Η Γερμανία προετοιμάζει την πώληση περίπου του 20-30% της Uniper, πιθανότατα την άνοιξη του 2025
Το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί σημαντική έκπτωση σε μια προγραμματισμένη πώληση μετοχών της διασωθείσας Uniper σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters οι οποίες πρόσθεσαν, ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση του ομίλου δεν ήταν αξιόπιστος δείκτης.
Η πώληση των κρατικών συμμετοχών στην εταιρεία κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της Γερμανίας το επόμενο έτος και να συγκεντρώσει τα εξαιρετικά απαραίτητα κεφάλαια για τον τριμερή συνασπισμό της χώρας.
Μετά από χρόνια βαρέων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID και της ενέργειας, ο προϋπολογισμός της Γερμανίας υπέστη περαιτέρω πλήγμα πέρυσι, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας μπλόκαρε τα επαναχρησιμοποιούμενα κονδύλια, προκαλώντας τριβές εντός του συνασπισμού.
Το Βερολίνο προετοιμάζει την πώληση περίπου του 20-30% της Uniper, πιθανότατα την άνοιξη του 2025, για να περιορίσει τη συμμετοχή του που αποκτήθηκε ως μέρος της εθνικοποίησης της εταιρείας στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, ανέφεραν οι πολίτες.
Στα 45 ευρώ η τιμή
Η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Uniper περίπου στα 45 ευρώ αποτιμά το μερίδιο 99,12% της κυβέρνησης στα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτή η αποτίμηση διογκώνεται από τη μικρή ελεύθερη διασπορά του 0,88%, που σημαίνει ότι η μετοχή του ομίλου είναι ελάχιστα διαπραγματεύσιμη, ανέφεραν οι πηγές.
Ένας πρόσθετος λόγος για την διογκωμένη τιμή της μετοχής θα μπορούσε να είναι το ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας που άντεξαν ένα squeeze out όταν η κυβέρνηση παρενέβη πριν από περίπου δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι η Citi είχε προσληφθεί ως μέρος της διαδικασίας πωλήσεων.
Για να τοποθετήσει επιτυχώς ένα μειοψηφικό μερίδιο στους επενδυτές, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αποτιμήσει την Uniper σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ή λιγότερο,σύμφωνα με τις πηγές, κάτι που θα αντιπροσωπεύει έκπτωση 46% στα τρέχοντα επίπεδα.
Συνολικά, η γερμανική κυβέρνηση διοχέτευσε 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη Uniper για να σώσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού αερίου της Γερμανίας από την κατάρρευση, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσης της χώρας.
Το Βερολίνο μπορεί να είναι πρόθυμο να δεχτεί μια απότομη έκπτωση σε μια πρώτη πώληση, ελπίζοντας να επιτύχει υψηλότερες τιμές σε επόμενες εκπτώσεις μεριδίων και επίσης να βασίζεται στην επανεκκίνηση της Uniper στις πληρωμές μερισμάτων σε κάποιο στάδιο, ανέφεραν οι πηγές.
Μείωση συμμετοχής
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της στην Uniper σε τουλάχιστον 25% έως το τέλος του 2028.
Οι μετοχές της Uniper έχουν ήδη υποχωρήσει περισσότερο από ένα τέταρτο μέχρι στιγμής φέτος, κάτι που όπως ανέφεραν οι πηγές αντανακλά την προσδοκία για την πώληση της μετοχής και τις επακόλουθες προσαρμογές αξίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper, Michael Lewis, επίσης, τον Φεβρουάριο αναγνώρισε ότι δεν διαπραγματεύτηκαν αρκετές μετοχές της Uniper και ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πουλήσει περισσότερα για να καταλήξει σε μια πιο ξεκάθαρη αποτίμηση.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την προγραμματισμένη πώληση των μετοχών και το χρονοδιάγραμμα δεν είναι οριστικές και εξακολουθούν να υπόκεινται σε αλλαγές. Η εισαγωγή ενός νέου μετόχου παρέμεινε μια επιλογή εάν οι αγορές για εισαγωγές συνεχίσουν να είναι υποτονικές, συμπλήρωσε.
www.worldenergynews.gr