Τελευταία Νέα
Ενέργεια

SolarPower: Γιατί ανέβηκαν οι ώρες αρνητικών τιμών στην Ευρώπη στο 5μηνο

SolarPower: Γιατί ανέβηκαν οι ώρες αρνητικών τιμών στην Ευρώπη στο 5μηνο

Υπερδιπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς στα 263 GW μεταξύ 2019 και 2023 - Πώς επηρεάζονται τα σχέδια των εταιρειών - Εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ευρώπη σημείωσε αριθμό ρεκόρ ωρών αρνητικής τιμής ενέργειας φέτος λόγω της αναντιστοιχίας ζήτησης και προσφοράς καθώς η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξάνεται στα ύψη, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη στροφή των επενδύσεων σε πολύ απαραίτητες λύσεις αποθήκευσης.

Οι χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες βασικές οικονομίες της Ευρώπης είχαν μηδενικές ή αρνητικές τιμές για αριθμό ρεκόρ ωρών τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει συχνότερα να πληρώνουν για να εκφορτώσουν το ρεύμα ή να σταματήσουν τις εγκαταστάσεις τους.

«Θα μπορούσε σίγουρα να πει κανείς ότι, σε αυτό το σημείο, η επιτυχία καταναλώνει τους δικούς της απογόνους», δήλωσε στο Reuters ο Μάρκους Χάγκελ (ειδικός ενεργειακής πολιτικής στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Trianel).

Η ισχυρή παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας έχει παίξει κάποιο ρόλο στην υπερπροσφορά, αλλά η Ευρώπη έχει επίσης δει μια τεράστια επέκταση της ηλιακής ενέργειας.

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλασιάστηκε στα 263 GW μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με στοιχεία της SolarPower Europe.
Μόνο το 2023, αυτό ισοδυναμεί με 306.000 επιπλέον ηλιακούς συλλέκτες που εγκαθίστανται κάθε μέρα, ανέφερε η ομάδα.

Στην αγορά της επόμενης ημέρας, αυτό έχει δει περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές να βιώνουν πτώση τιμών στο χαμηλότερο σημείο ζήτησης στη μέση της ημέρας.



Ο αντίκτυπος των τιμών στα σχέδια των εταιρειών
Πηγή από την Trianel αποκάλυψε στο Reuters ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε 800 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκής ισχύος και έχει έναν αγωγό έργου 2.000 MW, αλλά οι χαμηλότερες τιμές την αναγκάζουν να επανεξετάσει τον τρόπο πουλάει την ενέργεια.

Ο Ηλιακός τομέας σημείωσε άνθηση εν μέρει επειδή δεν απαιτούσε πλέον επιδοτήσεις, καθώς οι κατασκευαστές δέχτηκαν συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) με αγοραστές με σταθερούς όρους, συνδεδεμένες με τις τιμές χονδρικής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό επέτρεψε μια ταχύτερη και μεγαλύτερη συγκέντρωση από τις προηγούμενες δημοπρασίες περιορισμένου όγκου για πληρωμές που υποστηρίζονται από το κράτος.

«Αλλά καθώς οι τιμές πέφτουν, οι κατασκευαστές επιστρέφουν ολοένα και περισσότερο στα προγράμματα επιδοτήσεων ξανά», είπε ο Χάγκελ.

 

Ισπανία και Γερμανία ηγούνται στην αγορά PPA

Οι αρνητικές τιμές δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Γερμανία η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής πτητικής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που τις βλέπει η Ισπανία, μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας.

Η Γερμανία και η Ισπανία εξακολουθούν να ηγούνται της αγοράς PPA, σύμφωνα με τον Jens Hollstein (επικεφαλής συμβουλευτικής στην πλατφόρμα τιμολόγησης PPA Pexapark). Ωστόσο, οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας αναγκάζονταν να πουλήσουν την ισχύ τους με αυξανόμενες εκπτώσεις σε 24ωρες γεννήτριες.

«Το περιθώριο γίνεται όλο και πιο λεπτό», είπε ο Hollstein.


Η αποθήκευσης ενέργειας θα υπερτριπλασιαστεί έως το 2030

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τόνισε την επείγουσα ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας σε ετήσια έκθεση.

«Οι κατασκευαστές επιλέγουν να μην εγκαταστήσουν τα πάρκα αιολικής και ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας μαζί με την αποθήκευση μπαταριών ή άλλες πηγές ευελιξίας και μπορεί να δουν πτώση στα πιθανά έσοδα κατά τη διάρκεια της παραγωγής αιχμής, παρεμποδίζοντας τα κέρδη και αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις», έγραψε η IEA.

Η ΕΕ εκτίμησε ότι η αποθήκευση ενέργειας στο μπλοκ θα χρειαστεί να υπερτριπλασιαστεί από το 2022 έως το 2030, για να ταιριάζει με τις προβλέψεις για μερίδιο 69% της ανανεώσιμης ενέργειας στο ηλεκτρικό της σύστημα μέχρι τότε.

Η Statkraft (νορβηγική εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) η οποία δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εκχωρήσει ορισμένα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσει τις μπαταρίες της.


Εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας

Εκτός από την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες για την αντιμετώπιση περιόδων υπερβολικής παροχής, άλλες επιλογές όπως τα έξυπνα δίκτυα και οι μετρητές με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές να βελτιστοποιήσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εγχώριοι τελικοί χρήστες, που μαστίζονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, δεν έχουν ακόμη απολαύσει χαμηλότερους λογαριασμούς, επειδή συχνά έχουν δεσμευτεί σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Μόνο όσοι καταναλωτές έχουν επενδύσει σε μια αντλία θερμότητας, έναν φορτιστή για το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο ή ένα σύστημα αποθήκευσης, μπορούν να επωφεληθούν από τις αρνητικές τιμές, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος της VKU (γερμανική Ένωση τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας).

Όσοι συνάπτουν συμβόλαια σταθερής τιμής θα αισθανθούν θετικό αντίκτυπο από τις αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μόνο όταν έχουν υποχωρήσει τις μέσες τιμές της αγοράς μακροπρόθεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης