Ενέργεια

Ευρ.Επιτροπή: Δημοσίευσε προκήρυξη για την υπαγωγή έργων ενεργειακών υποδομών στο καθεστώς ΕΚΕ ή ΕΑΕ

Ευρ.Επιτροπή: Δημοσίευσε προκήρυξη για την υπαγωγή έργων ενεργειακών υποδομών στο καθεστώς ΕΚΕ ή ΕΑΕ

Τα έργα θα συμβάλλουν στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ανταγωνιστικότητα

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα μια νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή έργων ενεργειακών υποδομών στο καθεστώς των έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) ή των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (ΕΑΕ) στο πλαίσιο του κανονισμού για το διευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας (ΔΕΔ-Ε).

Η υπαγωγή των έργων ενεργειακών υποδομών στο καθεστώς ΕΚΕ ή ΕΑΕ τους εξασφαλίζει εξορθολογισμένες διαδικασίες αδειοδότησης και επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη». Όταν εγκριθεί, ο κατάλογος αυτός θα είναι ο τελευταίος που υποστηρίζεται από το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο εναπομένων διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη ΔΣΕ-Ενέργεια για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Η κλιμάκωση και η ιεράρχηση των επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές δικτύου και τα δίκτυα CO2, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών της Προέδρου φον ντερ Λάιεν για τη Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία που θα προταθεί εντός των πρώτων 100 ημερών της επόμενης θητείας της.

Η εν λόγω προκήρυξη θα συμβάλει στην κατάρτιση του δεύτερου ενωσιακού καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή έως το τέλος του 2025, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις ρυθμιστικές αρχές.
Οι αιτήσεις για έργα ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου και ηλεκτρολυτικών κυψελών θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 18 Νοεμβρίου 2024. Οι αιτήσεις για ευφυή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ευφυή δίκτυα φυσικού αερίου, δίκτυα CO2 και έργα για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και της Μάλτας, μπορούν να υποβληθούν έως τις 18 Δεκεμβρίου 2024.
Για να είναι επιλέξιμα για συμπερίληψη στον κατάλογο ΕΚΕ και ΕΑΕ, τα υποψήφια έργα ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου πρέπει να περιλαμβάνονται στα δεκαετή προγράμματα ανάπτυξης δικτύων (ΔΠΑΔ) του 2024, τα οποία εκπονούνται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜ-ηλ) ή Αερίου (ΕΔΔΣΜ Αερίου).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης