Ενέργεια

Στα «μαχαίρια» και πάλι Βενεζουέλα – Γουιάνα για το πετρέλαιο του Essequibo

Στα «μαχαίρια» και πάλι Βενεζουέλα – Γουιάνα για το πετρέλαιο του Essequibo
Την προηγούμενη εβδομάδα η Βενεζουέλα διέταξε τη μετακίνηση στρατευμάτων της στα σύνορα με τη Γουιάνα, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου
Στο στόχαστρο έχει βάλει η Βενεζουέλα τη γειτονική χώρα της Γουιάνας, κατηγορώντας την ότι εκδίδει παράνομες άδειες σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες στην περιοχή Essequibo, την οποία διεκδικούν και τα δυο κράτη.

Σύμφωνα με το Caracas, η Georgetown είχε εκδώσει «παράνομες πετρελαϊκές παραχωρήσεις ... σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι αδιαμφισβήτητα βενεζουελάνικη».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Βενεζουέλα διέταξε τη μετακίνηση στρατευμάτων της στα σύνορα με τη Γουιάνα, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της εν λόγω στρατιωτικής κινητοποίησης.

Η Βενεζουέλα όχι μόνο δεν το διέψευσε, αλλά αντίθετα δήλωσε ότι είχε το δικαίωμα να ενισχύσει τα σύνορά της ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Γουιάνα προς το τέλος του έτους και στην παρουσία ενός βρετανικού σκάφους που βρίσκεται στα ύδατα της μικρής χώρας, ενώ πρόσφατα επέκρινε την Exxon επειδή εξαρτάται από τον αμερικανικό στρατό για την ασφάλειά της και για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων της Γουιάνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας, Robert Persaud, δήλωσε ότι η Exxon ήταν απολύτως εντός των δικαιωμάτων της να κάνει έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο στα ανοικτά των ακτών της χώρας, επομένως ο εκνευρισμός της Βενεζουέλας δεν είχε καμία νομική βάση.

«Δεν πάμε πουθενά», δήλωσε ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Exxon στη Γουιάνα, Alistair Rudge.

Η ιστορία πίσω από την διαμάχη

Για την ιστορία, το Essequibo αποτελούσε τμήμα της Βενεζουέλας κατά την αποικιακή της περίοδο, αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα, η διεθνής διαιτησία έδωσε τη γη στη Γουιάνα, η οποία τότε αποτελούσε βρετανική αποικία.

Η Βενεζουέλα δεν αποδέχθηκε ποτέ την απόφαση της διαιτησίας, ωστόσο για πολλά χρόνια δεν προχώρησε ποτέ σε έμπρακτη αμφισβήτηση των συνόρων.

Η υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ της Γουιάνας και της Βενεζουέλας κλιμακώθηκε όμως στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο Nicolas Maduro διεξήγαγε μη δεσμευτικό δημοψήφισμα με το ερώτημα αν η Βενεζουέλα θα έπρεπε να προσαρτήσει την περιοχή Essequibo, στις ακτές της οποίας έγιναν τα τελευταία χρόνια οι τεράστιες ανακαλύψεις πετρελαίου της Γουιάνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης