Περιβάλλον

Στη Ν. Υόρκη η ανεπίσημη ετήσια σύνοδος κορυφής για το κλίμα (Bloomberg)

Στη Ν. Υόρκη η ανεπίσημη ετήσια σύνοδος κορυφής για το κλίμα (Bloomberg)
Η μεγαλύτερη (ίσως) κλιματική συγκέντρωση της χρονιάς θα φιλοξενηθεί στην ξακουστή πόλη των ΗΠΑ
Η Εβδομάδα Κλίματος της Νέας Υόρκης, η οποία ξεκινά ταυτόχρονα με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα περιλαμβάνει εκατοντάδες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ηγετών του κόσμου στις αίθουσες χορού των ξενοδοχείων του Μανχάταν, στις στέγες του Μπρούκλιν και ακόμη και σε μια παραλία στο Κουίνς.

 
Την Τρίτη 24/9, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα αναλογιστεί τις πολιτικές του για το κλίμα σε μια ομιλία του στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ του Bloomberg.

Άλλοι ομιλητές σε εκδηλώσεις όλη την εβδομάδα θα περιλαμβάνουν χρηματοδότες, επιχειρηματίες, επιστήμονες, διπλωμάτες και αρχηγούς κρατών. Θα υπάρξει σχεδόν αμέτρητος αριθμός ανακοινώσεων βιωσιμότητας.

Το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, διάρκειας δύο εβδομάδων, τον Νοέμβριο που θα είναι συνήθως η μεγαλύτερη στιγμή στο ημερολόγιο.

Ωστόσο, η COP29 αναμένεται να προσελκύσει πολύ λιγότερα στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζίτες από την περσινή εκδήλωση COP28 στον οικονομικό κόμβο του Ντουμπάι.

Είναι δύσκολο για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, να ανταγωνιστεί την τεράστια κλίμακα όσων συνέθεσαν τα πλούσια Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, η φετινή σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα υπόσχεται διπλωματική δράση χαμηλότερων διακυβεύσεων.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τμήματα του εταιρικού πλήθους του κλίματος, που έχουν αυξανόμενη παρουσία στο COP, εμφανίζονται στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.

Η Εβδομάδα για το Κλίμα θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των διαβουλεύσεων του ΟΗΕ, όπου είναι πιθανό ότι οι συνεχείς πόλεμοι διαμορφώνουν την ατζέντα.

Τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης έχει δημιουργήσει εντυπωσιακές κλιματικές στιγμές.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jingping δεσμεύτηκε το 2020 να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Mia Mottley αναδείχθηκε ως χαρισματική υπέρμαχος των προτεραιοτήτων χρηματοδότησης του κλίματος των αναπτυσσόμενων χωρών σε μια ομιλία του ΟΗΕ το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης