Ενέργεια

Άρση του αδιεξόδου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Κύπρο - Σε ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ η σύμβαση

Άρση του αδιεξόδου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Κύπρο - Σε ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ η σύμβαση

Εμπόδιο παραμένει η στάση της Κύπρου για την μετοχική σύνθεση

 

Σχετικά Άρθρα
Αποκαθίσταται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συνεργασία ΑΔΜΗΕ και Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου που διαταράχθηκε με αφορμή την μεταβίβαση του έργου από τον Euroasia στον ΑΔΜΗΕ.


Σημείο τριβής η κοινοποίηση στις Ρυθμιστικές Αρχές της σύμβασης μεταβίβασης που υπέγραψαν ο πρώην και νυν φορέας υλοποίησης του έργου που για τους Ρυθμιστές αποτελεί προαπαιτούμενο για να δώσουν την έγκρισή τους κάτι που ο ΑΔΜΗΕ φαίνεται να αντιμετώπισε μέχρι πρότινος ως ένα τυπικό ζήτημα αφού είχε προηγηθεί σχετική έγκριση από την ΕΕ που έχει χρηματοδοτήσει το έργο με 657 εκατ. ευρώ.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών έθεσαν τελεσίγραφο δύο ημερών στον ΑΔΜΗΕ για την κοινοποίηση της σύμβασης με κοινή επιστολή τους την περασμένη Παρασκευή. ¨Όπως γνωρίζετε, με τον Ορο 3.1.6 της από 10.10.2017 Κοινής Απόφασης των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου «CMCA”, ρητώς ορίστηκε ότι η οποιαδήποτε μεταβίβαση/εκχώρηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απέρρεε από την ανωτέρω απόφαση όφειλε προηγουμένως να εγκριθεί από τις Ρυθμιστικές Αρχές.

Η ανωτέρω αποκλειστική αρμοδιότητα των Ρυθμιστικών Αρχών, που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο ΤΕΝ_Ε, αποσκοπεί ακριβώς στη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος ως προ τη διαχείριση και την υλοποίηση των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος» ανέφεραν στην επιστολή τους οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές και κατέληγαν: «Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές, διαχρονικά και δη από το 2017, έχουν επιβεβαιώσει εμπράκτως τη συνεχιζόμενη στήριξή τους προς το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου και οι όποιες διακινούμενες μομφές περί εμπλοκών και καθυστερήσεων, αφενός είναι απολύτως αβάσιμες, αφετέρου υπονομεύουν την καλόπιστη συνεργασία, η οποία αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της μείζονος αυτής προσπάθειας».


Έλεγχος της σύμβασης

Κατόπιν αυτού ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε χθες αργά το απόγευμα στη ΡΑΑΕΥ και στη ΡΑΕΚ την σύμβαση με το Euroasia την οποία σύμφωνα με πληροφορίες κοινοποίησε και στο ΥΠΕΝ.

Την σύμβαση ελέγχουν από χθες οι νομικές υπηρεσίες των δύο ρυθμιστικών Αρχών για να προχωρήσουν στην έγκρισή της, κάτι που θα σημάνει και την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει και που συνδέεται και με τις κινήσεις του ΑΔΜΗΕ για την χρηματοδότηση του έργου αλλά και τις υποχρεώσεις έναντι της Nexans στην οποία θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου η δεύτερη δόση στο πλαίσιο της σύμβασης ανάθεσης κατασκευής του καλωδίου.

Παραμένουν όμως τα πιο σοβαρά εμπόδια που συνδέονται με το πισωγύρισμα της Κυπριακής πλευράς στο ζήτημα της μετοχικής συμμετοχής της στο έργο, στάση που καθιστά αβέβαιη την πορεία υλοποίησής του.


Εκταμίευση προκαταβολών

Στο μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ με την ιδιότητα φορέα υλοποίησης του έργου έχει καταστεί αντισυμβαλλόμενος τόσο στη σύμβαση με τη Nexans για την κατασκευή των καλωδίων όσο και στη σύμβαση με τηνSiemens για τους σταθμούς μετατροπής και έχει ήδη εκταμιεύσει προκαταβολές από την επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ της ΕΕ.

Η περαιτέρω εκταμιεύσεις για την καταβολή της επόμενης δόσης στη Nexans είναι υψηλού ρίσκου για τον ΑΔΜΗΕ στην περίπτωση που δεν διασφαλισθεί η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου που αποτελεί το ¨κλειδί¨ για την είσοδο τρίτων επενδυτών και τη χρηματοδότησή του από τις τράπεζες.

Χθες το ζήτημα τέθηκε επιτακτικά από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση που είχε με το υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕΚ καθώς ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα μέχρι τα τέλη Απριλίου που θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση στην Nexans. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς σε περίπτωση που η Κύπρος εμμένει στη θέση για την διεξαγωγή νέας μελέτης κόστους- οφέλους, το έργο βγαίνει εκτός χρονοδιαγραμμάτων και πιθανότατα τινάζεται στον αέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης