Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Σταθερό τιμολόγιο για δύο χρόνια για τους αγρότες με το «Γαία»  

ΔΕΗ: Σταθερό τιμολόγιο για δύο χρόνια για τους αγρότες με το «Γαία»   

Το ρεύμα που θα παρέχεται στους αγρότες θα αντιστοιχεί σε φωτοβολταικά της ΔΕΗ που θα λάβουν ταχύτατα όρους σύνδεσης

 

Σε περισσότερες από 190.000 αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας απευθύνεται το προϊόν της ΔΕΗ «Γαία», μέσω του οποίου οι αγρότες μπορούν να κλειδώσουν σταθερό χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος για δυο χρόνια, ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα προμηθεύονται με σταθερή τιμή για το 1/3 της ενέργειας που θα καταναλώνουν και για την υπόλοιπη θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα προϊόντα που θα διαθέτει τότε η ΔΕΗ.     

Σε μια περίοδο νέας ανόδου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας η οποία όπως φαίνεται θα διαρκέσει, μέσω του «Γαία» οι αγρότες μπορούν να διασφαλίσουν σταθερές χαμηλές τιμές ρεύματος σε μακροπρόθεσμη βάση υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν χρέη προς τη ΔΕΗ, ή τα έχουν ρυθμίσει. Μάλιστα η επιχείρηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν γίνει έως 31 Δεκεμβρίου 2023 προσφέρει εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους ρύθμισης διάρκειας 120 μηνών δηλαδή δέκα ετών και μάλιστα χωρίς τόκους. 

 

Πάνω από 100 εκατ. οι οφειλές

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι οφειλές των αγροτών ξεπερνούν τα 100 εκατ ευρώ. Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις αγρότες χρωστάει για το ρεύμα που καταναλώνει και μπαινοβγαίνει σε ρυθμίσεις τις οποίες τελικώς δεν τηρεί. Υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου το ποσοστό των κακοπληρωτών αγροτών ξεπερνά κατά πολύ το 50% του συνόλου. Ενδεικτικά, στα Δωδεκάνησα, οι αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν το 82%, στα Γρεβενά το 77%, στη Δράμα το 67%, στην Κέρκυρα το 59%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το πρόγραμμα «Γαία» προσφέρει στους αγρότες σταθερά χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς για μια δεκαετία με παράλληλη ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ για τη ΔΕΗ δημιουργεί τις προϋποθέσεις εξυγίανσης ενός προβληματικού χαρτοφυλακίου πελατών. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα πρόγραμμα που οφελεί και τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές.    

Το πρόγραμμα «Γαία» που σχεδιάστηκε με συνεργασία της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ καθώς το ρεύμα που θα παρέχεται στους αγρότες θα αντιστοιχεί σε φωτοβολταικά της ΔΕΗ που θα λάβουν ταχύτατα όρους σύνδεσης, απευθύνεται αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την παραγωγή προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Για τα πρώτα δυο χρόνια η τιμή του ρεύματος είναι σταθερή για όλη την κατανάλωση και για συνεταιρισμούς ανέρχεται σε 0,093 ευρώ/KWh με πάγιο 10 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή διαμορφώνεται σε 0,105 ευρώ/KWh και το πάγιο είναι 10 ευρώ τον μήνα.

Για τους υπόλοιπους αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές τα δυο πρώτα χρόνια η τιμή διαμορφώνεται σε 0,098 ευρώ/KWh με πάγιο 10 ευρώ. Για τους αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της ενέργειας είναι 0,110 ευρώ/KWh και το πάγιο 10 ευρώ. 

Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης θα ισχύει σταθερή τιμή για όλες τις κατηγορίες και για τα υπόλοιπα 2/3 θα ισχύει όποιο τιμολόγιο επιλέξει ο καταναλωτής από αυτά που θα είναι τότε διαθέσιμα. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα έως τις 26 Ιουνίου χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. 

 

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται στις εξής κατηγορίες: 

  • Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών / Ένωση Παραγωγών / Διεπαγγελματική Οργάνωση
  • Αγροτικό Συνεταιριστικό / Αναγκαστικό Συνεταιρισμό / Ένωση Αναγκαστικών Συνεταιρισμών / Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη
  • Νομικά Πρόσωπα ή Ατομική Επιχείρηση που ασκούν σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας έτους 2023
  • Αγρότες κατ’ επάγγελμα

Για την ένταξη στο πρόγραμμα οι αγρότες θα πρέπει να συμπληρώσουν Υπεύθυνη Δήλωση μέσω του gov.gr και να την υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΕΗ. 

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών θα πρέπει πρώτα να προβούν στη ρύθμιση τους και θα χρειαστεί η αντίστοιχη Υπεύθυνη Δήλωση για την ένταξη σε ρύθμιση οφειλών.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης