Οι νέοι περιορισμοί στοχεύουν στη μείωση των εσόδων LNG της Ρωσίας - Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια μεταβατική περίοδο εννέα μηνών
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν ένα 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που στοχεύει να κλείσει ορισμένα κενά και να πλήξει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας για πρώτη φορά, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.
Οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Μόσχα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι οποίες έχουν αυξηθεί σταδιακά έκτοτε.
Οι νέοι περιορισμοί στο φυσικό αέριο στοχεύουν στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) απαγορεύοντας τις μεταφορτώσεις - μεταφορά φορτίων από το ένα πλοίο στο άλλο - από τα λιμάνια της ΕΕ και μια ρήτρα που επιτρέπει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ακυρώσουν ορισμένες συμβάσεις LNG.
Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια μεταβατική περίοδο εννέα μηνών. Το πακέτο απαγορεύει επίσης νέες επενδύσεις και υπηρεσίες για την ολοκλήρωση έργων LNG υπό κατασκευή στη Ρωσία.
Οι ειδικοί της αγοράς φυσικού αερίου λένε ότι το μέτρο θα έχει πιθανότατα μικρό αντίκτυπο καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει η ίδια ρωσικό αέριο και οι μεταφορτώσεις μέσω λιμένων της ΕΕ προς την Ασία αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 10% των συνολικών ρωσικών εξαγωγών LNG.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι το εκτιμώμενο πλήγμα στη Ρωσία θα είναι σε εκατομμύρια ευρώ και όχι σε δισεκατομμύρια.
Ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξακολουθούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου το 2022 με ορισμένες περιορισμένες εξαιρέσεις.
Κατάλογος κυρώσεων
Το νέο πακέτο αποσκοπεί στον περιορισμό της παράκαμψης των κυρώσεων δημιουργώντας περισσότερες ευθύνες και κυρώσεις σε επίπεδο κρατών μελών για όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς.
Προσθέτει 116 οντότητες και ιδιώτες στον κατάλογο κυρώσεων, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 2.200.
Σε μια ξεχωριστή κίνηση, ανακοίνωσε επίσης η ΕΕ, κυρώσεις εναντίον έξι ατόμων που πιστεύει ότι εμπλέκονται σε ρωσικές "κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο" εναντίον χωρών της ΕΕ και της Ουκρανίας ενώ συνέδεσε τέσσερις από αυτούς απευθείας με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, είχε επίσης προτείνει την επέκταση της λεγόμενης ρήτρας «Όχι Ρωσία» που εγκρίθηκε σε προηγούμενο πακέτο.
Το μέτρο θα υποχρεώσει τις θυγατρικές εταιρείες της ΕΕ σε τρίτες χώρες να απαγορεύσουν την επανεξαγωγή ορισμένων αγαθών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων αυτών με διπλή χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων.
Ωστόσο, καταργήθηκε με εντολή της Γερμανίας. Η ρήτρα μπορεί να προστεθεί αργότερα εν αναμονή της εκτίμησης επιπτώσεων, ανέφεραν διπλωμάτες.
Σε μια περαιτέρω κίνηση για να βλάψει την ικανότητα της Μόσχας να συναλλάσσεται, το πακέτο απαγορεύει στις τράπεζες της ΕΕ εκτός Ρωσίας να χρησιμοποιούν το σύστημα SPFS της Μόσχας, το ισοδύναμό του με το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT. Οι δυτικές δυνάμεις απέκλεισαν τη Μόσχα από το SWIFT το 2022.
«Επιτρέπει επίσης στο Συμβούλιο να καταρτίσει έναν κατάλογο μη ρωσικών τραπεζών τρίτων χωρών που είναι συνδεδεμένες σε τέτοιο σύστημα· αυτές οι τράπεζες θα απαγορευθούν να συναλλάσσονται με φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σκιώδης στόλος
Το πακέτο αποσκοπεί στην καταστολή του λεγόμενου σκιώδους στόλου που βοηθά την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για την προσθήκη πλοίων στον κατάλογο των κυρώσεων, όπως τα πετρελαιοφόρα που παρακάμπτουν το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου που έχει ορίσει η Ομάδα των Επτά εθνών καθώς και σκάφη που μεταφέρουν βορειοκορεατικά πυρομαχικά στη Ρωσία.
Τα πλοία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για περιπτώσεις όπως η «μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τη Ρωσία, η μεταφορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών και...τη μεταφορά εξαρτημάτων LNG ή μεταφορτώσεις LNG», ανέφερε η δήλωση των υπουργών της ΕΕ. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι 27 πλοία - κυρίως δεξαμενόπλοια - θα συμπεριληφθούν αρχικά στον κατάλογο και άλλα θα προστεθούν αργότερα.
Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις στον κρατικό ναυτιλιακό μεγαθήριο της Ρωσίας Sovcomflot και στον διευθύνοντα σύμβουλό του Igor Vasilyevich Tonkovidov, σύμφωνα με τα μέτρα που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τη Δευτέρα.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται περιορισμοί στο ήλιο, τις σπάνιες γαίες και τα μεταλλεύματα μαγγανίου, καθώς και περιορισμοί στη ρωσική χρηματοδότηση για ομάδες προβληματισμού και ΜΚΟ.
Η ΕΕ καθυστέρησε επίσης την έναρξη του υποχρεωτικού συστήματος πλήρους ιχνηλασιμότητας για τις εισαγωγές ακατέργαστων και γυαλισμένων διαμαντιών στο μπλοκ κατά έξι μήνες - έως την 1η Μαρτίου 2025 - καθώς η τελευταία δέσμη τροποποίησε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών, η οποία συμφωνήθηκε στο 12ο πακέτο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν τα πιο αυστηρά στοιχεία της απαγόρευσης των ρωσικών διαμαντιών από τις μεγάλες δημοκρατίες της G7, μετά την αντίθεση από αφρικανικές χώρες, Ινδούς στιλβωτές πολύτιμων λίθων και κοσμηματοπωλεία της Νέας Υόρκης, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον Μάιο.
Οι χώρες της ΕΕ συζητούν τώρα ένα πακέτο που θα ευθυγράμμιζε καλύτερα τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας που προηγήθηκαν της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία με αυτές που στόχευαν τη Ρωσία από το 2022. Η Λευκορωσία ήταν το σημαντικό “παραθυράκι” για τα εμπορεύματα που φθάνουν στη Ρωσία, αλλά τα μέλη ήταν απρόθυμα να το αντιμετωπίσουν λόγω ανησυχιών γύρω από τη Λευκορωσία σημαντικές εξαγωγές λιπασμάτων.
www.worldenergynews.gr