Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομβικής σημασίας η σημερινή συνάντηση Μανουσάκη - ΡΑΕΚ για τον Great Sea Interconnector - Κλειδί η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ

Κομβικής σημασίας η σημερινή συνάντηση Μανουσάκη - ΡΑΕΚ για τον Great Sea Interconnector - Κλειδί η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ

Σε μελέτες για το έργο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα προχωρήσουν και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) όπως και η ΑΗΚ

Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα κρίσιμη ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης του Great Sea Interconnector είναι η σημερινή συνάντηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με την ΡΑΕΚ. Αυτό που ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει είναι η συναίνεση της ΡΑΕΚ στην μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ. Η κοινή μεθοδολογία για το 100% του έργου (37% από τη ΡΑΑΕΥ και 63% ΡΑΕΚ) είναι κομβικής σημασίας για την χρηματοδότηση του έργου από τις Τράπεζες. Αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων θα ξεμπλόκαρε το έργο, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει η Κυπριακή κυβέρνηση για μετοχική συμμετοχή.

Δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου αναφέρουν ότι αμέσως μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνο Μανουσάκη ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου γνωστοποίησε ότι θα αναθέσει με διαδικασίες εξπρές την αξιολόγηση της μελέτης του ΑΔΜΗΕ σε ξένο εξειδικευμένο οίκο. 

Σε ανάλογες μελέτες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα προχωρήσουν και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) όπως και η ΑΗΚ (η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Κύπρου). 

Η παρουσίαση της μελέτης προκάλεσε ποικίλλες  αντιδράσεις και στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μανουσάκης συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του Κυπριακού  και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου  και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Κύπρου, έπειτα από σχετικό αίτημα των ιδίων. 

Στη συνάντηση ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης και ενημέρωσε για την πορεία του έργου. Επεσήμανε ότι το κοινωνικό όφελος που παράγει η ηλεκτρική διασύνδεση και το οποίο πιστοποιεί η μελέτη, έχει ήδη αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου με 657 εκατ. ευρώ, αλλά και το κρατικό ταμείο DFC των ΗΠΑ που επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλοι χρηματοδοτικοί φορείς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο.

Στάση αναμονής  ως προ την ωφελιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Κρήτης παραμένει η κυπριακή πλευρά και μετά την παρουσίαση από πλευράς του ΑΔΜΗΕ της μελέτης κόστους-οφέλους που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Διαχειριστή η Exergia

 

Κλειδί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


Eξίσου σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Μανουσάκης , είναι το γεγονός ότι η μελέτη θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του έργου από την Εuropean Investment Bank. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΙΒ είχε απορρίψει το αίτημα για χρηματοδότηση της διασύνδεσης με 500 εκατ. ευρώ που είχε υποβληθεί όταν το έργο βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Κύπριου επιχειρηματία Σάββα Κτωρίδη.

Ο ΑΔΜΗΕ από τη στιγμή που ανέλαβε φορέα υλοποίησης και project promoter του Great Sea Interconnector , όπως μετονομάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την ΕΙΒ και ευελπιστεί ότι η νέα μελέτη κόστους οφέλους θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση. Η απόφαση της ΕΙΒ είναι κομβικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του έργου από τις εμπορικές τράπεζες.


Στο μεταξύ, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να κατέβαλλε στη Nexans που έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου,  τρεις δόσεις της τάξης των 25 εκατ. ευρώ και συνολικά 75 εκατ. ευρώ. για να διασφαλίσει την συνέχιση των εργασιών από την γαλλική εταιρία. Ποσό 33 εκατ. ευρώ φέρεται να προήλθε από εκταμιεύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η Nexans με επίσημη επιστολή της είχε στις αρχές Μαίου προειδοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ, ότι ένα δεν τις καταβληθούν οι δόσεις οι εκκρεμείς δόσεις μέχρι και τέλη Mαίου θα προχωρήσει την 1η Ιουνίου σε παύση εργασιών της παραγωγής του υποβρύχιου καλωδίου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης