Ενέργεια

Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις φέτος στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις φέτος στη Μαύρη Θάλασσα

Ετοιμάζει επέκταση σε ΑΠΕ και πυρηνικά (Οffshore)

 

Η Τουρκία, η οποία εργάζεται για τη συγκέντρωση διαφορετικών πηγών ενέργειας για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής της και τον τερματισμό της εξάρτησής της από τις εισαγωγές, έχει θέσει το όριο της στην ενίσχυση της αναζήτησής της για περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο . Με την ελπίδα να βρει περισσότερους υδρογονάνθρακες, η χώρα σχεδιάζει να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα φέτος. Η Τουρκία δεν θα παραμερίσει ούτε τον άνθρακα, ενώ δεν θα παραλείψει τίποτα στην προσπάθειά της να επεκτείνει το ενεργειακό της οπλοστάσιο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά σύμφωνα με το offshore.

 Με πολλαπλές δυνάμεις στο παιχνίδι, το σύνθετο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών δεινών και ανατροπών. Ωστόσο, η ενεργειακή ασφάλεια εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη ανησυχία μεταξύ των χωρών σε όλο τον κόσμο. Το άνοιγμα της πρώτης υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου και η έναρξη ενός γιγαντιαίου έργου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα επέτρεψαν στην Τουρκία να ενισχύσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να αποχαιρετήσει τις εισαγωγές αντικαθιστώντας τις με εγχώριους ενεργειακούς πόρους.

 Ενώ τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει τους δικούς της εγχώριους και ανανεώσιμους πόρους, καθώς το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα προέρχεται από άνθρακα, ενώ το ήμισυ αυτής εξακολουθεί να προέρχεται από εισαγόμενο άνθρακα, ο Alparslan Bayraktar, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, υπογράμμισε : «Αυτή η χώρα χρειάζεται ενέργεια. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους μας πόρους για να μειώσουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στον άνθρακα».

 

Αξιοποίηση αποθεμάτων άνθρακα

 Ως αποτέλεσμα, ο Bayraktar επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν περίπου 20 δισεκατομμύρια τόνοι αποθεμάτων άνθρακα στη χώρα χωρίς να διακυβεύεται η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, προσθέτοντας: «Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον. Επομένως, πρέπει να φέρουμε αυτή την κατανόηση στην οικονομία μας τόσο με τον άνθρακα όσο και με άλλα ορυχεία».

 Με την πράσινη μετάβαση σε πλήρη εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι  έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ωστόσο, ο Bayraktar είναι ανένδοτος ότι η χρήση εγχώριου άνθρακα σχετίζεται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια και συνεπώς την εθνική ασφάλεια.

 «Η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε στην Ευρώπη τόσο το 2002 όσο και το 2023. Επομένως, λέμε ότι εάν πρόκειται να υπάρξει μετασχηματισμός, πρέπει να είναι έξυπνος», παρατήρησε, ενώ σημείωσε ότι «ο άνθρακας πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην οικονομία για μια ορισμένη περίοδο χρόνος."

 Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, ο οποίος εξήγησε ότι σχεδόν το 99% της νέας δυναμικότητας που παρήγαγε η χώρα πέρυσι προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι πεπεισμένος ότι η απόρριψη άνθρακα από το ενεργειακό μείγμα ενώ επιδιώκει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν λάθος.

 Ο Bayraktar διευκρίνισε: «Ο κύριος στόχος μας είναι να σώσουμε την Τουρκία από την εξάρτηση από το εξωτερικό στην ενέργεια. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές μας στο μέγιστο βαθμό για αυτόν τον σκοπό».

 

Στα 3,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το κοίτασμα αερίου

 Σύμφωνα με τον Bayraktar, το φυσικό αέριο που παράγεται στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya έχει φτάσει τα 3,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η χώρα σκοπεύει να επιταχύνει την εξερεύνηση σε τρεις τοποθεσίες, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 για να παράγει περισσότερα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και να μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό στον ενεργειακό χώρο. Τουλάχιστον τρία ακόμη ερευνητικά πηγάδια στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται στην ατζέντα της χώρας φέτος.

 «Εργαζόμαστε με στόχο τον απόλυτο τερματισμό της εξάρτησης από το εξωτερικό στον τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων τα επόμενα 30 χρόνια στον αιώνα της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Bayraktar. «Προβλέπουμε ότι η ζήτηση στην Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη περίοδο μέχρι τη δεκαετία του 2040. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 4 χιλιάδες κιλοβατώρες. Ως εκ τούτου, η ζήτησή μας αυξάνεται».

 Επιπλέον, η Τουρκία έχει ήδη προτείνει ορισμένες στρατηγικές, ιδίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές. Έχοντας αυτό στην πρώτη γραμμή, ο Bayraktar ισχυρίζεται ότι η χώρα πρέπει να κλιμακώσει τις εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές της, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση.

 Σύμφωνα με αυτό, ο Bayraktar δήλωσε: «Θα παράγουμε περισσότερα. Θα κάνουμε περισσότερες ανακαλύψεις. Φέτος, ελπίζουμε να ανακηρύξουμε το 2024 ως έτος εξερεύνησης. Με μελλοντικές ανακαλύψεις, θα μειώσουμε την εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό από την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Θα γίνουμε μια πλήρως ανεξάρτητη τουρκική αγορά ενέργειας τα επόμενα 30 χρόνια».

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης