Ενέργεια

Σε αναζήτηση στρατηγικού αγοραστή στις ΗΠΑ για τη Lukoil Neftochim η Βουλγαρία

Σε αναζήτηση στρατηγικού αγοραστή στις ΗΠΑ για τη Lukoil Neftochim η Βουλγαρία
Το διυλιστήριο της Lukoil είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και έχει στρατηγική σημασία για τη βουλγαρική οικονομία και βιομηχανία

Η «ανάγκη εξεύρεσης στρατηγικού αγοραστή» για το διυλιστήριο της Lukoil Neftochim στο Μπουργκάς και οι δυνατότητες μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή των Βαλκανίων συζητήθηκαν από βουλγαρική κυβερνητική αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε προχθες (14/2) το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Asen Vassilev, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Amos J. Hochstein – τον ειδικό συντονιστή του Αμερικανού προέδρου για την παγκόσμια υποδομή και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν παρείχε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο ενδιαφέρον αμερικανών στρατηγικών επενδυτών για τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της ρωσικής εταιρείας, η οποία έχει ήδη παραδεχθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης των δραστηριοτήτων της στη χώρα.

Το διυλιστήριο της Lukoil είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και έχει στρατηγική σημασία για τη βουλγαρική οικονομία και βιομηχανία. Έχει επίσης μεγάλη σημασία για την περιοχή, καθώς είναι ο κύριος προμηθευτής καυσίμων για αεροσκάφη.

Το ενδιαφέρον της Socar

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Euractiv από κυβερνητικές πηγές, η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR έχει δείξει το πιο σοβαρό ενδιαφέρον για την εξαγορά των βουλγαρικών δραστηριοτήτων της Lukoil στον τομέα του πετρελαίου.

Η αζέρικη εταιρεία κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στην Τουρκία, όπου συνεργάζεται επίσης με το ρωσικό πετρέλαιο.Ο κίνδυνος για την SOCAR είναι ότι η ΕΕ προσπαθεί να ελέγξει τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας, με τη γεωπολιτική κατάσταση να αποτελεί το κύριο εμπόδιο για τη συμφωνία αυτή, ανέφεραν πηγές στο Euractiv.

Άλλοι πιθανοί επενδυτές είναι αμερικανικές εταιρείες, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν στρατηγικοί επενδυτές λόγω της έλλειψης εμπειρίας τους στην αγορά πετρελαίου ή του σχετικά μικρού μεγέθους των περιουσιακών τους στοιχείων.Καμία από τις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής εταιρείας στη Βουλγαρία, ανέφεραν πηγές του Euractiv.

Το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία δεν θα μπορεί πλέον να επεξεργάζεται ρωσικό πετρέλαιο μετά τον Μάρτιο του 2024, μετά την υιοθέτηση από το βουλγαρικό κοινοβούλιο στα τέλη του περασμένου έτους ενός χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό των εισαγωγών. Από τον Ιανουάριο, το διυλιστήριο δεν επιτρέπεται να εξάγει καύσιμα που παρασκευάζονται από ρωσικό πετρέλαιο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Lukoil ανακοίνωσε ότι άρχισε να επανεξετάζει τη στρατηγική της για τα βουλγαρικά περιουσιακά της στοιχεία και ότι «με τη βοήθεια διεθνών συμβούλων, αναλύονται διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της επιχείρησης».

Στις ΗΠΑ, η βουλγαρική αντιπροσωπεία συζήτησε επίσης τα σχέδια για την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου μέσω των Βαλκανίων, αυξάνοντας τη διαμετακόμιση υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας. Αυτό θα γίνει με την αύξηση της χωρητικότητας των υφιστάμενων συνδέσεων φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει την υποστήριξή τους στον διάδρομο αυτό, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτείται με αμερικανικό φυσικό αέριο, ενώ έχει συζητηθεί και η δυνατότητα αμερικανικών επενδύσεων σε αυτόν, σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: euractiv.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης