Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Rystad: Οι ΑΠΕ μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων κατά 80%

Rystad: Οι ΑΠΕ μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων κατά 80%

Η Νορβηγία βρίσκεται σε προνομιακή θέση σύμφωνα με νέα έρευνα της κορυφαίας εταιρείας αναλύσεων στον ενεργειακό τομέα με έδρα το Όσλο  

Η μετατροπή των ανάντη εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ή φυσικό αέριο που διαφορετικά θα αναφλεγόταν, θα μπορούσε να μειώσει περισσότερο από το 80% των σχετικών εκπομπών, σύμφωνα με νέα έρευνα της Rystad Energy (κορυφαία εταιρεία αναλύσεων στον ενεργειακό τομέα με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας).

Πλήρως ηλεκτροδοτημένες εξέδρες και άλλα περιουσιακά στοιχεία στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα εκπέμπουν 1,2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου (kg CO2 ανά boe), πτώση 86% από τα 8,4 kg CO2 ανά boe που εκπέμπονταν από τα ίδια περιουσιακά στοιχεία πριν από την ηλεκτροκίνηση.

 

Η τύχη… της Νορβηγίας σε σύγκριση με άλλες χώρες

Η Νορβηγία βρίσκεται σε προνομιακή θέση που είναι σχεδόν μοναδική μεταξύ των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να αξιοποιήσει τις άφθονες ΑΠΕ (ιδιαίτερα την υδροηλεκτρική ενέργεια), για να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ανάντη παραγωγή.

Η σκανδιναβική χώρα πρωτοστάτησε στην αναπροσαρμογή των περιουσιακών της στοιχείων ώστε να λειτουργούν με καθαρή ενέργεια και τώρα έχει σχέδια να μειώσει τις εκπομπές από την υφαλοκρηπίδα κατά 70% έως το 2040.

Οι περισσότερες από τις βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής της χώρας βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά σε πιθανές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διευκολύνοντας η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Άλλες χώρες παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υλικοτεχνικά εμπόδια κατά τη μετατροπή περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αποστάσεων από την ηπειρωτική χώρα, έλλειψης υποδομής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμένης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, ακόμη και μια μερική ηλεκτροδότηση θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές.

 

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ανάγκη για απανθρακοποίηση

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει το πιεστικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχεται αυξανόμενη πίεση να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ευθυγραμμίσει τις πρακτικές της με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας.

ΞΗΡΑΣΙΑ_1.png

Η ηλεκτροδότηση απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής βέλτιστων τεχνολογιών, αξιολόγησης του συνολικού κόστους και στρατηγικών για τη διασφάλιση συνεχούς παροχής ενέργειας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες με περιορισμένη πρόσβαση στο δίκτυο.

Πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική βιωσιμότητα. Μια προληπτική προσέγγιση για την ηλεκτροδότηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική απόδοση και να ανοίξει νέες ροές εσόδων μέσω της πώλησης περίσσειας ανανεώσιμης ενέργειας.

 

Ο ρόλος των PEB

Οι λεκάνες ενέργειας Premium (PEB) είναι όρος που επινοήθηκε από τη Rystad Energy για να περιγράψει τις λεκάνες πετρελαίου και φυσικού αερίου με άφθονα αποθέματα υδρογονανθράκων και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Η Rystad έχει εντοπίσει 30 τέτοιες λεκάνες παγκοσμίως οι οποίες συλλογικά συνεισφέρουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι το 2050.

Εάν τα στοιχεία των PEB ηλεκτροδοτήσουν και μειώσουν τις εκπομπές κατά 50%, συνολικά 5,5 γιγατόνους άνθρακα, το διοξείδιο (Gt CO2) θα αποφευχθεί έως το 2050.

Με βάση τον αποδεκτό βιομηχανικό πρότυπο υπολογισμό, αυτή η μείωση του CO2 θα ισοδυναμούσε με περίπου 0,025 βαθμούς Κελσίου της υπερθέρμανσης του πλανήτη που θα αποφευχθεί κατά την ίδια περίοδο.

Οι 28 PEB που προσδιορίζονται στην έκθεση προσφέρουν εκτιμώμενη συνολική εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 μεταξύ 2025 και 2030.

Μόνο οι 10 κορυφαίες PEB (ανά εξοικονόμηση εκπομπών) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% αυτών των εξοικονομήσεων (Σχετικό γράφημα).

Το Eastern Rub al Khali (370 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα [CO2e]) και η Κεντρική Αραβία (251 εκατομμύρια τόνοι CO2e) οδηγούν στα charts.

Η ηλεκτροδότηση σε αυτές τις κυρίως χερσαίες λεκάνες, θα οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την άντληση ενέργειας από ένα καθαρό χερσαίο δίκτυο.

 

Ο ρόλος της καύσης

Η καύση, η πρακτική της καύσης της περίσσειας φυσικού αερίου που δεν μπορεί να επεξεργαστεί ή να πωληθεί, όχι μόνο σπαταλά έναν πολύτιμο πόρο, αλλά και εκπέμπει σημαντικές ποσότητες CO2 και μεθανίου στο περιβάλλον.

Η καύση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες εκπομπές κυρίως λόγω της έλλειψης οικονομικών κινήτρων, ρυθμιστικών πλαισίων ή τεχνικών δυνατοτήτων για την ανάπτυξη αγορών και υποδομών φυσικού αερίου. Περίπου 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως αναφλέγονται παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια, που αντιστοιχεί σε περίπου 290 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Αυτοί οι όγκοι προέρχονται κυρίως από μεγάλους παραγωγούς στη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ως εκ τούτου, η αποφυγή εκτόξευσης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών ανάντη τόσο για ηλεκτροδοτημένα περιουσιακά στοιχεία όσο και για περιουσιακά στοιχεία με περιορισμένο δυναμικό ηλεκτροδότησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης