Παρέμβαση Ευ. Μυτιληναίου: Η ΕΕ καθυστερεί την υποστήριξη της βιομηχανίας στις σπάνιες γαίες ενώ οι Κινέζοι «σφίγγουν» τις εξαγωγές τους

Παρέμβαση Ευ. Μυτιληναίου: Η ΕΕ καθυστερεί την υποστήριξη της βιομηχανίας στις σπάνιες γαίες ενώ οι Κινέζοι «σφίγγουν» τις εξαγωγές τους
«Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο διαβουλεύσεων, αναμένουμε ουσιαστική δράση άμεσα», τονίζει ο πρόεδρος της Metlen
Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση και στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άσκησε ο πρόεδρος της Metlen και της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

O κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Linkedin στο γεγονός ότι την ώρα που η Κίνα «σφίγγει» περαιτέρω τις εξαγωγές σπάνιων γαιών οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης, η Κομισιόν δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην εύρεση λύσεων για διαφοροποιημένες πηγές εισαγωγής των σημαντικών πρώτων υλών.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, «η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, την Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, με σκοπό να διασφαλίσει τον βιώσιμο εφοδιασμό των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με τις σπάνιες γαίες, ξεκινώντας από την εξόρυξη και παραγωγή και φτάνοντας μέχρι τις διαφοροποιημένες εισαγωγές».

Πιο ειδικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων το αντιμόνιο, το γερμάνιο, ο βωξίτης, το γάλλιο και πολλές άλλες.

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο του παρόχου CRM, παραλείποντας να παρουσιάσει εργαλεία απορρόφησης κινδύνου ή κίνητρα τύπου IRA», προσθέτει ο κ. Μυτιληναίος
 
«Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο διαβουλεύσεων, αναμένουμε ουσιαστική δράση άμεσα», τονίζει ο πρόεδρος της Metlen.

Οι τιμές του αντιμονίου ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ (Reuters)

Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές του κρίσιμου βιομηχανικού μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή πυρομαχικών και μπαταριών σε νέα ρεκόρ, δήλωσαν αναλυτές στο Reuters.

Οι τιμές του μετάλλου διαπραγματεύονται ήδη σε ιστορικά υψηλά πάνω από 22.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έχοντας περίπου διπλασιαστεί από την αρχή του έτους λόγω του παγκόσμιου ελλείμματος.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αντιμονίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 48% των παγκόσμιων προμηθειών σε 83.000 τόνους πέρυσι, σύμφωνα με το U.S. Geological Survey (USGS).

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε πως θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές αντιμονίου και άλλων μετάλλων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, κάτι που θα μπορούσε να διευρύνει το έλλειμμα στην αγορά αντιμονίου, το οποίο η εταιρεία συμβούλων Project Blue υπολόγισε σε 10.000 τόνους τον Μάιο.

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια τριοξειδίου του αντιμονίου αύξησαν τις προμήθειες από το Τατζικιστάν, το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ για να διαφοροποιηθούν από την κινεζική τροφοδοσία, σύμφωνα με την Project Blue.

Μια νέα άνοδος των τιμών του αντιμονίου θα ενισχύσει την εξάρτηση του δυτικού κόσμου από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης το γάλλιο και το γερμάνιο, οι εξαγωγές των οποίων επίσης αρχίζουν να περιορίζονται από πέρυσι.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης