Ενέργεια

Η Exxon αναμένει αύξηση κερδών λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου

Η Exxon αναμένει αύξηση κερδών λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου

Ανοδική πορεία για την εταιρεία πετρελαιοειδών για το δεύτερο τρίμηνο του 2024

Η ExxonMobil αναμένει ότι τα κέρδη της θα είναι έως και 700 εκατομμύρια δολάρια υψηλότερα για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το πρώτο του ίδιου έτους, λόγω των υψηλότερων τιμών των υγρών.

Τα προαναφερόμενα αποτελούν εκτίμηση της εταιρείας πετρελαιοειδών (εδρεύει στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ) η οποία συμπεριλαμβάνεται στην προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 8/7.

Ενώ η αλλαγή στις τιμές των υγρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετα κέρδη έως και 700 εκατομμυρίων δολαρίων, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να μειώσει αυτά τα κέρδη κατά 300 έως 700 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Η Exxon η οποία θα ανακοινώσει τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου στις 2 Αυγούστου, θα παρουσιάσει τα πρώτα της κέρδη ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά το κλείσιμο της εξαγοράς της Pioneer Natural Resources, που την κατέστησε τον μεγαλύτερο παραγωγό στην κορυφαία λεκάνη σχιστόλιθου των ΗΠΑ, το Permian.

Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις για τα κέρδη εξαιρούν τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την Pioneer.

 

Εκτίμηση για χαμηλότερα κέρδη

Η αλλαγή στα περιθώρια κέρδους του κλάδου το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερα κέρδη μεταξύ 1,1 και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα των ενεργειακών προϊόντων, σύμφωνα με την κατάθεση της Exxon στην SEC στις 8/7.

Μέρος αυτών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αλλαγή στα χρονικά αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να προσθέσουν μεταξύ 500 και 900 εκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη του τομέα των ενεργειακών προϊόντων.

 

Κέρδη 8,2 δισ. δολ. για το α΄ τρίμηνο του 2024

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Exxon έκλεισε συνολικά κέρδη 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τμήμα ανοδικής ροής.

Ωστόσο, τα κέρδη 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της συναίνεσης, λόγω της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και των περιθωρίων διύλισης και των προσαρμογών χωρίς μετρητά.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της Exxon, ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώθηκαν από 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 2,06 δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 2,79 δολάρια για την ίδια περίοδο πέρυσι και κάτω από την πρόβλεψη της συναίνεσης των αναλυτών για 2,19 δολάρια .

Η ετήσια μείωση των κερδών ήταν το αποτέλεσμα των περιθωρίων διύλισης της βιομηχανίας και των τιμών του φυσικού αερίου που μειώθηκαν από τα υψηλά του περασμένου έτους για να διαπραγματεύονται εντός του ιστορικού εύρους 10 ετών, δήλωσε τότε η Exxon.

Η ισχυρή αύξηση της παραγωγής στα περιουσιακά στοιχεία της Exxon στη Γουιάνα αντιστάθμισε μόνο εν μέρει τις χαμηλότερες πραγματοποιήσεις φυσικού αερίου στα ανάντη και τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης της βιομηχανίας και τις δυσμενείς επιπτώσεις χρονισμού στα κατάντη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης