Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το ΝΑΤΟ ενώνει Πούτιν και Τραμπ ωθώντας την Ευρώπη σε στρατιωτική αυτονομία

Bloomberg: Το ΝΑΤΟ ενώνει Πούτιν και Τραμπ ωθώντας την Ευρώπη σε στρατιωτική αυτονομία

Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο πρώην «πλανητάρχης» αποτελούν εχθρούς για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και οδηγούν τους Ευρωπαίους σε ανεξάρτητη… πορεία

Λιτό, αλλά περιεκτικό άρθρο του έγκριτου Πρακτορείου Ειδήσεων, Bloomberg, παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ του Βλάντιμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ η οποία τους κάνει εχθρούς για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, με συνέπεια να στέλνει στην αγκαλιά του Μπάιντεν τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου και τη «γηραιά» ήπειρο, με την τελευταία να σχεδιάζει να αυτονομηθεί στο στρατιωτικό σκέλος.

Στην επιφάνεια βγαίνει ακόμη η διαφωνία ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία για την προμήθεια όπλων.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας και οι εχθροί του στο ΝΑΤΟ έχουν κάτι κοινό που είναι ο πρώην «πρώτος πολίτης» των ΗΠΑ ο οποίος φιλοδοξεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

«Είναι πιο έμπειρος άνθρωπος, είναι προβλέψιμος, είναι ένας παλιού τύπου πολιτικός», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ρώσος ηγέτης για τον Τζο Μπάιντεν σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά από ερώτηση που αφορούσε ποιος από τους δύο κορυφαίους υποψηφίους θα ήταν καλύτερος για την Ρωσία.

Ο νυν πρόεδρος είναι πιο πιθανό να τιμήσει το έγγραφο του ΝΑΤΟ (ιδίως το άρθρο που υποχρεώνει τα μέλη να υπερασπιστούν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης) δίνοντας στους Ευρωπαίους τους δικούς τους λόγους να προτιμούν τον Μπάιντεν από τον Τραμπ.

 

«Απόσταση 7ετίας» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας - Η Ευρώπη θέλει στρατιωτική αυτονομία

Σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν έναν απρόβλεπτο αντίπαλο (Ρωσία), το τελευταίο που χρειάζονται οι χώρες της Ευρώπης είναι οι απρόβλεπτοι φίλοι.

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που προωθούν την πολύχρονη αποστολή τους να γίνουν μια αυτόνομη στρατιωτική δύναμη. Αλλά απέχουν ακόμη πολύ από αυτό το στόχο και το χάσμα φαίνεται δύσκολο να γεφυρωθεί.

Όπως υποστηρίζουν πηγές, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ εκπληρώνουν τους αμυντικούς τους στόχους, η ήπειρος απέχει ακόμα 10 χρόνια από το να μπορέσει να αμυνθεί.

Αντίθετα η Ρωσία μπορεί να απέχει μόλις 3 χρόνια από το να μπορέσει να εξαπολύσει επίθεση σε γείτονα του ΝΑΤΟ.

Έτσι, τα μέλη της συμμαχίας αποσύρουν καθυστερημένα τα εμπόδια.


Διαφωνία Γερμανίας - Γαλλίας για τα εξοπλιστικά

Επιπλέον συγκρατούνται από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και μια μοναδική ανησυχία του Τραμπ: τον προστατευτισμό.

Η Γερμανία και η Γαλλία (οι 2 μεγαλύτερες δυνάμεις της ηπείρου), διαφωνούν για το αν θα αγοράσουν όπλα από το εξωτερικό ή θα ακολουθήσουν την πιο αργή οδό προμήθειας στην Ευρώπη.

Πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ και συζητούν ακόμη και τη δημιουργία ταγμάτων υπόλογων στις Βρυξέλλες.

Η ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που ξεκινά αύριο (16/2/2024), μπορεί να δείξει πόση πρόοδο μπορούν να σημειώσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης