Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Saudi Aramco προσελκύει ξένους επενδυτές με Roadshows σε ΗΠΑ και Βρετανία (Bloomberg)

Η Saudi Aramco προσελκύει ξένους επενδυτές με Roadshows σε ΗΠΑ και Βρετανία (Bloomberg)
Η προσφορά του πετρελαϊκού κολοσσού ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες
Κορυφαία στελέχη της Saudi Aramco πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια σειρά εκδηλώσεων (roadshows) στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ για να προσελκύσουν επενδυτές με στόχο την πώληση μετοχών του κολοσσού αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser θα είναι μεταξύ των αξιωματούχων που θα παρευρεθούν σε τουλάχιστον μία από τις εκδηλώσεις στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ενώ και ο Οικονομικός Διευθυντής Ziad Al Murshed έχει επίσης προγραμματιστεί να συμμετάσχει σε ένα roadshow τις επόμενες ημέρες, είπαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η εταιρεία σχεδιάζει ακόμα, μια ξεχωριστή εκδήλωση στις ΗΠΑ, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.

Οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να υποβάλουν εντολές μέχρι τις 6 Ιουνίου για την αγορά των μετοχών που ξεκίνησε την Κυριακή.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών

Η προσφορά του πετρελαϊκού κολοσσού ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες μετά την έναρξη της συναλλαγής.

Σύμφωνα με το βιβλίο παραγγελιών, το ενδιαφέρον αντανακλούσε ένα σύνολο τοπικών και ξένων επενδυτών, ανέφερε το Bloomberg News.

Η έκταση της ξένης συμμετοχής θα παρακολουθείται στενά. Κατά τη διάρκεια της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Aramco το 2019, οι επενδυτές από το εξωτερικό αποσύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αφήνοντας έτσι την κυβέρνηση να εξαρτάται από τους ντόπιους αγοραστές.

Το βασίλειο είχε προγραμματίσει μια σειρά διεθνών εκδηλώσεων για την εν λόγω συμφωνία ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας στο Λονδίνο, την οποία αργότερα ακύρωσε.

Η εταιρεία αποφάσισε επίσης να μην προωθήσει την πώληση στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Ιαπωνία, και αντ' αυτού πραγματοποίησε ένα roadshow μπροστά σε ένα εγχώριο κοινό που είχε ήδη αποφασίσει να επενδύσει.

Η δημόσια εγγραφή συγκέντρωσε τελικά παραγγελίες αξίας 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου το 23% των μετοχών διατέθηκε σε ξένους αγοραστές.

Ένα κορυφαίο σημείο πώλησης αυτή τη φορά είναι η ευκαιρία να αποκομίσει κανείς ένα από τα μεγαλύτερα μερίσματα στον κόσμο.

Οι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν την απότομη αποτίμηση και την έλλειψη επαναγοράς μετοχών θα επωφεληθούν από την ετήσια πληρωμή 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Intelligence θα δώσει στην εταιρεία μερισματική απόδοση 6,6%.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το κρατικό fund κατέχει επιπλέον ποσοστό 16%. Το βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μέτοχος και μετά την προσφορά, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες του Ριάντ να αντλήσει μετρητά και να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης