Ενέργεια

Μπλακ - άουτ στα Βαλκάνια - Χωρίς ρεύμα Μαυροβούνιο, Βοσνία, Αλβανία και Κροατία  λόγω υπερφόρτωσης    

Μπλακ - άουτ στα Βαλκάνια - Χωρίς ρεύμα Μαυροβούνιο, Βοσνία, Αλβανία και Κροατία  λόγω υπερφόρτωσης      

Η υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, δήλωσε ότι υπήρξε βλάβη σε μια διασύνδεση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας

 

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη διακοπή ρεύματος έπληξε το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την Αλβανία και το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Κροατίας την Παρασκευή, προκαλώντας προβλήματα στις επιχειρήσεις, κλείνοντας τα φανάρια και αφήνοντας τους καταναλωτές χωρίς κλιματισμό εν μέσω καύσωνα.

 Ο υπουργός Ενέργειας του Μαυροβουνίου είπε ότι η διακοπή λειτουργίας προκλήθηκε από την ξαφνική αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ζέστη. Τα συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται σε όλα τα Βαλκάνια για μεταφορές και εμπορικές συναλλαγές.

 Τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και wifi διακόπηκαν από τη 13:00 περίπου. (11:00 GMT), ανέφεραν αξιωματούχοι και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι φορείς εκμετάλλευσης είπαν ότι είχαν αρχίσει να αποκαθιστούν την προσφορά μέχρι τα μέσα το απόγευμα.

Η κυκλοφορία σταμάτησε στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Σεράγεβο και τις πόλεις Μπάνια Λούκα και Μόσταρ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ) σε περιοχές της περιοχής.

 Πολλοί δεν είχαν νερό στην Ποντγκόριτσα καθώς οι αντλίες σταμάτησαν να λειτουργούν, ανέφεραν ντόπιοι. Τα κλιματιστικά έκλεισαν και τα παγωτά έλιωσαν στα τουριστικά καταστήματα.

Υπήρξε επίσης κυκλοφοριακό αδιέξοδο στην παράκτια πόλη Σπλιτ της Κροατίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση HRT."Η αστοχία προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός μεγάλου φορτίου στο δίκτυο, μιας ξαφνικής αύξησης της κατανάλωσης ρεύματος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των ίδιων των υψηλών θερμοκρασιών", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Μαυροβουνίου, Sasa Mujovic, σε τηλεοπτική μετάδοση.

Οι ειδικοί εξακολουθούσαν να προσπαθούν να προσδιορίσουν από πού προήλθε η δυσλειτουργία, πρόσθεσε.

Φωτιά σε γραμμή μεταφοράς

Το Vijesti TV του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι μια φωτιά εντοπίστηκε σε μια γραμμή μεταφοράς 400 KW σε μια κακοτράχαλη περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τη Βοσνία - αν και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτό θα μπορούσε να ήταν η αιτία των διακοπών ή κατά κάποιον τρόπο να σχετίζεται με αυτές.

Η έκθεση επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές από την εταιρεία ηλεκτρικών μεταδόσεων CGES, η οποία, όπως είπε, θα χρειαζόταν ελικόπτερα για να αποκτήσει πρόσβαση στον ιστότοπο.

 Η υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, δήλωσε ότι υπήρξε βλάβη σε μια διασύνδεση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και υπήρχαν παρόμοιες συνθήκες στο Μαυροβούνιο και σε τμήματα της Κροατίας και της Βοσνίας.

Μια πλήρης έρευνα θα απαιτούσε χρόνο, αλλά η πρώιμη ανάλυση πρότεινε ότι «μεγάλοι όγκοι ισχύος στο σύστημα μετάδοσης αυτή τη στιγμή και πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ έχουν δημιουργήσει αυτό το τεχνικό πρόβλημα», πρόσθεσε η Balluku.

Η ηλεκτροδότηση στην Αλβανία αποκαταστάθηκε μέσα σε μισή ώρα, αλλά η χώρα παρέμεινε σε υψηλό κίνδυνο περαιτέρω διακοπής λειτουργίας καθώς η χρήση ρεύματος και τα επίπεδα θερμότητας εξακολουθούσαν να είναι υψηλά, είπε.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κροατίας, HINA, επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές ότι η αποτυχία ξεκίνησε από το Μαυροβούνιο.

Οι αλλαγές στον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής έχουν επίσης επιβαρύνει τα συστήματα μεταφοράς της, λένε αξιωματούχοι της βιομηχανίας.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βλέπουν μια έκρηξη στις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση μιας κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας που είχε απειλήσει την απομάκρυνση από τον άνθρακα.

Ωστόσο, η υποδομή δεν είναι προετοιμασμένη για νέες τροφοδοσίες ενέργειας, δήλωσαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας και άλλα στελέχη του κλάδου στο Reuters πέρυσι.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης