Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοδικά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη   

Ανοδικά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη    

Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον ρωσικό εφοδιασμό

 

 

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά 3% το πρωί της Τετάρτης, αφού ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper τερμάτισε τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, αφήνοντας την αγορά να ανησυχεί για τις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

 Η Uniper ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να τερματίσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι τερμάτισε νομικά τη μακροπρόθεσμη σχέση προμήθειας φυσικού αερίου με τη Gazprom Export.

 Η απόφαση κατέστη δυνατή αφού ένα διαιτητικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα ανέθεσε στην Uniper το δικαίωμα να καταγγείλει τις συμβάσεις και της επιδίκασε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τους όγκους φυσικού αερίου που η Gazprom Export δεν έχει προμηθεύσει από τα μέσα του 2022.

«Αυτή η απόφαση παρέχει νομική σαφήνεια για την Uniper. Με το δικαίωμα καταγγελίας που λάβαμε στη διαιτητική απόφαση, τερματίζουμε τις συμβάσεις με την Gazprom Export», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Michael Lewis.

 «Η νομική θέση της Uniper επιβεβαιώθηκε επίσης για το ζήτημα των ζημιών».

 Η Γερμανία χρειάστηκε να εθνικοποιήσει την Uniper το 2022 για να αποφύγει την κατάρρευσή της εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της έλλειψης ρωσικής προμήθειας στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία και του μπαράζ κυρώσεων της ΕΕ. Ο συνολικός λογαριασμός για την εθνικοποίηση ανήλθε στα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον περασμένο μήνα, η Uniper άσκησε έφεση κατά της εντολής ρωσικού δικαστηρίου που λέει ότι ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας πρέπει να πληρώσει έως και 14 δισεκατομμύρια ευρώ εάν επιδιώξει να συνεχίσει τη διαιτησία κατά της Gazprom, η οποία ήταν ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου της Uniper μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 Η σημερινή ανακοίνωση της Uniper και η πρόσφατη προειδοποίηση της OMV ότι η Gazprom θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Αυστρία λόγω απόφασης ξένου δικαστηρίου που θα μπορούσε να διακόψει τις πληρωμές OMV στην Gazprom Export, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου για το εάν η ρωσική προμήθεια θα περιοριστεί περαιτέρω από την Gazprom.

Ως αποτέλεσμα, το ολλανδικό TTF Natural Gas Futures, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτινάχθηκε κατά 3% στα 35.315 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 11:19 π.μ. στο Άμστερνταμ.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης