Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι νικητές και οι ηττημένοι από την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Oil Price)

Οι νικητές και οι ηττημένοι από την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Oil Price)
Οι προσδοκίες για την έκρηξη της κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια αυξάνουν τις τιμές χονδρικής και λιανικής πώλησης ρεύματος, ανεβάζοντας τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής κρίσης, καθώς η κατανάλωση αυξάνεται κατακόρυφα εν μέσω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το Oil Price, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με επικεφαλής τα data centers, έχει αρχίσει να ξεχωρίζει ήδη τους «νικητές» στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προσδοκίες για την έκρηξη της κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια αυξάνουν τις τιμές χονδρικής και λιανικής πώλησης ρεύματος, ανεβάζοντας τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και αυξάνοντας τους λογαριασμούς των νοικοκυριών για τους καταναλωτές.

Το άλμα της ζήτησης ενέργειας που πυροδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να δώσει το έναυσμα για νομοθετικές αλλαγές σε ορισμένες πολιτείες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επενδύουν σε δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλοί ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις για τα κέρδη τους, αναμένοντας πολύ υψηλότερες τιμές δημοπρασιών χονδρικής ισχύος για τα επόμενα χρόνια που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν τα έσοδά τους.  

Εν μέσω αυστηρότερων προμηθειών, οι φετινές τιμές δημοπρασίας δυναμικότητας σε μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές αγορές των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί σε σύγκριση με πέρυσι.

Η PJM Interconnection, η οποία συντονίζει τη διακίνηση χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και διασφαλίζει τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια 65 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 13 πολιτείες, δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι είχε εξασφαλίσει επαρκείς πόρους για το έτος παράδοσης 2025-2026.  

Η δημοπρασία είδε μια τιμή 269,92 δολάρια ανά μεγαβάτ (MW) -ημέρα για μεγάλο μέρος της περιοχής PJM, σε σύγκριση με τα 28,92 δολάρια/MW-ημέρα για τη δημοπρασία το 2024-2025, τιμή τουλάχιστον εννεαπλάσια μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Οι αιτίες

Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στις υψηλότερες τιμές ήταν οι μειωμένες προσφορές προσφοράς στη δημοπρασία, κυρίως λόγω της απόσυρσης παραγωγών, η αύξηση του προβλεπόμενου φορτίου αιχμής και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς που ενέκρινε η FERC, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης μοντελοποίησης του κινδύνου αξιοπιστίας για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι υψηλές τιμές στις περιοχές του Maryland, της Virginia και της Βόρειας Καρολίνας «οφείλονται σε ανεπαρκείς πόρους εντός των περιοχών αυτών και σε περιορισμούς στο σύστημα μεταφοράς που περιορίζουν τη δυνατότητα εισαγωγής δυναμικότητας», σύμφωνα με την PJM.

Ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών που εκκαθάρισαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοπρασίες δυναμικότητας, πολλοί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αύξησαν τις προβλέψεις για τα κέρδη τους κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β' τριμήνου αυτόν τον μήνα.

Η Talen Energy, για παράδειγμα, αύξησε τα εύρη της για το 2024, με ένα νέο εύρος προσαρμοσμένων EBITDA από 720 έως 780 εκατομμύρια δολάρια και ένα νέο εύρος προσαρμοσμένων ελεύθερων ταμειακών ροών από 245 έως 285 εκατομμύρια δολάρια.

Η Constellation Energy αύξησε επίσης τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή για το 2024, καθώς η εμπορική της δραστηριότητα ξεπερνά τις προβλέψεις σε μια ασταθή αγορά.

Το άλμα στις τιμές δημοπρασίας δυναμικότητας της PJM θα μεταφραστεί σε μια πρόσθετη ώθηση 0,25 δολαρίων στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2025 και 1,25 δολάρια σε πρόσθετα EPS για το 2026, δήλωσε η Constellation Energy.  

Οι τιμές των δημοπρασιών δυναμικότητας θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλές τα επόμενα χρόνια, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας αγωνίζονται να προσθέσουν περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας στο δίκτυο εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης.

«Αυτό που βλέπουμε στην τελευταία δημοπρασία δυναμικότητας είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Hugh Wynne, επικεφαλής της έρευνας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην SSR, στην εφημερίδα The Wall Street Journal, σχολιάζοντας τις ανάγκες δυναμικότητας και προσφοράς της αμερικανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές

Η ανάγκη για περισσότερους ενεργειακούς πόρους και οι αυξημένες επενδύσεις σε γραμμές μεταφοράς και επεκτάσεις και αναβαθμίσεις του δικτύου θα αρχίσουν να αυξάνουν το κόστος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όταν τους το επιτρέπουν οι ρυθμιστικές αρχές, θα επιδιώξουν να μετακυλήσουν μέρος του υψηλότερου κόστους και των επενδύσεων στους καταναλωτές.

Οι καταναλωτές των ΗΠΑ πρόκειται να πληρώσουν υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνουν τις επενδύσεις σε αναγκαίες βελτιώσεις του δικτύου καθώς αυτό δεν είχε σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση της ζήτησης και τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.   

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασαν τον συνολικό πληθωρισμό των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αναμενόμενες περαιτέρω αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές αντιδράσεις.

«Το κόστος μεταφοράς και διανομής ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες αύξησης των λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).

Λόγω της στενότερης προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας ανακάμπτουν φέτος, καθώς η άνοδος της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης έχει δημιουργήσει τον πιο απίθανο νικητή στο χρηματιστήριο.

Το τοπίο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να είναι στην αιχμή των ρυθμιστικών αλλαγών, καθώς ορισμένες περιφερειακά ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πιέζουν για αλλαγές ώστε να τους επιτραπεί να επενδύσουν σε νέα παραγωγική ικανότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης