Κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους - Στενά τα περιθώρια για δομικές παρεμβάσεις
Στίγμα ότι η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της βιομηχανίας είναι υπό εξέταση χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις έδωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που του έγινε στη ΔΕΘ, απαντώντας χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα στην παρούσα φάση αποτελούν τα νοικοκυριά.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε οτι οι βιομηχνανίες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος μέσω των διμερών συμβολαίων, υπονοώντας προφανώς τα PPAs. Η αγορά αναμένει τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού όσο και του ΥΠΕΝ Θ. Σκυλλακάκη στις παρεμβάσεις που θα κάνουν στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με άρθρο της Χρύσας Λιάγκου στην Καθημερινή η νέα κρίση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας έχει σημάνει συναγερμό στην πλευρά της βιομηχανίας που βλέπει την κυβέρνηση να επιδοτεί τα νοικοκυριά αλλά να έχει αφήσει τις επιχειρήσεις στην τύχη τους, την στιγμή που τα προβλήματα του κλάδου σωρεύονται και οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη απολαμβάνουν σημαντικά μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις τους.
Ενδεικτική της πίεσης που ασκείται στις εγχώριες επιχειρήσεις και ειδικά στην βιομηχανία είναι η παρέμβαση στην οποία προχώρησαν από κοινού εν όψει της ΔΕΘ ο ΣΕΒ και 11 ακόμη βιομηχανικοί Σύνδεσμοι και Ενώσεις. Ο βιομηχανικός κόσμος της χώρας στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, επισημαίνει τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και τονίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς δομικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια.
Δομικές αδυναμίες που πρέπει να διορθωνούν
«Είναι επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη να αντιδράσει προκειμένου να διορθώσει δομικές αδυναμίες, αλλά και η Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τονίζουν, επισημαίνοντας ότι το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί την ίδια την ύπαρξη των επιχειρήσεων, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους.
Η αίσθηση που επικρατεί στην πλευρά της βιομηχανίας είναι ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιμετωπίζει την βιομηχανία ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης. «Αν περισσέψουν χρήματα από όλες τις άλλες δράσεις που εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν, κάτι θα δώσει. Όμως η ενεργοβόρος βιομηχανία δεν λειτουργεί ούτε μπορεί να πορευτεί έτσι» αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου.
Η προβλεψιμότητα στο ενεργειακό κόστος και η αντιμετώπιση με τρόπο ανάλογο λ.χ. με τους Γερμανούς, Γάλλους ή Ιταλούς ανταγωνιστές (η Τουρκία είναι δυστυχώς εκτός συναγωνισμού σε θέματα κόστους παραγωγής), δεν είναι πολυτέλεια αλλά ζήτημα επιβίωσης, τονίζουν και εξηγούν : «προκειμένου να μπορέσουν οι βιομηχανίες να δώσουν δουλειές, να παράξουν εθνική προστιθέμενη αξία και να στηρίξουν το εμπορικό ισοζύγιο, πρέπει να ξέρουν πόσο κοστίζει και πόσο θα κοστίσει η βασική τους πρώτη ύλη, η ενέργεια, και βέβαια να μπορούν αν κοιτάξουν στα μάτια τουλάχιστον τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους».
"Κουτσουρεμένα" τα μέτρα της ΕΕ
Η πλευρά της βιομηχανίας παρακολουθεί με απογοήτευση ακόμη και μέτρα που έχει πάρει η ΕΕ για την στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων είτε να καθυστερούν, είτε να εφαρμόζονται "κουτσουρεμένα". Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της αντιστάθμισης, μέτρο αποζημίωσης του έμμεσου κόστους εκπομπών που εφαρμόζεται από το 2014 και στην Ελλάδα. Το ποσό των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2 που κατευθύνεται στην αντιστάθμιση, περικόπηκε από το αναγκαίο σύμφωνα με τη βιομηχανία 19% σε 16,8% από το αρμόδιο Υπουργείο, για να πέσει στο 16,18% στη συνέχεια με περαιτέρω «ψαλίδισμα» από το Υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή η Γερμανία έχει νομοθετήσει την πλήρη κάλυψη στο ακέραιο μέχρι και το 2030, του απολύτως κρίσιμου αυτού μέτρου, για τη συνέχιση της λειτουργίας των ενεργοβόρων βιομηχανιών της. Για τον κλάδο, η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για απόδοση του 25% των εσόδων από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων στη χρηματοδότηση του μέτρου της αντιστάθμισης με ορίζοντα εφαρμογής το 2030, αποτελεί ελάχιστο αναγκαίο βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του.
Οι αντοχές του κλάδου και της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας αναμένεται να δοκιμαστούν περαιτέρω με την εφαρμογή του νέου μέτρου της επιβολής δασμού άνθρακα στα εισαγόμενα προϊόντα που έχει δρομολογήσει η ΕΕ. Σε μελέτη του ήδη από το 2022, το ΙΟΒΕ έχει ποσοτικοποιήσει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την πλήρη εφαρμογή του ρυθμιστικού αυτού πλέγματος στη χώρα μας και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά: απώλεια έως και 2,6% του ΑΕΠ και έως 82.000 θέσεων απασχόλησης!
www.worldenergynews.gr