Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Οι τρεις κυρίες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης (Economist)

Οι τρεις κυρίες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης (Economist)
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν οι λαϊκιστές μπορούν να περιοριστούν. Είναι πώς θα απαντήσει η Ευρώπη συνολικά στην άνοδό τους
Eίναι γεγονός πως η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Στην Ουκρανία συνεχίζεται ο πιο αιματηρός πόλεμος από το 1945, η Ρωσία αποτελεί σοβαρή απειλή για τον κυβερνοχώρο και η Ασία μοιάζει να γίνεται η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη.

Την ίδια στιγμή, αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ, το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Παράλληλα, η οικονομία της γηραιάς ηπείρου είναι ευάλωτη σε σοκ που προκαλούνται από τη βιομηχανική πολιτική και τον προστατευτισμό άλλων χωρών, ενώ απέχουμε μια μόνο μέρα από τις ευρωεκλογές και οι ευρωσκεπτικιστές ακροδεξιοί φαίνεται να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με άρθρο του Economist, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους, η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική ηγεσία, ενώ θα πρέπει επίσης να κρατήσει τους εξτρεμιστές μακριά από την εξουσία των κρατών-μελών της. Το αν θα τα καταφέρει εξαρτάται εν μέρει από την εκλογή τριών γυναικών: της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργού της Ιταλίας, και της Μαρίν Λεπέν, της κορυφαίας ακροδεξιάς πολιτικού της Γαλλίας.

Για την φον ντερ Λάιεν

Η Γερμανίδα του CDU ηγείται του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ από το 2019 και διεκδικεί δεύτερη θητεία. Για τον Economist, tης αξίζει μια δεύτερη θητεία, καθώς σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έχει κάνει καλή δουλειά: έχει στρέψει την ΕΕ κατά της επιθετικότητας του Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει συμβάλει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε μια κρίσιμη στιγμή, προωθώντας ένα πρωτοποριακό κοινό πρόγραμμα έκδοσης χρέους.

Ως ψυχρή Γερμανίδα συντηρητική, έχει επίσης θέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων όταν οι γαλλογερμανικές σχέσεις ήταν τεταμένες.

Δεδομένων των απειλών, η ανάγκη για ισχυρή και ενιαία ηγεσία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, χρειάζεται πρώτα την υποστήριξη των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποκτήσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιήσει εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, ενώ θεωρητικά, θα έχει την υποστήριξη συντηρητικών, φιλελεύθερων και σοσιαλιστικών ομάδων.

Αλλά επειδή η πολιτική έχει γίνει τόσο κατακερματισμένη, οι τρεις αυτές ομάδες προβλέπεται ότι θα κερδίσουν συλλογικά λιγότερες έδρες σε σύγκριση με τις τελευταίες ευρωεκλογές. Η κ. von der Leyen πέρασε μετά βίας την πρώτη της ψηφοφορία, το 2019. Αυτή τη φορά, η νίκη δεν είναι εξασφαλισμένη.

Για την Μελόνι

Αυτό μας φέρνει στην κ. Μελόνι, πρωθυπουργό της Ιταλίας από το 2022 και ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Αδελφότητα της Ιταλίας (Fratelli d'Italia), το οποίο έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και το οποίο μάλιστα αναμένεται να τα πάει καλά την Κυριακή.

Με την υποστήριξή της, η κ. φον ντερ Λάιεν μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μια δεύτερη θητεία στην κορυφαία θέση της ΕΕ.

«Συνεργάστηκα πολύ καλά με την Τζόρτζια Μελόνι», δήλωσε στις 23 Μαΐου η φον ντερ Λάιεν.

Αυτή η δήλωση, καθώς και η ιδέα οποιασδήποτε συνεργασίας στην οποία θα συμμετείχε το κόμμα της Μελόνι, έχουν εξοργίσει τους φιλελεύθερους και τα στελέχη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Για αυτούς, η κ. Μελόνι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον ισχυρό άνδρα της Ουγγαρίας, και άλλους πολιτικούς της ίδιας συνομοταξίας.

Η κ. Μελόνι, σίγουρα έχει πολλά χαρακτηριστικά που ενοχλούν την Ευρώπη. Ωστόσο, το να αποκλείσουμε τη συνεργασία μαζί της για λόγους αρχής θα ήταν μια κοντόφθαλμη απόφαση, καθώς πρωτοστατεί μαζί με την κ. φον ντερ Λάιεν, σε θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση- οι δύο γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει κοινές επισκέψεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, καταλήγοντας σε συμφωνίες με αυταρχικούς ηγέτες για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.

Την ίδια στιγμή, έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανία, σε αντίθεση με ορισμένους από τους ομοϊδεάτες της στη λαϊκιστική δεξιά. Πρέπει να της αναγνωριστεί ότι στο θέμα της ασφάλειας και της οικονομίας, έχει διοικήσει την Ιταλία ως ρεαλίστρια.

Επιπλέον, η επίτευξη συμφωνίας των δυο γυναικών, θα μπορούσε να έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: να διαιρέσει τη λαϊκιστική δεξιά μεταξύ των πιο μετριοπαθών και των πιο ακραίων στοιχείων της.

Για την Λεπέν

Σε αυτό το σημείο έρχεται η Μαρίν Λεπέν. Το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, αναμένεται να τα πάει καλά και στις ευρωεκλογές.

Η κ. Λεπέν έχει προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της ως ηγετική φυσιογνωμία, αλλά έχει  μακρά ιστορία ξενοφοβίας και δουλικότητας προς τη Ρωσία.

Θέλει να δημιουργήσει μια ομοσπονδία εθνικιστών, η οποία να μπορεί να σπρώξει την Ευρώπη προς τα δεξιά. Για να το πετύχει αυτό, θέλει να συνεργαστεί με την Μελόνι.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το «παζάρι» μπορεί να τραβήξει μήνες και θα δοκιμάσει τις αντοχές της φον ντερ Λάιεν.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν οι λαϊκιστές μπορούν να περιοριστούν. Είναι πώς θα απαντήσει η Ευρώπη συνολικά στην άνοδό τους.

Το momentum

Η εναλλακτική οδός θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει γίνει τόσο κατακερματισμένη που ίσως δεν θα βρεθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την φον ντερ Λάιεν ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής. Αυτό θα πυροδοτούσε μια συνταγματική κρίση σε ένα πολύ κακό momentum για την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης