Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEF – S&P: Ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων έως και 22% μέχρι το 2030

IEF – S&P: Ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων έως και 22% μέχρι το 2030
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αγορά αναμένεται να αυξηθούν κατά 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ξεπερνώντας τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά σε μια δεκαετία
Λόγω της ολοένα αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης, οι ετήσιες επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να αυξηθούν κατά 22% έως το 2030 για να εξασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός, γράφουν σε νέα έκθεσή τους το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας και η S&P Global Commodity Insights.

Πιο αναλυτικά, θα χρειαστούν συνολικά 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις μεταξύ 2025 και 2030, με βάση την έκθεση «Upstream Oil and Gas Investment Outlook» που δημοσιεύθηκε σήμερα (5/6).

Οι αυξανόμενες ανάγκες σε κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) βασίζονται στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από 103 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2023 σε σχεδόν 110 εκατομμύρια bpd μέχρι το 2030.

«Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις για να έχουμε νέες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση και να διατηρηθεί η σταθερότητα της αγοράς ενέργειας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας», δήλωσε ο Joseph McMonigle, Γενικός Γραμματέας του IEF.

«Οι καλά εφοδιασμένες και σταθερές ενεργειακές αγορές είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο όσον αφορά το κλίμα, διότι η εναλλακτική λύση είναι οι υψηλές τιμές και η αστάθεια, η οποία υπονομεύει την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τη μετάβαση, όπως είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Τα πορίσματα της έκθεσης

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αγορά αναμένεται να αυξηθούν κατά 24 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ξεπερνώντας τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

Οι ετήσιες επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 135 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμα, ήτοι 22%, αγγίζοντας δηλαδή τα 738 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 για να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός, αναφέρει η έκθεση.

Ο Roger Diwan, αντιπρόεδρος της S&P Global Commodity Insights, δήλωσε ότι «η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής και η μελλοντική αύξηση της ζήτησης θα απαιτήσουν την επανεπένδυση των υφιστάμενων ταμειακών ροών ακόμη και εν μέσω πράσινης μετάβασης».

Στην Αμερική οι περισσότερες επενδύσεις

Περισσότερο από το 60% της προβλεπόμενης αύξησης των επενδύσεων σε upstream από σήμερα έως το 2030 θα πάει στην Αμερική, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία συνυπογράφουν η Allyson Cutright, Senior Energy Market Analyst του IEF, ο Roger Diwan και ο Karim Fawaz, διευθυντής της Energy Advisory Service της S&P Global Commodity Insights.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι μοχλοί αύξησης των επενδύσεων μέχρι το 2030, με τη Λατινική Αμερική να διαδραματίζει έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, ιδίως για το συμβατικό αργό, με μεγάλες επεκτάσεις στη Βραζιλία και τη Γουιάνα.

Στην έκθεση επίσης, υπογραμμίζεται η σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2.

«Οι βασικές προβλέψεις των οργανισμών που κατέχουν ηγετική θέση σε επίπεδο συναίνεσης αποκλίνουν κατά 7 εκατομμύρια bpd για το 2030 και το χάσμα αυτό διευρύνεται σε 27 εκατομμύρια bpd όταν περιλαμβάνονται πιο φιλόδοξα κλιματικά σενάρια», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση, αναφέρει η έκθεση.

«Μια δίκαιη, ομαλή και ισότιμη μετάβαση απαιτεί ένα θεμέλιο ενεργειακής ασφάλειας», αναφέρει. «Τα τελευταία δύο χρόνια κατέδειξαν τις συνέπειες των βιαστικών μεταβάσεων: σοκ τιμών, ελλείψεις, διαταραχές, πολιτικές αντιδράσεις και συγκρούσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης