Έντεκα χώρες δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα σχέδιά τους για το δίκτυο
Έντεκα χώρες της ΕΕ δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα σχέδιά τους για το δίκτυο, γεγονός που «κινδυνεύει να καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης με υπερφόρτιση εάν τα σχέδια δεν επικαιροποιηθούν», δήλωσε η Elisabeth Cremona, αναλύτρια στο think-tank καθαρής ενέργειας Ember, η οποία διεξήγαγε η μελέτη.
Με την άνοδο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, το Ember διαπίστωσε ότι 19 σχέδια δικτύου υποτιμούν τις αναμενόμενες προσθήκες ηλιακών πάνελ κατά 205 GW – ενώ η αιολική ενέργεια υποτιμάται από δέκα χώρες για συνολικά 17 GW.
Χωρίς επαρκή καλώδια ρεύματος, οι ηλιακοί συλλέκτες αφήνονται να στεγνώσουν. «Το να διασφαλίσουμε ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορούν πραγματικά να συνδεθούν με το σύστημα είναι τόσο κρίσιμο όσο και τα ίδια τα πάνελ και οι τουρμπίνες», ανέφερε η Cremona.
Κίνδυνοι για την ενεργειακή μετάβαση
Τα σημεία συμφόρησης του δικτύου μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ενεργειακή μετάβαση. Ανάλογα με τη χώρα, τα νεοκατασκευασμένα ηλιακά πάνελ συχνά πρέπει να περιμένουν μήνες για να συνδεθούν στο δίκτυο – και να αρχίσουν να επιστρέφουν χρήματα στους επενδυτές.
Οι επαρκείς προβλέψεις σχεδιασμού του δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η ηλεκτρική ενέργεια από περιοχές με μεγάλες ανανεώσιμες πηγές μπορεί να μεταφερθεί στα κέντρα ζήτησης.
Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως στη Γερμανία, όπου η λαϊκή αντιπολίτευση είδε πολυετείς καθυστερήσεις να εμποδίζουν τη μεταφορά της αιολικής ενέργειας από τον Βορρά στον Νότο. Σήμερα, το ανεκτέλεστο για καλώδια ρεύματος είναι 6.000 χιλιόμετρα – και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία είναι υψηλότεροι από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Στην Ισπανία, ο λογαριασμός των φορέων εκμετάλλευσης δικτύου για τη σταθερότητα του δικτύου είναι υψηλότερος από τις ετήσιες επενδύσεις τους.
Απόκλιση σχεδίων
Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν γρήγορα. «Τα δίκτυα κινδυνεύουν να είναι απροετοίμαστα για την επερχόμενη ηλιακή έκρηξη»,επεσήμανε το Ember. Καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυριαρχούνται όλο και περισσότερο από ηλιακούς συλλέκτες, τα σχέδια των χωρών της ΕΕ αποκλίνουν από τις ενημερωμένες προβλέψεις έως και 82%.
Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις αποτελούν η Κροατία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, των οποίων τα σχέδια δικτύου συμβαδίζουν με την αναμενόμενη αύξηση της ηλιακής ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, των ανεμογεννητριών.
«Ο Φινλανδικός ΔΣΜ Fingrid φαίνεται να χρησιμοποιεί υψηλού επιπέδου πολιτικούς στόχους, όπως η κλιματική ουδετερότητα το 2035 και η κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ το 2050, για να καθοδηγήσει τα σενάρια του», έγραψε το think-tank.
www.worldenergynews.gr