Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλό 8 μηνών με το TTF οι τιμές LNG στην ΕΕ (Montel)

Σε υψηλό 8 μηνών με το TTF οι τιμές LNG στην ΕΕ (Montel)

Οι κίνδυνοι από Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Σχετικά Άρθρα

Οι ευρωπαϊκές τιμές LNG έχουν ανέβει στα υψηλότερα επίπεδά τους σε πάνω από 8 μήνες, επεκτείνοντας το ράλι τιμών μαζί με το φυσικό αέριο TTF εν μέσω ανανεωμένων κινδύνων εφοδιασμού λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Στις αρχές των συναλλαγών της Πέμπτης 8/8, έφτασε τα 39,46 ευρώ/MWh λόγω ανησυχιών για την προμήθεια, καθώς ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συγκρούστηκαν κοντά σε ένα βασικό σημείο διασύνδεσης του αγωγού διέλευσης.

Η τιμή εκφόρτωσης για το LNG που παραδόθηκε από πλοίο στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 0,56 USD την ημέρα και εκτιμήθηκε αργά την Τετάρτη 7/8 στα 12,24 USD/MMbtu (38,24 ευρώ/MWh), το υψηλότερο από την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα από την Spark Commodities.

Οι τιμές του LNG αυξήθηκαν σχεδόν κατά 23% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, παρακολουθώντας το βασικό συμβόλαιο αναφοράς της Ευρώπης για το TTF το οποίο διαμορφώθηκε την Τετάρτη στα 38,45 ευρώ/MWh (ο υψηλότερος διακανονισμός του από τις αρχές Δεκεμβρίου).


Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν διεισδύσει στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, με έντονες μάχες να συνεχίζονται κοντά στην πόλη Σούτζα όπου το ρωσικό σύστημα φυσικού αερίου συνδέεται με τους αγωγούς διέλευσης της Ουκρανίας, ανέφερε χθες το Montel.

«Ο σταθμός Σούτζα είναι μέρος του τελευταίου εναπομείναντος αγωγού που συνδέει το ρωσικό φυσικό αέριο με την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική προσφορά, τμήματα της ηπείρου εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτήν», ανέφερε η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας.

Πρόσθεσε δε ότι ενώ οι ροές μέσω αυτής της διαδρομής καλύπτουν μόνο το 3-5% της ζήτησης στην Ευρώπη, «αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω διαταραχών της προσφοράς».

Οι αναλυτές της ING bank επεσήμαναν ότι περίπου 42 εκατομμύρια cm/ημέρα φυσικού αερίου προέρχεται από το σημείο εισόδου Σούτζα.

«Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αναστάτωση μέχρι τώρα. Η αγορά προετοιμάζεται ήδη για ένα τέλος σε αυτές τις ροές στο τέλος του έτους, όταν λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης της Gazprom με την Ουκρανία, αλλά η πιθανότητα να χάσει αυτή την προσφορά ακόμη νωρίτερα θα ήταν ένα σοκ για το σύστημα», πρόσθεσε η ING.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για αναταραχή στη Μέση Ανατολή (το Ισραήλ αναμένει μια επίθεση αντιποίνων από το Ιράν και τους συμμάχους του) η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τις προμήθειες από την περιοχή.

Η Ευρώπη εξαρτάται από το LNG από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τις επακόλουθες απότομες περικοπές στις ροές των αγωγών.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση για το υγρό καύσιμο έχει μειωθεί το καλοκαίρι εν μέσω άνετων επιπέδων αποθήκευσης και ισχυρών νορβηγικών ροών. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο, είπαν οι συμμετέχοντες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης