Ενέργεια

ACER: Ανεπαρκή τα σχέδια για τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης

ACER: Ανεπαρκή τα σχέδια για τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης

Εάν δεν αλλάξουν ουσιαστικά τα σχέδια του δικτύου, τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ηλεκτροδότηση της οικονομίας

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER) αξιολόγησε το τελευταίο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύων των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (ENTSO-E και ENTSOG) σύμφωνα με το euractiv.
Η ACER διαπίστωσε ότι, εάν δεν αλλάξουν ουσιαστικά τα σχέδια του δικτύου, τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ηλεκτροδότηση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα κύρια προβλήματα πηγάζουν από τον ανεπαρκή σχεδιασμό για τα αναμενόμενα υψηλά επίπεδα περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας, «μη αναγνώριση» των τάσεων στη διακοπτόμενη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας και η ανεπαρκής δέσμευση των ενδιαφερομένων που οδηγεί σε έλλειψη διαφάνειας.

Κλιματική αλλαγή

Το Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή δημοσίευσε επίσης αρνητική γνώμη για τα σχέδια των διαχειριστών δικτύων τον Ιούνιο. Το Συμβούλιο δήλωσε ότι τα σενάρια σχεδιασμού του φορέα εκμετάλλευσης «θα μπορούσαν να εκθέσουν την ΕΕ στον κίνδυνο υπέρβασης του μερίδιού της στον παγκόσμιο προϋπολογισμό αερίων θερμοκηπίου λόγω υπερβολικών εκπομπών από τον ενεργειακό τομέα».

Στην έκθεση -ορόσημο για την ανταγωνιστικότητα τον Σεπτέμβριο, ο Mario Draghi ξεχώρισε το ENTSO-E ως παράδειγμα όπου «ιδιωτικοί φορείς με εμπορικά συμφέροντα» αναλαμβάνουν «καθήκοντα και ευθύνες ρυθμιστικού χαρακτήρα».

Η Juliet Phillips, ενεργειακή εκπρόσωποςγια τη ΜΚΟ Beyond Fossil Fuel χαρακτήρισε την έκθεση του ACER «μια κλήση αφύπνισης για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας» και είπε ότι πρέπει «να πιέσουν τους διαχειριστές συστημάτων δικτύου να ενημερώσουν τα σχέδιά τους για να τους καταστήσουν συμβατούς με ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035. "

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης