Ενέργεια

Πού οφείλεται το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου - Στα 40 e/MWh (+4%) το TTF

Πού οφείλεται το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου - Στα 40 e/MWh (+4%) το TTF

Νέα άνοδος στα συμβόλαια TTF με τον Σεπτέμβριο που είναι το κοντινότερο να γράφει 40 ευρώ/MWh άνοδος 4% - Oilprice.com

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η άνοδος στα συμβόλαια TTF με τον Σεπτέμβριο στα 40 ευρώ και αυτά Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 42 και 43 ευρώ αντίστοιχα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 4,38% στις 7 Αυγούστου 2024, αποτινάσσοντας το πρόσφατο πτωτικό κλίμα που επιβάρυνε τις τιμές.


Αρκετοί παράγοντες πιθανότατα συνέβαλαν στο απροσδόκητο ράλι, όπως το κυνήγι ευκαιριών, οι ανησυχίες για την απογραφή, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι τεχνικοί παράγοντες και οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Αυτή η εξέλιξη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υποκείμενη δυναμική της αγοράς και ποιοι παράγοντες οδηγούν αυτήν την ανανεωμένη αισιοδοξία.

Σχετικά με τους παραγωγούς φυσικού αερίου θα μπορούσε να τους ωφελήσει. Αντίθετα τους καταναλωτές μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αξιολογούν προσεκτικά τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πριν λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι η ακόλουθη ανάλυση που κάνει η ιστοσελίδα Oilprice.com.


Στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την ξαφνική άνοδο:

1) Κυνήγι ευκαιριών: Μετά από μια περίοδο διαρκούς πτώσης λόγω της αυξημένης παραγωγής και των ήπιων καιρικών προγνώσεων, οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που ορισμένοι επενδυτές αντιλαμβάνονται ως συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να προσελκύει αγοραστές που πιστεύουν ότι η αγορά έχει υπερδιορθώσει, δημιουργώντας μια ευκαιρία αγοράς.

2) Ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα: Η αγορά αναμένει με ανυπομονησία τον επόμενο γύρο αναφορών κρατικών αποθεμάτων οι οποίες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αποθέματα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Εάν αυτό αποδειχθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αγοραστικής δραστηριότητας, καθώς οι έμποροι αναμένουν αυστηρότερους όρους προσφοράς στο εγγύς μέλλον.

3) Γεωπολιτικοί χαρακτήρες: Το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο είναι γεμάτο με γεωπολιτικούς κινδύνους. Απροσδόκητες διακοπές ή κλιμάκωση των εντάσεων σε μεγάλες περιοχές παραγωγής φυσικού αερίου θα μπορούσαν γρήγορα να περιορίσουν την προσφορά και να εκτινάξουν τις τιμές στα ύψη. Αν και μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένα γεωπολιτικά γεγονότα που οδηγούν άμεσα το σημερινό ράλι, ο πάντα παρών κίνδυνος τέτοιων γεγονότων θα μπορούσε να επηρεάσει το συναίσθημα των επενδυτών.

4) Τεχνικοί παράγοντες: Η σύντομη κάλυψη από εμπόρους που είχαν προηγουμένως στοιχηματίσει σε μειώσεις τιμών θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανοδική κίνηση. Καθώς οι τιμές αυξάνονται, αυτοί οι έμποροι αναγκάζονται να εξαγοράσουν τις θέσεις τους, προσθέτοντας λάδι στο ράλι. Επιπλέον, το σπάσιμο πάνω από τα βασικά επίπεδα τεχνικής αντίστασης θα μπορούσε να προσελκύσει εμπόρους που είναι πρόθυμοι να οδηγήσουν το κύμα.

5) Μεταβολή των καιρικών φαινομένων: Ενώ οι ηπιότερες καιρικές προβλέψεις έχουν συμβάλει στην πρόσφατη πτώση των τιμών, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα καιρικά μοτίβα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Μια ξαφνική στροφή προς υψηλότερες θερμοκρασίες ή χαμηλές θα μπορούσε να αυξήσει γρήγορα τη ζήτηση για φυσικό αέριο, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.


Επιπτώσεις στην αγορά

Το τρέχον ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει πολλές επιπτώσεις για την αγορά και τους συμμετέχοντες σε αυτήν:

Παραγωγοί: Για τους παραγωγούς φυσικού αερίου, αυτή η άνοδος της τιμής θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύ αναγκαία ανάπαυλα από τις πρόσφατες μειώσεις, δυνητικά βελτιώνοντας την κερδοφορία τους και δίνοντας κίνητρα για περαιτέρω παραγωγή.

Καταναλωτές: Από την άλλη πλευρά, οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε αυξημένο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις, δυνητικά επηρεάζοντας τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Επενδυτές: Για τους επενδυτές, αυτό το ράλι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια κερδοφόρα εμπορική ευκαιρία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να αξιολογείτε προσεκτικά τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις.


Κοιτάω μπροστά

Ενώ το σημερινό ράλι είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τους «ταύρους» φυσικού αερίου, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια προσεκτική προοπτική.

Η αγορά παραμένει επιρρεπής σε ξαφνικές αλλαγές στο κλίμα και απρόβλεπτα γεγονότα.

Θα παρακολουθούμε στενά βασικούς δείκτες όπως τα επίπεδα αποθεμάτων, τα καιρικά μοτίβα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις για να κατανοήσουμε καλύτερα προς τα πού οδεύει η αγορά. Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στα τεχνικά σήματα, τα οποία μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για πιθανές κινήσεις των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης