Διεθνή

Γεωπολιτική: Θα προχωρήσει το Ιράν σε πώληση βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία; - Τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων

Γεωπολιτική: Θα προχωρήσει το Ιράν σε πώληση βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία; - Τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων

Κίνδυνος κυρώσεων για την ασιατική χώρα αν πουλήσει πολεμικό υλικό στον Πούτιν σύμφωνα με το Reuters

Το Ιράν ετοιμάζεται να εξάγει βαλλιστικούς πυραύλους κοντινού βεληνεκούς Fath-360 και Ababil (CRBM) στη Ρωσία και έχει αρχίσει να εκπαιδεύει ρωσικό προσωπικό για να χρησιμοποιήσει τους πρώτους όπως αναφέρει νέα έκθεση.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη (τεχνολογικές εξελίξεις και ενισχυμένους δεσμούς με τη Μόσχα), αλλά και κινδύνους (δυτικές κυρώσεις και επιπλοκές της πυρηνικής συμφωνίας).

Η ιστοσελίδα oilprice.com, δημοσιεύει αναλύσεις ειδικών για τις επιπτώσεις των πιθανών εξαγωγών πυραύλων του Ιράν, τονίζοντας τους περίπλοκους γεωπολιτικούς παράγοντες που παίζουν.

Από το 2022 οι πρώτες υποψίες

Υπήρξαν αρκετές αναφορές από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν ετοιμαζόταν να πουλήσει ή είχε ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους.

Καμία από τις αναφορές δεν επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς ή Ουκρανούς αξιωματούχους και το Ιράν συνεχίζει να αρνείται ότι όπλισε ή σχεδίαζε να εξοπλίσει τη Ρωσία.


Δηλώσεις αναλυτών στο RFE/RL

Οι αναλυτές που μίλησαν στο RFE/RL (κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός των ΗΠΑ) δεν ήταν βέβαιοι για την τελευταία έκθεση.

Πρόσθεσαν όμως ότι εάν επιβεβαιωθεί θα προσφέρει κέρδος για τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας και θα έχει τόσο οφέλη όσο και παγίδες για το Ιράν.

Η χρήση βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων εκ μέρους της Ρωσίας κάλυψε εν συντομία τις ανησυχίες ότι η Μόσχα θα στραφεί στο Ιράν για να ανανεώσει το απόθεμά της.

«Ωστόσο, οι εκτεταμένες απαιτήσεις του πεδίου της μάχης μπορεί να έχουν καταπονήσει τις δυνατότητες εφοδιασμού της Βόρειας Κορέας», δήλωσε στο RFE/RL η Nicole Grajewski (συνεργάτιδα στο Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη). 

Είπε ότι η Μόσχα μπορεί να αναζητά ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους ως στρατηγική για να «μειώσει την εξάρτησή της από τη Βόρεια Κορέα», η οποία θα επιτρέψει στη Ρωσία να παίξει την Πιονγκγιάνγκ και την Τεχεράνη μεταξύ τους, «μεγιστοποιώντας δυνητικά τα στρατηγικά της οφέλη». Μια επίσκεψη στην Τεχεράνη στις 6 Αυγούστου του Σεργκέι Σόιγκου (Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας), τροφοδότησε υποψίες ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποκτήσει ιρανικούς πυραύλους.   

Από drones στους πυραύλους - Το Ιράν αρνείται
Από τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία κίνησε υποψίες ότι χρησιμοποιούσε ιρανικά drones Shahed και Mohajer-6, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί μετά την κατάρριψή τους σε ουκρανικές πόλεις και πεδία μάχης.  
Το Ιράν αρχικά αρνήθηκε ότι όπλισε τη Ρωσία προτού υποχωρήσει και παραδέχτηκε ότι είχε προμηθεύσει «περιορισμένο αριθμό drones» στη Μόσχα πριν από τον πόλεμο. Παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο, η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
Αυτό δεν εμπόδισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν επειδή βοήθησε τη Μόσχα. 

Η Grajewski είπε ότι τα ιρανικά drones «είχαν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ρωσικών όσον αφορά στην τεχνολογία, την κατασκευή και τη λειτουργική χρήση». Αλλά με τους βαλλιστικούς πυραύλους, «είναι θέμα ποσότητας, όχι ποιότητας». Εκτός από την ενίσχυση της φήμης που θα προερχόταν από την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, το Ιράν θα αποκτούσε επίσης σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο απόδοσης των Fath-360 και Ababil στη μάχη. Επιπλέον, είπε ο Γκρεγιέφσκι, «η επιχειρησιακή χρήση και οποιεσδήποτε ρωσικές τροποποιήσεις θα βοηθούσαν ενδεχομένως το Ιράν σε ορισμένες περιοχές όπου οι πύραυλοί του τείνουν να λείπουν». Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, η Ρωσία κοιτούσε τους βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110 και Zolfaqar του Ιράν μικρού βεληνεκούς.  

«Ωστόσο, η εξαγωγή τους στη Ρωσία θα έθετε το Ιράν σε παραβίαση των ορίων εμβέλειας και ωφέλιμου φορτίου του καθεστώτος ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων (MTCR)», δήλωσε ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης για την υπεράσπιση των δημοκρατιών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον). 

Ωστόσο, το Fath-360 και το Ababil βρίσκονται κάτω από τα όρια των 300 km και των 500 kg που έχουν καθοριστεί από το MTCR.
«Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα CRBM θα πρέπει να αγνοηθούν, καθώς βοηθούν τη Ρωσία να διατηρήσει τα δικά της εγχώρια παραγόμενα πλήκτρα μεγάλης εμβέλειας και αποτελούν περαιτέρω σημάδια εμβάθυνσης της ρωσο-ιρανικής σχέσης», υποστήριξε ο Ταλεμπλού.   

Ανάληψη κινδύνου για την ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης
Η μη παραβίαση του MTCR θα εξακολουθούσε να προκαλεί την οργή των δυτικών εθνών εάν το Ιράν καταλήξει να προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους. Οι περιορισμοί του ΟΗΕ στις εισαγωγές και εξαγωγές πυραύλων του Ιράν έληξαν τον Οκτώβριο του 2023, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το E3 (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) καθώς και η ευρύτερη ΕΕ επέκτεινε τις κυρώσεις βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ιράν. «Η E3 ήταν αποφασιστική στις προειδοποιήσεις τους προς το Ιράν. Η προμήθεια ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα περιέπλεκε οποιαδήποτε λύση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», είπε η Grajewski.  Οι συνομιλίες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν σταματήσει και η συμφωνία πρόκειται να λήξει τον Οκτώβριο του 2025, επομένως το Ιράν μπορεί να επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία σε περίπτωση που εκλείψουν οι προοπτικές για αναβίωση της συμφωνίας. 

Το Ιράν συμμετείχε στην ετήσια έκθεση στρατού της Ρωσίας (πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα από 12 έως 14 Αυγούστου) και παρουσίασε μερικές από τις πιο πρόσφατες στρατιωτικές του τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Mohajer-10 (την ενημερωμένη έκδοση του Mohajer-6 που χρησιμοποίησε η Ρωσία στην Ουκρανία). Αλλά η Grajewski υποστήριξε ότι πιο αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία στη Μόσχα του ταξίαρχου Ali Shadmani (αναπληρωτής διοικητής του Κεντρικού Αρχηγείου Khatam al-Anbiya που είναι υπεύθυνος για την επιχειρησιακή διοίκηση και τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν). 

Ο Ταλεμπλού είπε ότι το Ιράν έλαβε έναν συνδυασμό πραγμάτων για τον οπλισμό της Ρωσίας με drones (συμπεριλαμβανομένων μετρητών και χρυσού) και υποστήριξε ότι «αυτοί οι φορείς συνεργασίας είναι πιθανό να εμβαθύνουν». «Το Ιράν σκοπεύει να μεταβεί από το καθεστώς του κατώτερου εταίρου στη Ρωσία, κάτι που είναι ένας λόγος για τον οποίο η συνεργασία στον τομέα των όπλων μεταξύ των δύο για την Ουκρανία είναι απίθανο να κατακερματιστεί», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης