Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλό 6 μηνών οι τιμές του ρεύματος στην Ισπανία (Montel)

Σε υψηλό 6 μηνών οι τιμές του ρεύματος στην Ισπανία (Montel)
Οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και αλλού στη νότια Ευρώπη πρόκειται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση και θα επιβαρύνει περαιτέρω τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία διαμορφώθηκαν την Τετάρτη (17/7) στα 101,37 ευρώ/MWh, τις υψηλότερες από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς ο επικείμενος καύσωνας αναμένεται να εκτοξεύσει τη ζήτηση για ψύξη.

Σύμφωνα με το Montel, η δημοπρασία της Omie έκλεισε με μέγιστη ωριαία τιμή για την Πέμπτη στα 138,23 ευρώ/MWh και ελάχιστη τιμή στα 79,21 ευρώ/MWh.

Το νέο ημερήσιο υψηλό της τιμής σημειώθηκε εν μέσω αυξημένης ζήτησης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης της προσφοράς αιολικής ενέργειας, δήλωσε Ισπανός αναλυτής.

«Φαίνεται ήδη ότι η ζήτηση έχει αρχίσει να αυξάνεται λόγω του καύσωνα και οι μονάδες φυσικού αερίου καθορίζουν την τιμή», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο «εξακολουθεί να είναι αρκετά ακριβό».

«Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού, εν μέσω καύσωνα και μικρής αιολικής παραγωγής», τόνισε.

Αυξημένη η ζήτηση ενέργειας την Πέμπτη

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί σήμερα (18/7) στα 30,4-30,8 GW, σε σύγκριση με τα 30 GW που αναμένονταν την Τετάρτη, με τη μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά περίπου 2 βαθμούς στους 27,3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του TSO Red Electrica και της Montel Analytics.

Υπέρβαση των 40 βαθμών

Οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και αλλού στη νότια Ευρώπη πρόκειται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση και θα επιβαρύνει περαιτέρω τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ισπανία θα μπορούσε να μειωθεί στα 3,4 GW σήμερα, σε σχέση με τα 4,5 GW που αναμένονταν, ενώ η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη χερσόνησο αναμένεται να μειωθεί κατά 1,2 GW στα 7,9 GW, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Τέλος, όσον αφορά το φυσικό αέριο, το ημερήσιο συμβόλαιο της ισπανικής Mibgas υποχωρούσε τελευταία φορά την Τετάρτη κατά 0,14 ευρώ στα 32,60 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης