Σε Orsted και Equinor τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ν. Υόρκη

Σε Orsted και Equinor τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ν. Υόρκη

Κέρδισαν τη δημοπρασία 1,7 GW στην Πολιτεία των ΗΠΑ (renews)

Τα έργα Empire Wind 1 της Equinor 810 MW και Sunrise Wind της Orsted 924 MW έχουν λάβει προσωρινά συμβόλαια στην 4η προσφορά υπεράκτιων αιολικών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα renews.biz.


Τα έργα, συνολικής ισχύος άνω των 1700 MW καθαρής ενέργειας, θα είναι τα μεγαλύτερα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης τα τελευταία 35 χρόνια μόλις τεθούν σε λειτουργία το 2026, σύμφωνα με την κυβερνήτρια Kathy Hochul.

Επιπλέον αποκάλυψε ότι επιτρέπεται η κατασκευή του Ναυτικού Τερματικού Σταθμού του Νότιου Μπρούκλιν, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών έργων στην πολιτεία, είπε.

Ως ώριμα έργα, το Empire Wind 1 (βρίσκεται 15 μίλια από την ακτή της Νέας Υόρκης) και το Sunrise Wind (βρίσκεται πάνω από 30 μίλια ανατολικά του ανατολικού σημείου του Λονγκ Άιλαντ), έχουν ήδη ολοκληρώσει τα περισσότερα ορόσημα της ομοσπονδιακής και κρατικής άδειας, συμπεριλαμβανομένου του Empire Wind 1 που έλαβε τον τελικό έγκριση του σχεδίου κατασκευής και λειτουργίας τους από το Bureau of Ocean Energy Management (BOEM).

Αμφότερα τα έργα αναμένεται να ενισχύσουν την κατασκευαστική δραστηριότητα φέτος, οδηγώντας παράλληλα τις τοπικές επενδύσεις και τα ενισχυμένα οικονομικά οφέλη για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης σε ανταγωνιστικές τιμές κόστους.

Οι σημερινές απονομές υπόκεινται σε επιτυχή εκτέλεση της σύμβασης.

Επιπλέον, το έργο RWE και National Grid’s Community Offshore Wind 2 έχει μπει στη λίστα αναμονής και μπορεί να εξεταστεί για ανάθεση και διαπραγμάτευση συμβάσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Το σταθμισμένο μέσο κόστος ανάπτυξης all-in των ανατεθέντων υπεράκτιων αιολικών έργων κατά τη διάρκεια ζωής των συμβολαίων είναι 150,15 $ ανά MWh, το οποίο είναι αντίστοιχο με τις πιο πρόσφατες τιμές της αγοράς.

Η Empire Wind και η Sunrise Wind είχαν υπογράψει προηγουμένως συμφωνίες για 83,3 $ ανά MWh, αλλά ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους υπέρ της επαναφοράς για υψηλότερες τιμές.

«Υποσχέθηκα να κάνω τη Νέα Υόρκη έναν τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τηρούμε αυτήν την υπόσχεση.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι θεμελιώδης για τον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής και αυτά τα βραβεία καταδεικνύουν την εθνική μας ηγεσία για την προώθηση ενός ηλεκτρικού δικτύου μηδενικών εκπομπών στην καλύτερη τιμή για τους Νεοϋορκέζους», δήλωσε η Hochul.

Τα ανταγωνιστικά επιλεγμένα έργα θα δημιουργήσουν περισσότερες από 800 βραχυπρόθεσμες θέσεις εργασίας στις κατασκευές και θα επενδύσουν 2 δισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμη ενισχυμένη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων δεσμευμένων από προγραμματιστές για την υποστήριξη μειονεκτούντων κοινοτήτων, πρόσθεσε.

 

Δηλώσεις εκπροσώπων Οrsted και Equinor

Επιτελικά στελέχη των εταιρειών που κέρδισαν τη δημοπρασία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προαναφερόμενη εξέλιξη, εξαίροντας παράλληλα τα οφέλη που θα προκύψουν στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο.

 

Ο David Hardy (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Region Americas στο Οrsted), δήλωσε:

«Το New York 4 είναι απόδειξη της ηγεσίας της κυβερνήτριας Hochul για την καθαρή ενέργεια και την ικανότητα του κράτους να ανταποκρίνεται με ταχύτητα στις άνευ προηγουμένου μακροοικονομικές εξελίξεις που άλλαξαν θεμελιωδώς τα οικονομικά του πρώτου κύματος των υπεράκτιων αιολικών έργων των ΗΠΑ και απείλησε τη μετάβαση του κράτους στην καθαρή ενέργεια.

Με τη σημερινή βράβευση σε επίπεδο τιμής προσφοράς που αντανακλά το τρέχον στοιχείο και το κόστος χρηματοδότησης, η Sunrise Wind βρίσκεται σε καλή θέση για να προσφέρει καθαρή ενέργεια στη Νέα Υόρκη.

Είμαστε περήφανοι που είμαστε ο ηγέτης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Νέας Υόρκης.

Σύντομα, θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή του South Fork Wind, του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της πολιτείας, και με το Sunrise Wind, θα προσφέρουμε περαιτέρω οικονομικά οφέλη και τοπικές θέσεις εργασίας στην Πολιτεία, βοηθώντας παράλληλα τη Νέα Υόρκη να πετύχει τον στόχο της να φτάσει το 70% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030».

Από την πλευρά του ο Pal Eitrheim (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Equinor Renewables) δήλωσε:

«Το σημερινό βραβείο αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις συνεχείς προσπάθειές μας να μεγιστοποιήσουμε τη δημιουργία αξίας από το Empire Wind 1, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ.

Το βραβείο αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή στις φιλοδοξίες της Νέας Υόρκης για το κλίμα από ένα έργο μεγάλης κλίμακας σε μια αναπτυσσόμενη αγορά που έχει επιδείξει μια ισχυρή δέσμευση για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Εργαζόμαστε επιμελώς για να φέρουμε το έργο σε επενδυτική απόφαση κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Με τη χρήση της χρηματοδότησης έργων, αναμένουμε (επί του παρόντος) οι επενδύσεις μας στην υπεράκτια αιολική στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ να αποδώσουν ονομαστικές αποδόσεις κεφαλαίου πλήρους κύκλου εντός του εύρους 12-16%.

Σκοπεύουμε να προσεγγίσουμε έναν νέο συνεργάτη την κατάλληλη στιγμή για να βελτιώσουμε περαιτέρω την αξία και να μειώσουμε την έκθεσή μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης