Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Πως η παγκόσμια ναυτιλία προωθεί την απανθρακοποίησή της – Η τεχνολογία HeatPower

Πως η παγκόσμια ναυτιλία προωθεί την απανθρακοποίησή της – Η τεχνολογία HeatPower
Η μείωση των ναυτιλιακών εκπομπών θεωρείται συχνά ως δαπανηρή, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια
Καθώς η πράσινη μετάβαση βαθαίνει χρόνο με το χρόνο με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς, ο αγώνας δρόμου για την απαλλαγή του παγκόσμιου στόλου εμπορευματοκιβωτίων -και όχι μόνο- από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχει ήδη ξεκινήσει.

Η εισαγωγή τελών και κυρώσεων για τις εκπομπές ρύπων, σε συνδυασμό με έναν πιθανό «φόρο άνθρακα», θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη στον ναυτιλιακό κλάδο.

Για να μετριάσουν το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να μειώσουν δραστικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η μείωση των ναυτιλιακών εκπομπών θεωρείται συχνά ως δαπανηρή, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Με την ενσωμάτωση του σωστού συνδυασμού τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών, οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των επενδύσεών τους και να περιορίσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον φόρο άνθρακα, αντισταθμίζοντας έτσι το κόστος που συνδέεται με την απαλλαγή του στόλου τους από τον άνθρακα.

Η οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα δεν εξαρτάται από την ενσωμάτωση όσο το δυνατόν περισσότερης βιώσιμης τεχνολογίας επί του πλοίου, ούτε από τη στήριξη σε μία μόνο μορφή μείωσης των εκπομπών.

Αντιθέτως, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι βιώσιμες τεχνολογίες επί του πλοίου με βάση τον τύπο και το λειτουργικό προφίλ του στόλου τους.  

Στο παρόν άρθρο εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής της ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας από τον οργανικό κύκλο (ORC) για τη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων και υπογραμμίζεται γιατί αυτή η μορφή μείωσης των εκπομπών μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική για αυτό το τμήμα της βιομηχανίας.  

Τι είναι η ανάκτηση θερμότητας από θαλάσσια απόβλητα ORC

Στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ανάκτηση απορριπτόμενης θερμότητας (WHR) αναφέρεται στη δέσμευση και επαναχρησιμοποίηση της απορριπτόμενης θερμότητας που παράγεται μέσω των μηχανών ενός πλοίου.

Με ένα σύστημα WHR επί του πλοίου, η απορριπτόμενη θερμότητα μπορεί να μετατραπεί σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ορισμένων ενεργειακών απαιτήσεων του πλοίου.

Περισσότερο από το 50% της ενέργειας μιας ναυτικής μηχανής χάνεται συνήθως ως απορριπτόμενη θερμότητα και η πλειονότητα αυτής της θερμότητας παράγεται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένα σύστημα ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας επί του σκάφους διασφαλίζει ότι η ενέργεια αυτή δεν χάνεται απλώς, αλλά αξιοποιείται για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.  

Η ανάκτηση απορριπτόμενης θερμότητας ORC χαμηλών θερμοκρασιών αναφέρεται σε συστήματα που λειτουργούν με οργανικό κύκλο Rankine.

Ένας ORC επιτρέπει τη μετατροπή της απορριπτόμενης θερμότητας χαμηλότερης θερμοκρασίας σε βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και, ως εκ τούτου, επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού απορριπτόμενης θερμότητας σε καθαρή ενέργεια.  

Το σημαντικότερο είναι ότι ο WHR ORC χαμηλής θερμοκρασίας επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση της απορριπτόμενης θερμότητας από ένα ευρύτερο φάσμα πηγών θερμότητας επί του οχήματος.

Για παράδειγμα, η τεχνολογία HeatPower της Climeon μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα από απορριπτόμενη θερμότητα σε θερμοκρασίες μόλις 80° C και είναι ικανή να παράγει έως και 355 kW ανά μονάδα από την απορριπτόμενη θερμότητα του κινητήρα.

Το WHR μπορεί θεωρητικά να εφαρμοστεί στα περισσότερα μεγάλα πλοία, αλλά το λειτουργικό προφίλ και η χρήση του πλοίου είναι αυτά που καθορίζουν πόσο παραγωγικό και οικονομικά αποδοτικό θα είναι ένα σύστημα WHR επί του πλοίου.

Αναλύοντας τον αντίκτυπο του WHR χαμηλής θερμοκρασίας ORC σε σχέση με διάφορα τμήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μπορούμε επομένως να καθορίσουμε κατά πόσον οι πιθανές μειώσεις εκπομπών και η απόδοση επένδυσης καθιστούν το WHR χαμηλής θερμοκρασίας ORC μια βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική μέθοδο απαλλαγής από τον άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης