Η Κίνα παράγει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς.
Πάνω από τα 25.000 δολάρια ανά τόνο κινείται το αντιμόνιο καθώς η Κίνα έχει περιορίσει τις εξαγωγές βασικών σπάνιων μετάλλων, προκαλώντας άνοδο των τιμών.
Πέρυσι, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές οκτώ προϊόντων γαλλίου και έξι προϊόντων γερμανίου από τον Αύγουστο του 2023 ως αντίποινα για την επιβολή εμπορικών περιορισμών και δασμών από τις ΗΠΑ σε προϊόντα κινεζικής παραγωγής. Στις 14 Αυγούστου, το Πεκίνο έσφιξε τη θηλιά και ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές αντιμονίου ως μέρος της τελευταίας κίνησης της χώρας να περιορίσει τις αποστολές κρίσιμων ορυκτών. Και τώρα οι τιμές του αντιμονίου και του γαλλίου αυξάνονται παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ. Οι τιμές του αντιμονίου έχουν εκτοξευθεί σε υψηλό όλων των εποχών, με τις τιμές spot στην Κίνα και την Ευρώπη να ξεπερνούν τα 25.000 δολάρια ανά τόνο, υπερδιπλάσιες τιμές στο τέλος του 2023.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αντιμονίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 48% της παγκόσμιας εξορυκτικής παραγωγής. Η παραγωγή της χώρας το 2023 ανήλθε στους 40.000 τόνους, σχεδόν διπλάσιο από τους 21.000 τόνους του Τατζικιστάν, ενώ η Τουρκία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός με 6.000 τόνους.
Το αντιμόνιο θεωρείται στρατηγικό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές εφαρμογές όπως πυρομαχικά, πύραυλοι υπέρυθρων και πυρηνικά όπλα, καθώς και μπαταρίες αποθήκευσης μολύβδου οξέος που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και τακάκια φρένων χάρη στις θερμοανθεκτικές του ιδιότητες.
Το αντιμόνιο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στον ηλιακό τομέα για τη βελτίωση της διαφάνειας του γυαλιού κάλυψης των ηλιακών κυψελών και χρησιμοποιείται επίσης στις οθόνες των smartphone.
www.worldenergynews.gr