Οι χώρες της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής δεν παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (NECP) - Σχετική καταγγελία από τοπικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ
Καμία από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν τήρησε την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για την υποβολή του τελικού Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (NECP) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ κατήγγειλαν προηγουμένως τα πρώτα τους σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, ως στερούμενα φιλοδοξίας.
Η Ανατολική Ευρώπη σχεδιάζει να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην υποδομή ορυκτών αερίων, παρά την επείγουσα ανάγκη για κλιματική δράση.
Σχέδια που έμειναν… στο 2023
Τα τελικά NECP από τα κράτη - μέλη βασίζονται σε αρχικά προσχέδια που υποβλήθηκαν το 2023 και υποτίθεται ότι ενσωματώνουν τα σχόλια της Επιτροπής σχετικά με αυτές τις πρώτες εκδόσεις.
Η συλλογική αξιολόγηση της Επιτροπής και των 27 σχεδίων NECP (δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023), είναι ότι «για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, είναι απαραίτητη μια συλλογική προσπάθεια από τα κράτη - μέλη για να καθοριστεί ένα σαφές και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργησή τους».
Σύμφωνα με τοπικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ, σε αυτό το σημείο κανένα από τα κράτη - μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν ήταν επαρκώς φιλόδοξο στα NECP.
Δεν περιέγραψαν μέτρα που θα καταστήσουν δυνατή την επαρκή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Στο δελτίο Τύπου της 27ης Ιουνίου το CEE Bankwatch Network (μεγαλύτερο δίκτυο περιβαλλοντικών ΜΚΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη), σημείωσε ότι «η περιοχή αποτυγχάνει να θέσει τον εαυτό της σε μια σαφή πορεία προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές».
Ανεπαρκής πρόοδος
«Οι χώρες της ΚΑΕ γενικά αυξάνουν τον στόχο τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο NECP, αλλά στο ελάχιστο», εξηγεί στο Euractiv ο Christophe Jost (ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής της ΕΕ στο CEE Bankwatch Network).
Οι στόχοι που τίθενται σε αυτά τα σχέδια NECP είναι κατώτεροι από τις συστάσεις της αναθεωρημένης οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Για παράδειγμα, η Πολωνία στοχεύει οι ΑΠΕ να παρέχουν το 29,8% της ενέργειας έως το 2030, ωστόσο το ελάχιστο απαιτούμενο είναι 32%. Η Ουγγαρία προτείνει 29%, έναντι 34%. και η Σλοβακία 23% αντί του απαιτούμενου 35%.
Σύμφωνα με την Johanna Kuld (επικεφαλής της διεθνούς εκστρατείας για τα δημόσια οικονομικά στο CEE Bankwatch Network), οι προσπάθειες για αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα αυτών των χωρών, θα υπονομευθούν από το γεγονός ότι, «τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης σχεδιάζουν να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην υποδομή ορυκτών αερίων, παρά την επείγουσα ανάγκη για δράση για το κλίμα».
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επικεντρώνονται τώρα στη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους εφοδιασμού, καθώς πολλές από αυτές εξαρτώνταν από ρωσικό αέριο ή υδρογονάνθρακες και τώρα αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για λόγους ασφαλείας.
www.worldenergynews.gr