Το Euractiv θέτει το μεγάλο ερώτημα. Είναι τελικά ζωντανή η Πράσινη Συμφωνία;
Την Τρίτη (27/2), η ΕΕ ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος μένει τώρα να επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Μια «ανταρσία» όμως της τελευταίας στιγμής από το κεντροδεξιό ΕΛΚ είχε θέσει την εφαρμογή του νόμου εν αμφιβόλω, θέτοντας πολλά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού πράσινου deal, αποτυπώνοντας έτσι τις ισχυρές διαφωνίες που υπάρχουν από μερίδες της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής.
Το Euractiv θέτει το μεγάλο ερώτημα. Είναι τελικά ζωντανή η Πράσινη Συμφωνία; Οι προοδευτικοί νομοθέτες της ΕΕ πανηγύρισαν με ενθουσιασμό για την υπερψήφιση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, με τον ηγέτη των Πρασίνων Terry Reintke να πέφτει στην αγκαλιά ενός άλλου μέλους του κόμματός του.
Έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι η Πράσινη Συμφωνία ήταν ένα θετικό βήμα για το κλίμα, καθώς οι περισσότεροι νόμοι για το κλίμα - ακόμη και η αμφιλεγόμενη απαγόρευση των νέων πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035- σημείωσαν κάποιες σημαντικές επιτυχίες.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030 και κατά 90% μέχρι το 2040.
Ωστόσο, 99 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το αφήγημα μιας ζωντανής Πράσινης Συμφωνίας δείχνει να καταρρέει.
Οι αγρότες στα κάγκελα
Η Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες, έχουν ταλαιπωρηθεί από την οργή των αγροτών και τα βαρέα οχήματά τους που φράζουν τις αστικές περιοχές.
«Green Deal τέλος», έγραψε ο Janusz Wojciechowski, ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, σε μια ιδιωτική επιστολή που στάλθηκε σε κεντροδεξιό νομοθέτη και είδε το Euractiv.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη γραφειοκρατία για τους αγρότες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τώρα να χαλαρώσει τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις που συνδέονται με τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Νεύρα και από τους βιομήχανους
Ο βασικός κινητήριος μοχλός της Πράσινης Συμφωνίας σήμερα είναι αναμφίβολα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Σλοβακίας Maroš Šefčovič ο οποίος θέλει να μεταμορφώσει το πλαίσιο σε φιλικό προς τη βιομηχανία, έχοντας μάλιστα επεξεργαστεί και προωθήσει ένα σχέδιο τεσσάρων πυλώνων για τη διασύνδεση βιομηχανικής παραγωγής και πράσινων πολιτικών.
Εν τω μεταξύ, η φιλική προς το κλίμα βιομηχανία της Ευρώπης, όπως οι κατασκευαστές αντλιών θερμότητας, αισθάνεται εγκαταλελειμμένη και μειώνει τις θέσεις εργασίας εν μέσω της ύφεσης της ζήτησης.
Ο κλάδος κατηγορεί τις Βρυξέλλες για έλλειψη υποστήριξης σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί όταν οι φόβοι για έλλειψη φυσικού αερίου βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.
Οι κριτικές φωνές δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς μια σειρά από λομπίστες και ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το Green deal υποχωρεί ολοένα και περισσότερο ένεκα των αναγκών της συμβατικής βιομηχανίας.