Διεθνή

Κίνα: Σε πρώτο πλάνο για το 2025 η ενίσχυση κατανάλωσης και εγχώριας ζήτησης (Bloomberg)

Κίνα: Σε πρώτο πλάνο για το 2025 η ενίσχυση κατανάλωσης και εγχώριας ζήτησης (Bloomberg)

Παραμένει άγνωστος ο τρόπος προσέγγισης των καταναλωτών

Οι βασικές οικονομικές συναντήσεις αυτή την εβδομάδα υπονοούν ότι οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να θέσουν την κατανάλωση στην πρώτη τους προτεραιότητα το 2025.

Το Πολιτικό Γραφείο λήψης αποφάσεων υποσχέθηκε να «αυξήσει βίαια» την κατανάλωση και να προωθήσει την εγχώρια ζήτηση σε όλους τους τομείς.

Λίγες ημέρες αργότερα στην ετήσια συνάντηση οικονομικής εργασίας, οι αξιωματούχοι σηματοδοτούσαν περισσότερο δημόσιο δανεισμό και δαπάνες το 2025, ενώ επιβεβαίωσαν τη μετατόπιση της εστίασης της πολιτικής προς την κατανάλωση.

Το Bloomberg θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια προσέγγιση θα ακολουθήσει το Πεκίνο για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές.

Η απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού των καταναλωτών τον περασμένο μήνα υποδηλώνει ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη, ειδικά επειδή οι προσπάθειες για τη στήριξη του τομέα ακινήτων δεν έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Η αποστροφή του προέδρου Xi για την «ευημερία» σημαίνει επίσης ότι ο ευκολότερος τρόπος για να ξοδεύουν οι άνθρωποι, όπως ένα εθνικό πρόγραμμα διανομής μετρητών, πιθανότατα δεν υπάρχει στα χαρτιά.


Πιθανές συνέπειες από την αυξημένη ζήτηση

Η τόνωση της εγχώριας ζήτησης είναι κρίσιμης σημασίας για το Πεκίνο, καθώς προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, καθώς και στην αυξανόμενη αντίδραση κατά των εξαγωγών του από άλλες χώρες.

Οι αξιωματούχοι βασίζονται επίσης σε άλλα μέτρα από την εργαλειοθήκη τους η οποία έχει επεκταθεί από τον πρώτο εμπορικό πόλεμο, για να αντεπιτεθούν τυχόν περιορισμούς των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν αυτόν τον μήνα στην πρόσβαση της Κίνας σε ζωτικά στοιχεία για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ώθησαν το Πεκίνο να δείξει τις δυνάμεις του σε έναν πιθανό δεύτερο εμπορικό πόλεμο.

Μέρες μετά τους περιορισμούς, ο Xi άνοιξε μια έρευνα για τη Nvidia και απαγόρευσε την εξαγωγή αρκετών σπάνιων υλικών με στρατιωτικές εφαρμογές.

Το Πεκίνο έχει επίσης περιορίσει τις πωλήσεις βασικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή drones στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η ανταπόκριση εξακολουθεί να φαίνεται αρκετά συγκρατημένη, υποδηλώνοντας ότι προς το παρόν το Πεκίνο θεωρεί την εγχώρια σταθερότητα ως το καλύτερο μέσο προστασίας έναντι των εξωτερικών κραδασμών.

Η ανακοίνωση μεγαλύτερης διάθεσης για κίνητρα δείχνει ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν ενταθούν τα μέτρα των ΗΠΑ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να ενεργήσουν μόνο σε ό,τι μπορούν να ελέγξουν», δήλωσε ο Raymond Yeung (επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρύτερη Κίνα στην ANZ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης