Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουκρανία: Στο έλεος των ρωσικών βομβαρδισμών οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής

Ουκρανία: Στο έλεος των ρωσικών βομβαρδισμών οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής
Η επίθεση στις 22 Μαρτίου ήταν σκόπιμη και καταστροφική
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει εισέλθει σε νέα φάση, με τις επιθέσεις των drones και των πυραύλων κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας να είναι πλέον συχνές και μαζικές, αδρανοποιώντας την αεράμυνα του Κιέβου.

Σύμφωνα με το BBC, συχνά οι ρωσικές επιθέσεις γίνονται με τα ίδια ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που εκτόξευσε και η Τεχεράνη στο Ισραήλ.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σημείωσε ότι ο ήχος αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είτε πάνω από τη Μέση Ανατολή είτε στην Ευρώπη, «πρέπει να χρησιμεύσει ως κάλεσμα αφύπνισης για τον ελεύθερο κόσμο».

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία λένε ότι μπορούν να μετρήσουν στο ένα χέρι τα θερμικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ακόμη υποστεί σοβαρές ζημιές ή δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να επισκευάσει ό,τι μπορεί και να συνεχίσει να διοχετεύει ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια και τη βιομηχανία, η επίθεση της Ρωσίας δεν έχει σταματήσει.

Τα χτυπήματα

Μια μεγάλη εγκατάσταση κοντά στο Κίεβο χτυπήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ στα βορειοανατολικά, στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, και οι τρεις μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι σε ερείπια.

Οι καμινάδες του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Νο 5 του Χάρκοβο είναι ακόμα ορατές από χιλιόμετρα μακριά, αλλά με το πλησιάσει κάποιος κοντά, θα διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής. Το κεντρικό κτίριο έχει μια τεράστια τρύπα στην καρδιά του, ενώ ολόγυρα επικρατεί ένα χάος από μαυρισμένο μέταλλο και διαλυμένο σκυρόδεμα.

Η επίθεση στις 22 Μαρτίου ήταν σκόπιμη και καταστροφική.

Πέντε ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το ίδιο σημείο, καταστρέφοντας τουρμπίνες, γεννήτριες και μετασχηματιστές και θέτοντας εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Ρωσία στόχευσε και πάλι τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της πόλης.

«Είναι σαν να κοιτάς τα ερείπια του σπιτιού σου. Σου φέρνει πόνο και δάκρυα», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής της μονάδας, Ihor Orlovskiy  οδηγώντας με μέσα από κομμάτια μετάλλου και πέτρας στο σημείο όπου εξερράγησαν οι πύραυλοι.

«Είναι ένα πολύ πικρό συναίσθημα. Αλλά αυτό μας κινητοποιεί και εμάς, για να ξαναχτίσουμε. Γιατί ξέρουμε ότι μια πόλη με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους εξαρτάται από εμάς», συμπλήρωσε ο Orlovskiy.

Σειρά επιθέσεων

Έχουν γίνει έξι επιθέσεις στο εργοστάσιο αυτό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ωστόσο αυτή του Μαρτίου ήταν μακράν η χειρότερη.

Μάλιστα, ήταν επίσης και η πιο αποθαρρυντική: οι μηχανικοί χρειάστηκαν ένα ολόκληρο χρόνο για να επισκευάσουν ένα τμήμα του εργοστασίου, και δύο εβδομάδες μετά την επανεκκίνησή του η Ρωσία χτύπησε ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Κάποιες πηγές της βιομηχανίας διηγούνται παρόμοιες ιστορίες για όλο και πιο ακριβή χτυπήματα στους ουκρανικούς σταθμούς, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές στην πεποίθηση ότι Ρώσοι πράκτορες εντός της Ουκρανίας τροφοδοτούν τη Μόσχα με πληροφορίες: οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας καλύπτουν τεράστια έκταση και οι ζημιές ή οι επισκευές είναι αδύνατο να αποκρυφθούν.

Αλλά η Ρωσία ξέρει ήδη πού να στοχεύσει.

Τα βαριά μηχανήματα χρονολογούνται από την ΕΣΣΔ, υπάρχουν ακόμα σοβιετικές ετικέτες στα ερείπια και η Μόσχα έχει τα παλιά σχέδια των εργοστασίων.

Ο Ihor Orlovskiy υποψιάζεται ότι η αυξημένη ακρίβεια οφείλεται μάλλον στην απόλυτη ένταση των πρόσφατων επιθέσεων. «Όταν εκτοξεύεις πέντε, έξι, επτά πυραύλους στο ίδιο σημείο, κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσουν» τόνισε.

Στα χωράφια τριγύρω υπάρχουν τεράστιοι πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά από τον Μάρτιο δεν υπάρχει τίποτα που να ρέει κατά μήκος των γραμμών από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Νο.5, ή τους άλλους θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Χάρκοβο.

Η πόλη πρέπει να φέρνει ρεύμα από τη δυτική Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει περιορισμένη παροχή και τακτικές διακοπές ρεύματος. Οι Ρώσοι έχουν βάλει στο στόχαστρο και υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις και να μειώσουν το χρόνο που τα σπίτια και οι επιχειρήσεις μένουν στο σκοτάδι.

Η προσαρμογή

Οι κάτοικοι έχουν μάθει να φορτίζουν τις συσκευές τους, και τα πολλαπλά power banks, αμέσως μόλις επανέλθει το ρεύμα, ενώ διατηρούν επίσης αποθέματα νερού για κατανάλωση και πλύσιμο.

Το μετρό του Χάρκοβο λειτουργεί και πάλι, αν και με διακοπές, όπως και τα φανάρια.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις προωθούν τις δικές τους λύσεις.

Το Χάρκοβο είναι ένα σημαντικό εκδοτικό κέντρο και ο Oleksandr Popovich, ο διευθυντής μιας μεγάλης τυπογραφικής εταιρείας, λέει ότι εδώ και εβδομάδες βασίζονται σε τρεις γεννήτριες.

Στις αρχές του πολέμου ένας πύραυλος χτύπησε 100 μέτρα (330 πόδια) από την κύρια γραμμή παραγωγής.

«Κατέστρεψε όλες τις αποθήκες μας και 10 τόνους χαρτιού. Αλλά μια δύσκολη μέρα μας κάνει μόνο πιο σκληρούς», λέει ο Popovich, εκπέμποντας το πνεύμα της αποφασιστικότητας που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του Χάρκοβο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης