«Κλειδί» για την απανθρακοποίηση οι μεγάλες ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας

«Κλειδί» για την απανθρακοποίηση οι μεγάλες ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και η αυξανόμενη πίεση για ενεργειακή μετάβαση αύξησαν τη ζήτησή τους

Οι μεγάλες αντλίες θερμότητας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να πολλαπλασιάσουν τη θερμότητα του περιβάλλοντος στον αέρα, το έδαφος ή το νερό.

Σε αντίθεση με τις εγχώριες εκδόσεις, είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρές, κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ και μπορούν (εάν παρέχονται με τη σωστή πηγή θερμότητας) να παράγουν φθηνά θερμοκρασίες έως και 200 °C.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής της προσπάθειας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην παραγωγή και χρήση υδρογόνου (το κάνει στην Ιταλία και συγκεκριμένα σε ένα εργοστάσιο δυτικά του Μιλάνου), βρίσκεται σε εξέλιξη μια ήσυχη επανάσταση… η οποία είναι «η ηλεκτροδότηση της θερμότητας χαμηλότερης θερμοκρασίας», όπως υποστηρίζει το euractiv.com.

Η βιομηχανική ζήτηση θερμότητας είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους παράγοντες κατανάλωσης ενέργειας (ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζήτησης αφορά θερμοκρασίες κάτω των 200°C), αντιπροσωπεύοντας το 37% της βιομηχανικής ζήτησης στη Γερμανία, σύμφωνα με μελέτη της «δεξαμενής σκέψης» που εδρεύει στο Βερολίνο.

Η Turboden (Ιταλός προμηθευτής) εγκαθιστά μια αντλία θερμότητας 12 MW για έναν παραγωγό χαρτοπολτού και χαρτιού στη Φινλανδία, η δουλειά του οποίου είναι να παίρνει θερμότητα 100 °C από την εξάτμιση του εργοστασίου και να την ανεβάζει στους 170 °C.


Μεγάλες δυνατότητες και ενδιαφέρον από κορυφαίες εταιρείες

Μέχρι τώρα, οι Βρυξέλλες έχουν εστιάσει τη βιομηχανική τους προσπάθεια για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην παραγωγή και χρήση υδρογόνου, ενός αερίου καθαρής καύσης.

Αυτή η τεχνολογία είναι πολύ πιο κατάλληλη για την παραγωγή υψηλότερων θερμοκρασιών ( το άλλο 63% της ζήτησης βιομηχανικής θερμότητας).

Δυστυχώς, οι βιομηχανικές και οικιακές αντλίες θερμότητας δεν έχουν λάβει την ίδια προσοχή (ένα σχέδιο δράσης που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως αφαιρέθηκε από την ατζέντα της επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2023).

«Είναι ακόμη οικονομικά δύσκολο για μεγάλες αντλίες θερμότητας», λέει ο Jan Rosenow (κορυφαίος ειδικός και επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» καθαρής ενέργειας, Regulatory Assistance Project) στην Ευρώπη, αποδίδοντας την έλλειψη επιτυχίας τους στις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου και στο υψηλό κόστος κεφαλαίου.

Ενώ οι μεγάλες αντλίες θερμότητας μπορεί να είναι φθηνότερες στη λειτουργία από την παραγωγή θερμότητας από ορυκτά καύσιμα, το αρχικό κόστος επένδυσης τείνει να είναι υψηλότερο.

Αλλά ο Andrea Magalini (Γενικός Διευθυντής της Turboden για τη μονάδα της επιχείρησης θερμότητας), παραμένει αισιόδοξος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Μπρέσια της Ιταλίας, ο Magalini προβλέπει «λαμπρές εξελίξεις για την αγορά αντλιών θερμότητας την επόμενη δεκαετία».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «η παγκόσμια αγορά για μεγάλες αντλίες θερμότητας θα μπορούσε να αυξάνεται κατά 15% ετησίως στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030».

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και την αυξανόμενη πίεση για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ως την αιτία για την ξαφνική αύξηση της ζήτησης για μεγάλες αντλίες θερμότητας.

Η Turboden (άρχισε να προσφέρει μόνο το 2019) θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις της από 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 200 εκατομμύρια ευρώ έως το 2026, σύμφωνα με τον Paolo Bertuzzi (CEO) κυρίως λόγω της πώλησης περισσότερων αντλιών θερμότητας.

Όλο και περισσότερο η εταιρεία ξεπερνά τη ζήτηση της αγοράς.

Ήδη σχεδιάζει ετήσιες πωλήσεις 10 μεγάλων αντλιών θερμότητας, η καθεμία με ελάχιστη ισχύ 5 MW – οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές των πελατών.

Άλλοι Ευρωπαίοι παίκτες είναι στην ευχάριστη θέση να κατακτήσουν το μερίδιό τους σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά: οι γερμανικοί τιτάνες…, η Siemens Energy και η Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (MAN) πρωτοστατούν. Η Siemens σύναψε πρόσφατα συμφωνία με τη Heineken για την προμήθεια 15 μεγάλων αντλιών θερμότητας για τα ζυθοποιεία της έως το 2025.

 

3 τομείς ωθούν τη ζήτηση

Παράλληλα με τις βιομηχανικές διεργασίες, 2 άλλοι βασικοί τομείς κεντρίζουν το ενδιαφέρον για τη θερμότητα με απαλλαγή από τον άνθρακα, σύμφωνα με τον  Bertuzzi.

Πρώτον, υπάρχει κεντρική θέρμανση για κατοικημένες περιοχές. Η MAN κατασκευάζει ένα τεράστιο έργο 50 MW, για την παροχή θέρμανσης για 25.000 σπίτια στην πόλη Esbjerg της Δανίας.

Το έργο θα χρησιμοποιήσει το θαλασσινό νερό ως τοπική πηγή θερμότητας, ενισχύοντας τις θερμοκρασίες πριν αντλήσει το ζεστό νερό στα σπίτια.

Δεύτερον, υπάρχει δέσμευση άνθρακα που απαιτεί πράσινη θερμότητα. Τα έργα δέσμευσης άνθρακα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί σε κλίμακα, αλλά τελικά θα δουν οι αντλίες θερμότητας να παράγουν τον ατμό που είναι απαραίτητος για την προετοιμασία κρίσιμων χημικών ουσιών.

 

Προδιαγράφεται λαμπρό μέλλον

Αυτό που κάποτε ήταν ένα εξειδικευμένο ενδιαφέρον, τώρα γίνεται μια κύρια επιχείρηση. Οι εκθέσεις του κλάδου, όπως το Συμπόσιο Αντλίας Θερμότητας Υψηλής Θερμοκρασίας της Κοπεγχάγης, έχουν αυξηθεί κατά 400% τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερες ευκαιρίες πλημμυρίζουν επίσης. Μέσω νέας δημοπρασίας («Carbon Contracts for Difference») που ξεκίνησε η γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα θα απονεμηθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομηχανικές εταιρείες που ελπίζουν να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, ενώ θα ακολουθήσουν 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεύτερο γύρο το φθινόπωρο.

Οι εταιρείες χαρτιού και η χημική βιομηχανία θα μπορούσαν να τα πάνε καλά σε αυτές τις δημοπρασίες (αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της γερμανικής ζήτησης για βιομηχανική θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας).

Παρά τα υφιστάμενα εμπόδια, το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο για μεγάλες αντλίες θερμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης