Ενέργεια

Μεγάλες διακοπές ρεύματος μαστίζουν τα δυτικά Βαλκάνια (Reuters)

Μεγάλες διακοπές ρεύματος μαστίζουν τα δυτικά Βαλκάνια (Reuters)
Απροσδιόριστη η αιτία των blackouts
Μεγάλες διακοπές ρεύματος έπληξαν και πλήττουν σήμερα (21/6) το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την Αλβανία και το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Κροατίας, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί σοβαρά η ζωή πολιτών και επιχειρήσεων εν μέσω καύσωνα και στις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, oι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας στις τέσσερις βαλκανικές χώρες δήλωσαν ότι διερευνούν τι προκάλεσε τη βλάβη.

Το κανάλι Top Channel TV της Αλβανίας επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι ένας διασυνδετήριος αγωγός είχε βλάβη στο Μαυροβούνιο, αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Στη Βοσνία, δεν υπήρχε ρεύμα στην πρωτεύουσα Σαράγεβο και στις πόλεις Μπάνια Λούκα και Μόσταρ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διακοπή ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία εμφάνισε τεράστια προβλήματα στην παράκτια πόλη Σπλιτ της Κροατίας μετά από βλάβη των φαναριών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση HRT.

Σειρήνες ασθενοφόρων ηχούσαν διασχίζοντας την πόλη, πρόσθεσε.

Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας HEP της Κροατίας δήλωσε ότι η διακοπή ρεύματος σε τμήματα της χώρας προκλήθηκε από διεθνή διαταραχή που επηρέασε πολλές χώρες, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο διαχειριστής του κροατικού συστήματος μεταφοράς διεξάγει έρευνα με τους διαχειριστές συστημάτων των γειτονικών χωρών για να προσδιορίσει την αιτία», πρόσθεσε η HEP.

Η κροατική εταιρεία κοινής ωφέλειας δήλωσε ότι έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τις παραγωγικές της δυνατότητες για να εξασφαλίσει την προμήθεια στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Ο διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου CEDIS δήλωσε ότι «διακοπές δικτύου» έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο Ιβάν Ασάνοβιτς, εκτελεστικός διευθυντής της CGES του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι η αιτία της διακοπής ρεύματος είναι ακόμα άγνωστη και ότι η CGES και η CEDIS εργάζονται από κοινού για την επίλυσή της.

Τέλος, στην Αλβανία, το Top Channel δήλωσε ότι τα Τίρανα και ορισμένες μεγάλες πόλεις δεν έχουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης