Παρά τους περιορισμούς της Ευρώπης στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο αντέχει… - Νέες αναλύσεις εμπορικών στοιχείων δείχνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024
Οι αποστολές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γαλλία υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με νέες αναλύσεις εμπορικών δεδομένων, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να αποσυρθεί από τις αγορές ενέργειας που βοηθούν στη χρηματοδότηση της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο εξακολουθεί να επιτρέπεται.
Παρότι οι εταιρείες στη Γαλλία εισάγουν τα περισσότερα, μια ανάλυση έδειξε ότι οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν συνολικά 7% περισσότερο ρωσικό LNG, φυσικό αέριο που έχει ψυχθεί και υγροποιηθεί για ευκολότερη μεταφορά μέσω ωκεανού, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ετησίως πριν.
Ο Oleh Savytskyi (ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής Razom We Stand η οποία κάνει εκστρατεία για σκληρότερες κυρώσεις στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα), είπε ότι «ο στόχος της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση όλων των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027 ήταν αποτρόπαια εκτός πορείας.
Οι χώρες που αγοράζουν ρωσικό LNG σαμποτάρουν την ενεργειακή μετάβαση της ηπείρου και συνεισφέρουν δισεκατομμύρια στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα εκτινάξει τους λογαριασμούς της ενέργειας και της θέρμανσης στα ύψη και οι βιομηχανικοί χρήστες φυσικού αερίου θα υποφέρουν επίσης.
Η ανάλυση προήλθε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ με στόχο να επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου σε πιο βιώσιμη ενέργεια.
Η IEEFA εξέτασε δεδομένα από την Kpler (κορυφαία πλατφόρμα δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων βάσει συνδρομών που παρέχει πληροφορίες αγοράς σε πραγματικό χρόνο για διάφορα εμπορεύματα και τη μεταφορά τους), και την ICIS (πάροχος δεδομένων εμπορευμάτων) τα οποία παρείχαν επίσης τη δική τους ανάλυση.
www.worldenergynews.gr