Τελευταία Νέα

Παύση πληρωμών του ETMEAΡ ζητεί η βιομηχανία - Τον Σεπτέμβριο η απόφαση - Τα τρία κρίσιμα ζητήματα

Παύση πληρωμών του ETMEAΡ ζητεί η βιομηχανία - Τον Σεπτέμβριο η απόφαση - Τα τρία κρίσιμα ζητήματα
Τι ισχύει σε Ιταλία και Βουλγαρία

Πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση των ενεργοβόρων βιομηχανιών από τις υψηλές τιμές ενέργειας λαμβάνουν γειτονικές χώρες, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα καθυστερεί να εφαρμόσει μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί στερώντας από τον κλάδο πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εγκεκριμένα ποσά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί κρατικών ενισχύσεων για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ενεργόβορων βιομηχανικών επιχειρήσεων, με εκπροσώπους της βιομηχανίας να εισηγούνται στον κλάδο την παύση πληρωμών ETMEAΡ, κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Montel θα δημοπρατήσει 20 TWh, σε ενεργοβόρες βιομηχανίες στην τιμή των 60ευρώ/MWh – περίπου στο ήμισυ το τρέχοντος χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας. Ο συνολικός όγκος ενέργειας, που αθροίζει περίπου το 7% της ζήτησης ενέργειας της χώρας θα δημοπρατηθεί για να καλύψει μια περίοδο τριών ετών. ¨Δρομολογούμαι ένα μέτρο που στοχεύει στη στήριξη της μετάβασης του βιομηχανικού μας τομέα προς τις ΑΠΕ» είπε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας κ. Gilberto Pichetto Fratin. Το μέτρο θα παρέχει στήριξη σε εταιρίες έντασης ενέργειας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ουσιαστικό μέρους του ιταλικού παραγωγικού ιστού, παρέχοντας τους πρόσβαση σε χαμηλότερες τιμές¨ συμπλήρωσε.

Η υποστήριξη θα παρέχεται μέσω αμφίδρομων συμβάσεων για διαφορά. Σε αντάλλαγμα, οι εταιρείες πρέπει να δεσμευτούν για την κατασκευή νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος τουλάχιστον 200 kW ή να ανανεώσουν τα υπάρχοντα μέσα σε 40 μήνες και στη συνέχεια να πουλήσουν πίσω την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για διάστημα άνω των 20 ετών στην αρχική μειωμένη τιμή των 60 EUR/MWh.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη λόγω της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο.

Οι ακριβές αγορές

Στις παραδοσιακά ακριβές αγορές της Ευρώπης, εκτός από την Ιταλία είναι και η Ελλάδα όπως και η διασυνδεδεμένη αγορά της Βουλγαρίας, η οποία αντέδρασε άμεσα στις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές του Ιουλίου, συμπεριλαμβάνοντας στο μηχανισμό αποζημιώσεων και τις επιχειρήσεις. Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει το "πλαφόν" στην παραγωγή ενέργειας ανά τεχνολογία έως και το τέλος του 2024, ορίζοντας την ανώτατη τιμή για την παραγωγή του Kozlodui στα 150 λέβα/MWh, της λιγνιτικής παραγωγής στα 300 λέβα/MWh (συν το κόστος CO2) και της παραγωγής των ΑΠΕ στα 300 λέβα/MWh.

Στην Ελλάδα, οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταναλώσεις του Αυγούστου αφορούν μόνο τα οικιακά τιμολόγια, που σημαίνει ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα πληρώσουν στις πολύ υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί περαιτέρω το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έναντι των ανταγωνιστών τους όχι μόνο στη διεθνή αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ενεργειακό κόστος

Εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας μιλάνε για συνθήκες οικονομικές ασφυξίας και προειδοποιούν για ένα"θερμό" φθινόπωρο από άποψη αντιδράσεων προβάλλοντας τρία ζητήματα που χρονίζουν επιβαρύνοντας σημαντικό το ενεργειακό τους κόστος.

Το πρώτο, αφορά στο ΕΤΜΕΑΡ, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσία οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι οι μόνες που δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Ωστόσο στην Ελλάδα, το μέτρο εφαρμόστηκε με τρόπο που οδήγησε στο να πληρώνουν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ και επιχειρήσεις που δεν δικαιούνται με αποτέλεσμα η βιομηχανία να αναμένει την εκ των υστέρων εκκαθάριση από τον ΔΑΠΕΕΠ για να λάβει τα ποσά που δικαιούται.

Συνολικά υπολογίζονται σε 40 εκατ. ανά έτος από το 2021 έως και το 2024. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευθεί από την βιομηχανία ούτε το ποσό των 40 εκατ. για το 2021 που έχει ήδη εκκαθαριστεί, με το επιχείρημα από πλευράς του ΔΑΠΕΕΠ ότι δεν έχουν εισπραχθεί τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν όσοι ωφελήθηκαν από τη χαμηλότερη χρέωση χωρίς να την δικαιούνται.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαλλάξει αυτές τις επιχειρήσεις από την επιστροφή των ποσών που αντιστοιχούν σε μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ , ενώ το πρόβλημα παραμένει καθώς συνεχίζεται η λάθος χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ και παράλληλα καθυστερεί η κοινοποίηση νέου μηχανισμού στην ΕΕ, που θα έπρεπε να υποβληθεί έως τις 31/12/2023.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην αντιστάθμιση, δηλαδή το μηχανισμό μέσω του οποίου οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις αποζημιώνονται για το κόστος CO2. Για το 2023 οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα πρέπει να αποζημιωθούν με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδοθεί στις επιχειρήσεις ούτε ένα ευρώ καθώς η διαδικασία εκταμιεύσεων μπλόκαρε αρχικά με αφορμή το ύψος του ΦΠΑ στα δελτία πληρωμών και στη συνέχεια με αφορμή την επιβολή χαρτοσήμου.

Το τρίτο ζήτημα αφορά στην καθυστέρηση εφαρμογής του μηχανισμού Temporary Crisis and Transitional Framework (TCTF).Το μέτρο προβλέπει επιδότηση για επιλέξιμες ενεργοβόρες επιχειρήσεις και παρ ότι θεσπίστηκε από πέρυσι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης