Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στα 85,6 δολ. κινείται το brent, στα 81 δολ. το αργό - Μειώθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Στα 85,6 δολ. κινείται το brent, στα 81 δολ. το αργό  - Μειώθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ

Υποχώρησαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στα 457,1 εκατομμύρια βαρέλια,

 

 Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου κινήθηκαν σταθεροποιητικά την Παρασκευή, αλλά ενισχύονται  σε εβδομαδιαία βάση εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης της ζήτησης και υποχώρησης των αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent Αυγούστου υποχωρούσαν κατά 0,05%, στα 85,66 δολάρια το βαρέλι έως τις 18:54 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωναν πτώση κατά 0,14%, στα 81,18 δολάρια.

 Και οι δύο δείκτες  κατέγραψαν κέρδη σχεδόν 4% για δεύτερη εβδομάδα. Οι τιμές μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει περισσότερο από 5% αυτόν τον μήνα για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από επτά εβδομάδες.

«Η εποχική αύξηση της ζήτησης, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της EIA, στηρίχθηκε από την αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και η εποχή των τυφώνων θα μπορούσε να διατηρήσει την άνοδο των τιμών μέχρι το καλοκαίρι», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.

Στοιχεία από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι το σύνολο του προσφερόμενου προϊόντος, που αντιστοιχεί στη ζήτηση πετρελαίου της χώρας, αυξήθηκε κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουνίου σε 21,1 εκατομμύρια bpd.

 

Μείωση αποθεμάτων

 
Η έκθεση EIA κατέγραψε μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στα 457,1 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 2,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 231,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για κατασκευή 600.000 βαρελιών.​

Οι προοπτικές ζήτησης αλλού βοήθησαν επίσης να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα.

"Τα σημάδια ισχυρότερης ζήτησης στην Ασία ενίσχυσαν επίσης το κλίμα. Τα διυλιστήρια πετρελαίου σε όλη την περιοχή επαναφέρουν κάποια αδράνεια δυναμικότητας μετά τη συντήρηση", ανέφεραν αναλυτές της ANZ Research.

 Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξαν τέσσερα διυλιστήρια πετρελαίου, σταθμούς ραντάρ και άλλα στρατιωτικά αντικείμενα στη Ρωσία τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου αυτή την εβδομάδα δεσμεύτηκε για πλήρη σύγκρουση με το Ισραήλ σε περίπτωση διασυνοριακού πολέμου και απείλησε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο, μέλος της ΕΕ.

Επιβάρυνση στις τιμές  προκάλεσαν τα στοιχεία των ΗΠΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, τα οποία έδειξαν μείωση των νέων αιτήσεων ανεργίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τη Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης