Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βρετανία: Η έλλειψη φυσικού αερίου θα φέρει εκτίναξη στους λογαριασμούς ρεύματος

Βρετανία: Η έλλειψη φυσικού αερίου θα φέρει εκτίναξη στους λογαριασμούς ρεύματος
Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι για την παρακολούθηση των επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου
Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να δουν μεγάλη αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος και γενικά στον πληθωρισμό τον επόμενο χειμώνα λόγω μιας διαφαινόμενης μείωσης εισαγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ανάλυση Power Insights της LCP Delta.

Ο Sam Hollister, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών, Πολιτικής και Επενδύσεων της LCP Delta, σημείωσε ότι παρά τις πρόσφατες μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας και την πτώση του πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόστος ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι από το φθινόπωρο.

Μετά τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου την άνοιξη, οι τιμές της ενέργειας είχαν μειωθεί, συμβάλλοντας στην πτώση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 2,3%.

Ωστόσο, οι τρέχουσες τάσεις υποδηλώνουν ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί.

Με τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να μειώνονται και τους κινδύνους εφοδιασμού να εξακολουθούν να υφίστανται λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπάρχει κίνδυνος αύξησης του ενεργειακού κόστους αυτό το χειμώνα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διαχρονική αποθήκευση για τον χειμερινό εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα αποθεμάτων εξαντλούνται καθώς οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ανακατευθύνονται από την Ευρώπη προς τις ασιατικές αγορές με υψηλότερες τιμές.

Η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου ανέρχεται σήμερα στο 72%, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη πιθανά προβλήματα, όπως επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας ή συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που επηρεάζουν τις εμπορικές διαδρομές του LNG.

Οι αρνητικές προβλέψεις

Αυτοί οι παράγοντες κάνουν τους traders να προβλέπουν στενότερες προμήθειες φυσικού αερίου αργότερα μέσα στο έτος, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές σε ραγδαία άνοδο.

Εάν η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ουκρανίας τεθεί σε κίνδυνο, το απόθεμα αποθήκευσης της Ευρώπης θα μειωθεί περισσότερο, αυξάνοντας την πιθανότητα να υπάρξει αγώνας δρόμου για φυσικό αέριο από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να αποφευχθούν οι ελλείψεις του χειμώνα.

Οι κερδοσκοπικές συναλλαγές στις αγορές φυσικού αερίου ποντάρουν ήδη σε στενές προμήθειες, οι οποίες θα ανεβάσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και, στη συνέχεια, θα αυξήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές όταν καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας τον Οκτώβριο.

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι για την παρακολούθηση των επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Εάν οι παραδόσεις δεν αυξηθούν σύντομα, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά, οδηγώντας σε έναν ακριβό χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης