Περιβάλλον

Διαδήλωση κατά της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων έξω από την ευρωβουλή

Διαδήλωση κατά της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων έξω από την ευρωβουλή

115 συλλήψεις - Ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφηκε από ακαδημαϊκούς και οργανισμούς προς τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, καθώς και σε υποψήφιους επιτρόπων

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην  πλευρά των υποστηρικτών του κλίματος.

Αυτή τη φορά πλατφόρμα κινημάτων για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη, «Ενωμένοι για την Κλιματική Δικαιοσύνη» (UCJ) η οποία συντονίζει την εκστρατεία «Σταματήστε τώρα τις επιδοτήσεις ορυκτών», πραγματοποίησε διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ να θέσουν τέλος στην κρατική χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων.

Περίπου 400 διαδηλωτές από την Ευρώπη και τον παγκόσμιο Νότο οργάνωσαν μια πορεία για το κλίμα στις 4 Οκτωβρίου 2024, στις Βρυξέλλες, ξεκινώντας μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Place du Luxembourg και καταλήγοντας στο Merode, όπου οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια Λαϊκή Συνέλευση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, 135 ακτιβιστές απέκλεισαν το Boulevard du Jardin Botanique για δύο ώρες, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 115 ατόμων, μεταξύ των οποίων και η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Αυτές οι διαδηλώσεις ακολουθούν μια ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφηκε από περισσότερους από 130 ακαδημαϊκούς και οργανισμούς, (συμπεριλαμβανομένων των Oxfam, Greenpeace, ActionAid International, 350.org, Legambiente και Laudato Si Movement) και εστάλη από το UCJ την 1η Οκτωβρίου.

Απευθύνεται στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, καθώς και σε υποψήφιους επιτρόπων.

Οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, σημειώνει η επιστολή, «διαστρεβλώνουν τη ζήτηση ενέργειας, διαιωνίζουν την εξάρτηση από ρυπογόνες πηγές ενέργειας και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, ενώ επιδοτούν βιομηχανίες που συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

 

Συνοπτικά η επιστολή

Σύμφωνα με την επιστολή, οι επιδοτήσεις είναι ασυμβίβαστες με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και τροφοδοτούν την παγκόσμια κλιματική κρίση, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινότητες στην Ευρώπη και τον Παγκόσμιο Νότο.

Οι υπογράφοντες προτρέπουν τους ηγέτες της ΕΕ να εφαρμόσουν μια δέσμευση για την εξάλειψη των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2025, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, όπως ορίζεται στο 8ο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης (ΠΔΠ).

«Η συνεχής υποστήριξη των ευρωπαίων ηγετών για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή τους για αποτελεσματική δράση για το κλίμα.
Οι πολιτικοί μας απέτυχαν. Γι' αυτό ζητάμε τη δημιουργία δεσμευτικών συνελεύσεων πολιτών.
Προηγούμενες πρωτοβουλίες συμμετοχικής δημοκρατίας δείχνουν ότι οι πολίτες που εκλέγονται με κλήρωση και ενημερώνονται από επιστήμονες είναι πολύ πιο ικανοί να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας από τους πολιτικούς καριέρας που σκέφτονται μόνο να κερδίσουν ψήφους και να προστατεύσουν τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας πλούσιων μετόχων», δήλωσε ο Paolo Destilo του UCJ.

Παρά την υπόσχεση για εξάλειψη των επιβλαβών επιδοτήσεων, η ΕΕ έχει σημειώσει ελάχιστη έως καθόλου πρόοδο, υποστηρίζουν οι υπογράφοντες, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι οι ρητές επιδοτήσεις ορυκτών στην ΕΕ ξεπέρασαν τα 171 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

 

Απαίτηση από την ΕΕ για επιτάχυνση της δράσης

Χωρίς γρήγορη και αποφασιστική δράση, οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της για το 2030 και το 2050, με «καταστροφικές» συνέπειες για τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες και τις ανθρώπινες ζωές στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

Η Δρ Angela Huston Gold (εκπρόσωπος του UCJ), σημείωσε:

«Μόνο τον περασμένο μήνα, 10.000 άνθρωποι στην Ευρώπη απομακρύνθηκαν λόγω της καταιγίδας Boris και οι πρόσφατες πλημμύρες στην Αφρική κόστισαν πάνω από 1.000 ζωές.

Οι ολοένα και συχνότερες και ακραίες φυσικές καταστροφές είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα δισεκατομμύριο θύματα μέχρι το τέλος του αιώνα, κυρίως λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Για να αποφευχθεί η οικολογική και κοινωνική κατάρρευση, οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Η Λαϊκή Συνέλευση για την Κλιματική Δικαιοσύνη συγκέντρωσε 20 άτομα που εκπροσωπούν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κοινότητες για να μιλήσουν για το πώς τους επηρεάζει η κλιματική κρίση και οι επιδοτήσεις ορυκτών.

Οι συζητήσεις από τους συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στο πώς η οικονομία των ορυκτών τροφοδοτεί τη στρατιωτικοποίηση και τους πολέμους που εκτοπίζουν και αφαιρούν τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης