Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Θρίλερ» με τη συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για το φυσικό αέριο

«Θρίλερ» με τη συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για το φυσικό αέριο
Η Κίνα έχει ζητήσει να πληρώσει σε τιμές κοντά στις εγχώριες τιμές της Ρωσίας και θα δεσμευόταν να αγοράσει μόνο ένα μικρό μέρος της προγραμματισμένης ετήσιας χωρητικότητας
Είναι γεγονός ότι η Κίνα, ως παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, αποτελεί μια τεράστια αγορά για τα ρωσικά καύσιμα, με τη σημασία της να αυξάνεται ειδικά εν μέσω δυτικών κυρώσεων με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που διεξάγεται εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια.

Τώρα όμως, η Μόσχα δείχνει να ανησυχεί καθώς είναι έωλη η συμφωνία με το Πεκίνο για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι προσπάθειες της Ρωσίας να συνάψει μια σημαντική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την αχανή χώρα με την Κίνα δεν έχουν καταλήξει κάπου, εξαιτίας αυτού που θεωρεί η Μόσχα ως παράλογες απαιτήσεις του Πεκίνου για τα επίπεδα τιμών και προσφοράς.

Η άτεγκτη στάση του Πεκίνου για τον αγωγό Power of Siberia 2 υπογραμμίζει πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άφησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ολοένα και περισσότερο εξαρτημένο από τον Κινέζο πρόεδρο για οικονομική υποστήριξη.

Οι διαπραγματεύσεις

Με βάση τις ίδιες πηγές που επικαλούνται οι FT, η Κίνα έχει ζητήσει να πληρώσει σε τιμές κοντά στις εγχώριες τιμές της Ρωσίας και θα δεσμευόταν να αγοράσει μόνο ένα μικρό μέρος της προγραμματισμένης ετήσιας χωρητικότητας 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου του αγωγού.

Η έγκριση για τον αγωγό είχε ως στόχο να αλλάξει την δεινή τύχη της Gazprom, του κρατικού μονοπωλίου εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, συνδέοντας την κινεζική αγορά με κοιτάσματα φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία που κάποτε προμήθευαν την Ευρώπη.

Οι ζημιές της Gazprom

Να υπενθυμίσουμε ότι η Gazprom υπέστη ζημία 629 δισεκατομμυρίων Rbs (6,9 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, τη μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια εν μέσω κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Παρά το ότι η Ρωσία επιμένει με βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί τελικά η συμφωνία για τον Power of Siberia 2 «στο εγγύς μέλλον», δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι το αδιέξοδο που έχει προκύψει ήταν ο λόγος που ο Αλεξέι, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, δεν ακολούθησε τον
Πούτιν στην επίσημη επίσκεψή στο Πεκίνο, τον προηγούμενο μήνα .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία για τον αγωγό ήταν ένα από τα τρία βασικά αιτήματα που έθεσε ο Πούτιν στον Σι Τζινπίνγκ όταν συναντήθηκαν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε αύξηση της δραστηριότητας των κινεζικών τραπεζών στη Ρωσία και κάλεσε το Πεκίνο να αγνοήσει την διάσκεψη που ετοιμάζει η Ουκρανία μέσα στον Ιούνιο.

Η Κίνα ανακοίνωσε πάντως πριν λίγες μέρες ότι θα παρακάμψει τη σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας στην Ελβετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πεκίνο και η Μόσχα συζητούσαν για τον περιορισμό μιας ή περισσότερων τραπεζών που θα χρηματοδοτούσαν το εμπόριο εξαρτημάτων για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία - αλλά σίγουρα θα επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ που θα αποκόψουν οποιαδήποτε τέτοια τράπεζα από το ευρύτερο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι προβλέψεις για το deal

Η συμφωνία για τον αγωγό, ωστόσο, παραμένει μακρινή, ενώ η προτεινόμενη συνεργασία με τις κινεζικές τράπεζες παραμένει σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι είχε ζητήσει η Ρωσία, γράφουν οι FT.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να συζητούν για τον αγωγό.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό για κάθε πλευρά να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, γιατί οι ηγέτες και των δύο χωρών έχουν την πολιτική βούληση γι' αυτό και τα εμπορικά ζητήματα θα συνεχίσουν να επιλύονται και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης