Πρόοδος και για τον Green Aegean - Συνάντηση ΑΔΜΗΕ - Tennet
Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες και να ξεκινήσει το έργο της μεγάλης ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας (μέσω Κρήτης) και Κύπρου. Έπειτα από την παρουσίαση των θετικών αποτελεσμάτων της μελέτης κόστους – οφέλους της διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή κυβέρνηση, η διοίκηση του Διαχειριστή, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργο Παπαναστασίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο αναφορικά με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και τη χρηματοδότησή του με ποσό έως και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κύπρου.
Να θυμίσουμε ότι η Κύπρος έχει δεσμευθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο για τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο, έχοντας θέσει ως προαπαιτούμενο την βεβαίωση της βιωσιμότητάς του μέσω μιας δεύτερης μελέτης κόστους – οφέλους που θα έκανε ο ΑΔΜΗΕ. Η επιστολή του Διαχειριστή προς τους αρμοδίους της κυπριακής πλευράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει κοινοποιηθεί και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όπως και στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), και αναμένεται απάντηση εντός των επόμενων ημερών.
Βιωσιμότητα έργων
Παράλληλα, για τη βιωσιμότητα και τα οφέλη του έργου, στελέχη του ΑΔΜΗΕ και μελετητές συνεχίζουν τις ενημερώσεις προς τις αρχές και την αγορά της Κύπρου, όπως την περασμένη Πέμπτη οπότε είχαν εκτενή συζήτηση με μέλη της κυπριακής Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, στα οποία περιλαμβάνεται και ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Στα υπόλοιπα «μέτωπα» του έργου των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα βήματα προχωρούν με σταθερό ρυθμό. Η πολυεθνική Nexans η οποία έχει αναλάβει τα καλωδιακά τμήματα του έργου ξεκινά τις προκαταρκτικές εργασίες. Η Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης του υπουργείου Εξωτερικών άναψε το «πράσινο» φως και το πλοίο της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει τις έρευνες βυθού για τον εντοπισμό της πλέον κατάλληλης υποθαλάσσιας διαδρομής του καλωδίου που θα συνδέσει ηλεκτρικά τις δύο χώρες.
Όσο για το αμερικανικό fund DFC και το ενδιαφέρον του για συμμετοχή του στην κοινοπραξία Great Sea Interconnector (καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) αναμένεται να υποβάλλει προσφορά. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει προτεινόμενους όρους χρηματοδότησης και από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ενώ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Επίσης, ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του έργου, προκειμένου να συμμετέχει στην χρηματοδότησή του. Το αναθεωρημένο κόστος έχει υπολογιστεί στα 1, 94 δισ. ευρώ, από 1,57 εκατ. που ήταν ο υπολογισμός του το 2017, με το κόστος να κατανέμεται κατά 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα. Το έργο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον CEF (Connecting Europe Facility).
Όσο για το τμήμα Κύπρου – Ισραήλ θα απαιτηθούν 10 μήνες για την ολοκλήρωση των μελετών ώστε να προσδιοριστεί το κόστος του έργου και ο επιμερισμός του κόστους σε Κύπρο και Ισραήλ. Την περασμένη Παρασκευή έγινε πρόοδος και ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο συμμετοχής του fund κρατικού fund του Άμπου Ντάμπι TAQA, σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ.
Πρόοδος και για τον Green Aegean Interconnector
Παράλληλα, σημαντική πρόοδος σημειώνεται και ως προς την άλλη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη. Ειδικότερα, όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ, στις αρχές Ιουλίου έχει προσδιοριστεί - για πρώτη φορά - συνάντηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας Tennet, η οποία είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές δικτύων σε Ολλανδία και Γερμανία, προκειμένου να συζητηθεί η ελληνική πρόταση για τον Green Aegean Interconnector.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Tennet διαθέτει περίπου 23.900 χιλιόμετρα γραμμών και καλωδίων υψηλής τάσης, μεταφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε 42 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η στήριξη της Tennet στο project θα αποτελέσει εχέγγυο για την υλοποίηση του Green Aegean που θα μεταφέρει 3 GW «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (με προοπτική να φτάσει τα 9 GW) από την περιοχή μας, αλλά και την Αίγυπτο (μέσω του Gregy που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου) στην περιοχή του Μονάχου, μέσω της Αδριατικής, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.
www.worldenergynews.gr