Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η Γερμανία σχεδιάζει πώληση έως και 30% της Uniper το 2025

Reuters: Η Γερμανία σχεδιάζει πώληση έως και 30% της Uniper το 2025

Το μερίδιο της κυβέρνησης ανέρχεται σε 23,2 δισεκατομμύρια ευρώ

 

Η Γερμανία ετοιμάζεται να δοκιμάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για μερίδιο έως και 30% στην Uniper καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακτήσει μερικά από τα δισεκατομμύρια που ξόδεψε για τη διάσωση της κοινής ωφέλειας στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Το Βερολίνο έσωσε την Uniper το 2022 αφού ο κύριος προμηθευτής της Ρωσίας σταμάτησε να παραδίδει φυσικό αέριο ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία. Η κίνηση έχει κοστίσει στην κυβέρνηση 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα και της άφησε μερίδιο 99,12% στην εταιρεία.
Εν μέσω πιο ήρεμων ενεργειακών αγορών, η Γερμανία θέλει τώρα να αρχίσει να χαλαρώνει αυτή τη διαδικασία, κυρίως για να ελευθερώσει χρήματα για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η κίνηση του Βερολίνου να μειώσει το μερίδιό του στο 70%-80% μέσω πώλησης μετοχών στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος θα μπορούσε να περιλαμβάνει αίτημα από στρατηγικούς επενδυτές να αγοράσουν ορισμένες από τις μετοχές, ανέφεραν οι πηγές του Reuters, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ήταν σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να αλλάξει ή να καθυστερήσει.

Το μερίδιο της κυβέρνησης ανέρχεται επί του παρόντος σε 23,2 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση την αγοραία αξία της Uniper, με πηγές που προηγουμένως ανέφεραν ότι οποιαδήποτε πώληση θα γινόταν πιθανότατα με έκπτωση.

Η Uniper και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επισημαίνοντας τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Βερολίνο να μειώσει το μερίδιό του στο 25% συν μία μετοχή έως το 2028.

Βασικός μέτοχος

Ο Harald Seegatz, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου εργαζομένων της Uniper και είναι αναπληρωτής πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου, κάλεσε το Βερολίνο να παραμείνει μακροπρόθεσμος βασικός μέτοχος του ομίλου ως ένας τρόπος να παραμείνει υπό τον έλεγχο των στρατηγικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων.
"Το κράτος θα έκανε καλά να μην αφήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού εντελώς στα χέρια άλλων", δήλωσε ο Seegatz στο Reuters, επικαλούμενος τη Φινλανδία και τη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση είναι βασικός μέτοχος στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Είπε επίσης ότι το να παραμείνει το Βερολίνο μέτοχος θα προστατεύσει τη Uniper από ενδεχόμενη εξαγορά ή διάλυση και θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Βερολίνο προκειμένου η Uniper να διατηρήσει την πιστοληπτική της ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας από την οποία εξαρτάται για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της.

Οι Βρυξέλλες είπαν επίσης στη Uniper να πουλήσει πολλά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των υπερσύγχρονων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Datteln του ομίλου, με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτου διάσωσης, απαιτήσεις που ο Seegatz είπε ότι ήταν «επώδυνες».«Χάνουμε μεγάλα τμήματα του χαρτοφυλακίου μας ως αποτέλεσμα» σχολίασε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης