Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ ενέκρινε μέτρα για ένα υπερδίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (renews)

Η ΕΕ ενέκρινε μέτρα για ένα υπερδίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (renews)

Απόφαση που ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία της να γίνει πιο πράσινη

Σχετικά Άρθρα
Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε μια σειρά μέτρων για ένα διασυνδεδεμένο και ανθεκτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και να επιτευχθεί η απαλλαγή της «γηραιάς» ηπείρου από τις ανθρακούχες εκπομπές, σύμφωνα με το renews.biz.

Η ΕΕ στοχεύει στην επίτευξη ενός πλήρως ολοκληρωμένου, διασυνδεδεμένου και συγχρονισμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Ενέργειας δήλωσαν ότι τα συμπεράσματα ευθυγραμμίζονται με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αντικατοπτρίζουν τη φιλοδοξία της ΕΕ να γίνει πιο πράσινη, ανταγωνιστική και ανθεκτική στον ενεργειακό τομέα.

Τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης ενός υπερδικτύου της ΕΕ για την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ, την υποστήριξη της ηλεκτροδότησης, τη σταθεροποίηση των τιμών και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, σύμφωνα με την Βελγίδα υπουργό Ενέργειας, Tinne Van der Straeten.

 

Ανάγκη για δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ευρωπαϊκού επιπέδου

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπογραμμίζουν την ανάγκη για μακροπρόθεσμο, συντονισμένο σχεδιασμό υποδομής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως ενόψει της αυξανόμενης πρόκλησης της συμφόρησης του δικτύου.

Αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να συνδυαστεί με τον συντονισμό από τη βάση προς την κορυφή των εθνικών σχεδίων σε περιφερειακό επίπεδο και να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των περιοχών που δεν είναι διασυνδεδεμένες ή δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένες, σύμφωνα με την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την επίτευξη μιας πραγματικής Ενεργειακής Ένωσης και τη σημασία των διασυνδέσεων για την επίτευξη αυτού.

Η Επιτροπή καλείται να προτείνει ένα ενισχυμένο πλαίσιο που διασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του δικτύου συμμορφώνονται με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.

Στόχος είναι να αυξηθεί η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα (ικανότητα παρακολούθησης και ανίχνευσης της προέλευσης ενός προϊόντος κατά την διάρκεια της παραγωγής και διακίνησής του) για ολόκληρη τη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς.

Τα συμπεράσματα καλούν επίσης την Επιτροπή να αξιολογήσει και να εντοπίσει τα κενά και να αναπτύξει μέτρα (εάν χρειάζεται) για τη βελτίωση του πλαισίου διακυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον σχεδιασμό, την επιλογή και την υλοποίηση διασυνοριακών υποδομών, προκειμένου να διασφαλιστεί μια επαρκώς ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή και περιφερειακή πλησιάζω.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης