Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εν αναμονή της Βουλγαρίας η ένταξη του ΑΔΜΗΕ στην PICASSO - Σε αλλαγές προχώρησε ο ACER

Εν αναμονή της Βουλγαρίας η ένταξη του ΑΔΜΗΕ στην PICASSO - Σε αλλαγές προχώρησε ο ACER

Παράταση έως τον Νοέμβριο

 

Καθυστερεί η ένταξη του ΑΔΜΗΕ στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα της αγοράς εξισορρόπησης ηλεκτρισμού PICASSO, κυρίως λόγω των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία για την ένταξή της στην εν λόγω αγορά, καθώς οι δύο διασυνδεδεμένες αγορές πρέπει να εισέλθουν ταυτόχρονα.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει ήδη από τον Ευρωπαίο Ρυθμιστή, ΑCER, παράταση μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε αναμένεται να έχουν λυθεί τα προβλήματα στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο οι προθεσμίες αυτές είναι σχετικές, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ACER ανακοίνωσε δύο αποφάσεις για την τροποποίηση των κανόνων εξισορρόπησης όσον αφορά στην πλατφόρμα PICASSO. Πρόκειται για αλλαγές που κρίθηκαν αναγκαίες, μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη λειτουργία της πλατφόρμας, κυρίως στην Ιταλία, όπου οι τιμές στη σχετική αγορά, που αφορά διασυνοριακές συναλλαγές εξισορρόπησης, εκτοξεύτηκαν στα ύψη και η Ρυθμιστική Αρχή της χώρας ανέστειλε τη συμμετοχή της Ιταλίας στο PICASSO.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία για την ένταξη όλων των Διαχειριστών των χωρών-μελών στην πλατφόρμα λήγει στις 24 Ιουλίου και ακόμα δεν έχει παραταθεί επίσημα, παρότι ο ACER έδωσε προθεσμία 1 μηνός από την έκδοση των δύο τελευταίων αποφάσεων (ανακοινώθηκαν στις 9/7/24) για τη λειτουργική προσαρμογή των συστημάτων στις αλλαγές.

Οι νέες τροποποιήσεις

Αναλυτικότερα, με τις αποφάσεις 08/2024 και 09/2024 ο ACER αναθεώρησε:

• Τη μεθοδολογία τιμολόγησης με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της διασυνοριακής οριακής τιμής και στα τεχνικά όρια τιμών. Στόχος είναι η καθιέρωση μια εναρμονισμένης προσέγγισης για τον υπολογισμό των τιμών στις πλατφόρμες εξισορρόπησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας PICASSO.
• Το πλαίσιο υλοποίησης που περιγράφει τον σχεδιασμό της πλατφόρμας PICASSO. Ο ACER δίνει τη δυνατότητα στους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς να χρησιμοποιούν ελαστική ζήτηση, έτσι ώστε να μπορούν να αντικατοπτρίζουν αποτελεσματικά την αντιστάθμιση μεταξύ επιπλέον κόστους και καλύτερης ποιότητας συχνότητας.

Ας σημειωθεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, εκτός τριών, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Τσεχίας, απείχαν από την PICASSO, εν αναμονή των αλλαγών, για τις οποίες είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους Διαχειριστές.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι ο ΑΔΜΗΕ, όπως και άλλοι Διαχειριστές στις χώρες της ΕΕ,περίμενε τις τελικές αποφάσεις του ACER για τις αλλαγές στην πλατφόρμα PICASSO, θεωρώντας ότι πρώτα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν στο πρώτο στάδιο εφαρμογής. Ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος έχει υλοποιήσει την τεχνική προετοιμασία για την ένταξη στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα και τώρα θα πρέπει να προχωρήσει στις τροποποιήσεις που ορίζουν οι τελευταίες αποφάσεις του ACER.

Ενέργεια εξισορρόπησης

Η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ) ενεργοποιούν την ενέργεια εξισορρόπησης από τους παραγωγούς ηλεκτρισμού, τους παρόχους αποθήκευσης ή άλλους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα την ηλεκτρική ενέργεια που εγχέουν ή απορροφούν από το δίκτυο.

Η πλατφόρμα PICASSO είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής αγοράς εξισορρόπησης με στόχο να γίνει φθηνότερη η ενεργοποίηση των υπηρεσιών εξισορρόπησης για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η PICASSO θα συμπληρωθεί τα επόμενα χρόνια με τις πλατφόρμες MARI και TERRE , δηλαδή θα λειτουργούν τρεις ευρωπαϊκές πλατφόρμες εξισορρόπησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κοινή χρήση της ενέργειας εξισορρόπησης μεταξύ των χωρών δημιουργεί μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα συστήματα ηλεκτρισμού της Ευρώπης και θεωρητικά εξοικονομεί χρήματα. Αυτό πάντως δεν αποδείχθηκε με τα προβλήματα που ανέκυψαν στην ιταλική αγορά μετά την ένταξή της στην PICASSO, καθώς παρατηρήθηκαν κερδοσκοπικές αυξήσεις τιμών, σε τέτοιο βαθμό που η ιταλική ρυθμιστική Αρχή ανέστειλε τη συμμετοχή της Ιταλίας από την πλατφόρμα μέχρι να αλλάξουν οι κανονισμοί.

Πάντως ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής εκτιμά ότι με την έγκαιρη σύνδεση περισσότερων Διαχειριστών στην πλατφόρμα, θα υπάρξει περισσότερη ρευστότητα, πράγμα που θα διασφαλίσει καλύτερο συντονισμό των αγορών στην Ευρώπη και χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης