Ενέργεια

Eurelectric: Το πρόβλημα των αρνητικών τιμών, η άνοδος των PPA και ο στόχος για τις ΑΠΕ

Eurelectric: Το πρόβλημα των αρνητικών τιμών, η άνοδος των PPA και ο στόχος για τις ΑΠΕ
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συμπέρασμα της έρευνας για την θέση που πρέπει να καταλαμβάνουν οι ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση έως το 2030
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η πρόσφατη έκθεση της Eurelectric, με τίτλο Power Barometer 2024, για τις επενδυτικές προοπτικές, αλλά και (συνακόλουθα) τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση, είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό το σενάριο να αποθαρρύνονται μελλοντικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια εξαιτίας των αρνητικών τιμών που καταγράφονται συχνά στις αγορές ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω γράφημα, τον Αύγουστο του 2024, στην Ευρώπη καταγράφηκαν 1.031 ώρες κατά τις οποίες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έπεσαν κάτω από το μηδέν σε τουλάχιστον μία ζώνη προσφορών της ΕΕ, κυρίως κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής της ηλιακής ενέργειας, με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να πρέπει να πληρώσουν για να διαθέσουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Α_2.png

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2022 υπήρχαν 249 ώρες με αρνητικές τιμές σε τουλάχιστον μία ζώνη της ΕΕ, οι ώρες αυτές αυξήθηκαν σε 821 ώρες για το 2023. Από τον Αύγουστο του 2024, οι ώρες έχουν ήδη αυξηθεί σε 1.031 ώρες.

Μελετώντας τα δεδομένα του 2024, υπήρξαν 499 ώρες όπου 5 ή περισσότερες ζώνες παρουσίασαν αρνητικές τιμές ταυτόχρονα, ενώ το 2023 το ίδιο συνέβη για συνολικά 414 ώρες.
Την ίδια στιγμή, σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα υψηλές τιμές και διασυνοριακή εξάπλωση.

Β_2.png

Ολλανδία, Βέλγιο και Σλοβενία, είναι οι τρεις κατά σειρά χώρες με τις μεγαλύτερες αρνητικές τιμές για το 2024, όπως φαίνεται και στο δεξί τμήμα του γραφήματος.
Ταυτόχρονα, οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στην Ευρώπη με τις τιμές στις χώρες του νότου να είναι έως και πενταπλάσιες σε σχέση με τη Σκανδιναβία, προκαλούν έντονη ανησυχία στον κλάδο.

Με βάση αυτά δεδομένα και σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση και τις συχνές αρνητικές τιμές το επιχειρηματικό πεδίο για επιπλέον επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιπλέκεται σύμφωνα με την Eurelectric, η οποία ωστόσο βλέπει ότι από την άλλη πλευρά το πρόβλημα των αρνητικών τιμών μπορεί να προσφέρει κίνητρα για μεγαλύτερη αποθήκευση ενέργειας και ευελιξία για τη σταθεροποίηση των μεταβαλλόμενων τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι την ανάγκη επέκτασης των δικτύων έχουν αναδείξει όλες οι ενεργειακές εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί αυτό τον χρόνο, από ενώσεις, think tanks και ανεξάρτητους αναλυτές της βιομηχανίας, θέτοντας επίσης άμεσα και το ζήτημα της ανταγωνστικότητας της Ευρώπης.


Ε_1.png

Άνοδος στα PPA

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, προκύπτει πως οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψαν τεράστια αύξηση της τάξης του 41% το 2023 τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία, με το 51% των PPA να υπογράφονται στη Γερμανία.
Για την ίδια περίοδο, φαίνεται πως οι τρεις μεγαλύτεροι πωλητές ενέργειας σε όρους MW ήταν οι Iberdrola, FRV και Statkraft, με τις πρώτες δυο να έχουν πουλήσει πάνω από 800 MW η κάθε μια, και τη δεύτερη να είναι κοντά στα 750 MW.
Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτεροι αγοραστές ενέργειας (πάλι σε MW) για το 2023, ήταν η Αmazon και η Shell, με την πρώτη μάλιστα να καταγράφει και τεράστια διαφορά σε σχέση με τη δεύτερη (2.000 MW έναντι 550 MW).

PPA.png

Πράσινοι στόχοι με ορίζοντα το 2030

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συμπέρασμα της έρευνας για την θέση που πρέπει να καταλαμβάνουν οι ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση έως το 2030.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα πρέπει η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να έχει διπλασιαστεί, προκειμένου να πιαστούν οι πράσινοι στόχοι που έχουν τεθεί
Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι το τελικό μερίδιο των ΑΠΕ να είναι τουλάχιστον στο 42,5%

APE.png

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης