Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Έρευνα: Το υψηλό ενεργειακό κόστος ανάμεσα στις προκλήσεις της ελληνικής μεταποίησης

Έρευνα: Το υψηλό ενεργειακό κόστος ανάμεσα στις προκλήσεις της ελληνικής μεταποίησης

 Ανατροπές από την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης

 

Tα σημαντικά ευρήματα της έρευνας για τον Σφυγμό της Επιχειρηματικότητας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική μεταποίηση που υλοποίησε η ΕΥ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ συζήτησαν ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος Επικεφαλής του ΣΕΒ και ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος και επικεφαλής CESA Accounts & Markets Leader EY Ελλάδος στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέφερε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε. Ο κόσμος κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Να εκμεταλλευτούμε τα επόμενα χρόνια για να επιταχύνουμε την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να έχουμε μια πιο παραγωγική βιομηχανία. Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θα γίνει τίποτε αν δεν ξεβολευτούμε και δεν δούμε τα πράγματα με πιο ενεργητικό τρόπο».

Μιλώντας για την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε υποτιμήσει τις δυσκολίες, το κόστος της μετάβασης και τη διάρκειά της». Υποστήριξε πως χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο «να μην οδηγηθούμε στην αποβιομηχάνιση της χώρας»

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα που αφορά στις επιχειρήσεις του κλάδου, ο επικεφαλής του ΣΕΒ σημείωσε, πώς χρειάζεται μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο ενεργειακό κόστος στην μετάβαση, σύνδεση των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας καθώς και του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων με τις παραδοσιακές εταιρείες όπως και εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Παράλληλα, ανέφερε και τη συνεργασία του ΣΕΒ με την Google στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος εστίασε ειδικά στο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού τονίζοντας πως αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στις λύσεις στο ζήτημα αυτό ανέφερε την είσοδο περισσότερων γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας, στην επαναδραστηριοποίηση των νέων συνταξιούχων και στην προώθηση μίας σοβαρής συζήτησης αναφορικά με την μετανάστευση.

«Σε ότι αφορά στις δεξιότητες κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου» υπογράμμισε τονίζοντας πως χρειάζονται περισσότεροι νέοι από τομείς της εκπαίδευσης στο πλαίσιο STEM. Όπως είπε, οι 7.000-9.000 απόφοιτοι στον τομέα αυτόν ετησίως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Επιπρόσθετα ανέφερε πως θα χρειαστεί να εστιάσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη soft skills και στην επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη. «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να την αγκαλιάσουμε νωρίς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν αδρανήσουμε ενώ το να μείνουμε αδρανείς δεν είναι επιλογή» τόνισε.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τη βιομηχανία σε επίπεδο Ευρώπης τόνισε πως η γηραιά ήπειρός χάνει σε ανταγωνιστικότητα τα τελευταία 25 χρόνια απέναντι στην Ασία και τις ΗΠΑ, με τον ρυθμό αυτό να αυξάνεται τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Όπως τόνισε, οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα επιδεινώθηκαν λόγω των ταχύτερων ρυθμών στην τεχνολογία των ΗΠΑ και της Κίνας αλλά και λόγω των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και τη γεωπολιτική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Ο στόχος για απανθρακοποίηση και το υψηλό κόστος της οδηγεί σε υπαρξιακό κίνδυνο για την βιομηχανία. Να μην φτάσουμε να αποβιομηχανιστούμε πριν πρασινίσουμε την οικονομία μας» υπογράμμισε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Ταυτόχρονα υποστήριξε πως χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη» αλλά πρέπει να δούμε τους στόχους που θέτουμε με μεγαλύτερο ρεαλισμό και αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις όπως η άμυνα και το δημογραφικό, τις υποδομές, την καινοτομία και τους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση. «Να μην βάλουμε νερό στο κρασί μας αλλά να φύγουμε από ένα τρόπο σκέψης που θέλει την Ευρώπη να ρυθμίζει τα πάντα και να θέτει κανόνες και στόχους και να πάμε σε ένα πλαίσιο πιο βοηθητικό για την ιδιωτική οικονομία και την υλοποίηση επενδύσεων» κατέληξε.

Γ. Παπαδημητρίου: Η βιομηχανία και η ανάπτυξη είναι σημαντικοί κρίκοι για κάθε οικονομία

«Η βιομηχανία και η ανάπτυξη είναι σημαντικοί κρίκοι για κάθε οικονομία. Το βάρος πρέπει να πέσει στην έρευνα και την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βιομηχανία και περισσότερη καινοτομία» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Εταίρος and CESA Accounts & Markets Leader EY Ελλάδος.

Όπως είπε, «τα τελευταία χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας πως είναι σημαντικό να μην χαθεί το μομέντουμ στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε αποτελέσματα ερευνών της ΕΥ που έδειχναν ότι το 2022 οι πράσινοι στόχοι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν το 2036, ενώ σε πιο πρόσφατη εκδοχή το ορόσημο αυτό έχει πλέον πάει στο 2050. Όπως είπε οι επιχειρήσεις στρέφονται σε βιώσιμες πρακτικές και στις ΑΠΕ αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εντάξουν την καινοτομία στην κουλτούρα της εταιρείας κάνοντάς την ευθύνη όλων ενώ, όπως είπε, η έρευνα και ανάπτυξη είναι σε μεγάλο βαθμό στοχευμένη στην κάλυψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών των τελικών καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά στις αρχές της βιομηχανικής αριστείας που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος, ανέφερε πως στόχος είναι πώς μπορεί να παράγει μία εταιρεία περισσότερα και καλύτερα προϊόντα με τους λιγότερους πόρους και τον μικρότερο αντίκτυπο θέτοντας ως στόχο τις μικρότερες απώλειες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Τέλος, ειδική μνεία έκανε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, στην επένδυση στην ανάπτυξη μίας κουλτούρας βιωσιμότητα που αποτελεί κρίσιμο συστατικό για την προσέλκυση νεότερων εργαζομένων.

Τι έδειξε η έρευνα για τον Σφυγμό της Επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Μαύρο, Εταίρο, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος - Επικεφαλής Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών EY Ελλάδος και EY Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), η έρευνα κατέδειξε πως:

Στα θετικά σημεία για την πορεία της αγοράς εντάσσονται οι επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, το δυναμικό εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, η πρόοδος επενδύσεων για ενεργειακή αυτονομία, υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Περνώντας στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ο ελληνικός κλάδος της μεταποίησης εντάσσονται: το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι ασφυκτικοί στόχοι της πράσινης μετάβασης, τα μικρά εταιρικά μεγέθη, τεράστιες ανατροπές από την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και η δυσκολία εύρεσης ταλέντου.

Αναλυτικά η έρευνα κατέληξε στα εξής ευρήματα:

46% εκτιμούν ότι το reshoring αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη, όμως μόνο το 28% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι θα επηρεάσει θετικά τις επιχειρήσεις
Σημαντικότερες προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι το κόστος της ενέργειας (72%), οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού (63%) και το κόστος πρώτων υλών (61%)
Η έρευνα και ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφή, όσον αφορά τις προκλήσεις του εσωτερικού περιβάλλοντος (39%)
81% των επιχειρήσεων έχουν εφαρμόσει δράσεις αριστείας, 89% θεωρούν τις δράσεις αυτές επιτυχημένες αλλά μόνο το 24% έχουν δομημένο πρόγραμμα και στρατηγική
73% των επιχειρήσεων θεωρεί την εύρεση ανθρώπινου δυναμικού ως τη σημαντικότερη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη τριετία.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ, κ. Μάγκυ Αθανασιάδη δίνοντας την μεγάλη εικόνα σε ό,τι αφορά στην πορεία του κλάδου της μεταποίησης ανέφερε πώς:

Η συμμετοχή της ευρύτερης βιομηχανίας στο ΑΕΠ έφτασε στο 14,4% το 2022 από 13,2% το 2010
Η συμμετοχή ειδικά του κλάδου της μεταποίησης στο ΑΠΕ ανήλθε στο 10,3% το 2022 από 8,9% το 2010
Δημιουργήθηκαν 117.000 νέες θέσεις εργασίας με αύξηση 31% της απασχόλησης από το 2014
Ο μέσος μισθός στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 32%
Πραγματοποιήθηκαν 38 δισ. ευρώ επενδύσεων από το 2010 με τα 22 δισ. ευρώ να αφορούν σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό΄
Οι ερευνητές πλήρους απασχόλησης ανέρχονται σε 3.500 πλέον από 1.900 το 2011
Οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης αυξήθηκαν κατά περίπου 100% τα τελευταία δέκα χρόνια
Η συμμετοχή της βιομηχανίας στις εξαγωγές ανήλθε στο 24% έναντι 8% το 2010

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης