Διεθνή

Το Ιράν αποτελεί "πονοκέφαλο" για τις ΗΠΑ (Oil Price)

Το Ιράν αποτελεί
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πολιτική των συνεχόμενων κυρώσεων, κάτι που σε συνδιασμό με την στηριξή τους σε άλλα πεδία, μπορεί να οδηγεί το Ιράν πιο κοντά στην Κίνα και την Ρωσία

Ο Trump επιστρέφει, μαζί με την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν για να «επιταχύνει δραστικά» τις πωλήσεις πετρελαίου της Τεχεράνης, σύμφωνα με το Oil Price. Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει. Το 2025 δεν είναι 2018. Τ

Οι στρατηγικές

Η υποστήριξη της Αμερικής στις εκστρατείες του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού και του λιβανικού λαού έχει επιφέρει αλλαγές την τοπική υποστήριξη για τις κινήσεις των ΗΠΑ, καθώς πολλές πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής αμφιβάλλουν για τη «μέγιστη πίεση» και πιστεύουν ότι θα αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν πλησιάζουν περισσότερο από το 2023, όταν συμφώνησαν να ξαναεξετάσουν τις σχέσεις τους. Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας μίλησε πρόσφατα με τον νέο πρόεδρο του Ιράν. Οι στρατιωτικοί αρχηγοί τους είχαν συνομιλίες στον τομέα της άμυνας τον περασμένο μήνα και οι χώρες αυξάνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους.

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν πραγματοποίησαν τις πρώτες τους συνομιλίες τον Οκτώβριο και το εμπόριο ΗΑΕ-Ιράν βρίσκεται σε άνοδο. Επιπλέον, το Κατάρ, που μοιράζεται ένα κοίτασμα φυσικού αερίου με το Ιράν κάνει προσπάθειες να διευρύνει τους οικονομικούς δεσμούς τους.

Ο Πρόεδρος Masoud Pezeshkian ανακοίνωσε το πρόγραμμά του στο «My Message to the New World» και δήλωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει τις σχέσεις με τους γείτονες του Ιράν. Τόνισε την ανάγκη για μια «ισχυρή περιοχή», και ότι ελπίζει σε «εποικοδομητικό διάλογο» με την Ευρώπη.

Οι ισχυρότερες σχέσεις του Ιράν με τη Ρωσία και την Κίνα έχουν επίσης ενισχύσει την ανθεκτικότητά του.

Η αγορά πετρελαίου

Σύμφωνα με την Argus Media, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες ήταν κάτω από 500.000 βαρέλια την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και του 2020 λόγω των κυρώσεων της εποχής Τραμπ, άρχισαν να αυξάνονται το 2021 και έκτοτε αυξάνονται κάθε χρόνο.

Το Ιράν έχει επεκτείνει το δίκτυό του για να παρακάμψει τις κυρώσεις και έχει επεκτείνει τον στόλο των δεξαμενόπλοιων του. Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, θα διαπιστώσουν ότι οι εναπομείναντες αγοραστές είναι «αυτοί που δεν φοβούνται απαραίτητα τις κυρώσεις».

Σχέσεις με την Κίνα και Ρωσία

Τον Μάρτιο του 2021, η Κίνα και το Ιράν υπέγραψαν μια 25ετή Συνολική Στρατηγική Συνεργασία που ενισχύει τις διμερείς σχέσεις και περιλαμβάνει επενδύσεις 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των πετροχημικών, των μεταφορών και της μεταποίησης του Ιράν. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα λάβει μια σταθερή και μειωμένη προσφορά ιρανικού πετρελαίου.

Η Ρωσία έχει προμηθεύσει το Ιράν με μαχητικά αεροσκάφη Su-35, επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη πιλότων Yak-130. Το Ιράν έστειλε στη Ρωσία drones και βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι ρωσικές εξαγωγές στο Ιράν αυξήθηκαν 27% πέρυσι και οι ρωσικές εισαγωγές από το Ιράν αυξήθηκαν κατά 10%. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κλιμακώσουν το εμπόριο σε νομίσματα άλλα από το δολάριο ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία έχει δεσμευτεί να επενδύσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς προηγούμενο στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν.

Πυρηνική ενέργεια

Παρά τα οικονομικά του προβλήματα, το Ιράν αύξησε τον στρατιωτικό του προϋπολογισμό. Σηματοδοτεί ότι είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) , αλλά όχι «υπό πίεση».

Τον Νοέμβριο, ο ΙΑΕΑ ανέφερε ότι το Ιράν εφαρμόζει μέτρα «με στόχο να σταματήσει την αύξηση του αποθέματός του ουρανίου σχεδόν υψηλής ποιότητας, αν και το Ιράν αύξησε το απόθεμά του εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% από τον Αύγουστο του 2024.

Το συμβούλιο του ΙΑΕΑ είναι αποφασισμένο να δοκιμάσει την υπομονή της Τεχεράνης, καθώς, δύο ημέρες μετά την έκθεση του, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο επικρίνει το Ιράν για ανεπαρκή συνεργασία με τον οργανισμό.

Οι ΗΠΑ

Ο Έλον Μασκ, φέρεται να συναντήθηκε με τον μόνιμο αντιπρόσωπο του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη τον Νοέμβριο και αναφέρθηκε στο πώς θα εκτονωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν θα θέλει να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το Ιράν, καθώς θα είναι έχει επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Υπάρχει προθεσμία για διαπραγματεύσεις με το Ιράν: Στις 18 Οκτωβρίου 2025, ο μηχανισμός άρσης των κυρώσεων τελειώνει, και θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τις παγκόσμιες δυνάμεις να επιστρέψουν σε όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί στη συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά.

Αν οι ΗΠΑ θέλουν να επεκτείνουν μια νέα πυρηνική συμφωνία για να συμπεριλάβουν βαλλιστικούς πυραύλους ή την εξωτερική πολιτική του Ιράν, το Ιράν μπορεί να προτείνει παρόμοια όρια σε άλλες χώρες της περιοχής και στη συνέχεια να απαιτήσει η συμφωνία να είναι μια συνθήκη που θα δεσμεύει τις μελλοντικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης